Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prace - volne dny?

Od: rapid® odpovědí: 7 změna:
Dobry den chci se zeptat jak je to s pracovnim volnem? Delam v zemedelstvi a je mi omlaceno o hubu ze chci "zase" volno, Normalni smeny mam tak ze chodim 3 tydny na smeny v kuse a z toho pak mam pouze jeden vikend volny,ale to si jeste musim o predeslim vikendu udelat 2 smeny navic, takze ve finale delam 30 smen ktery jsou dlouhy od 5,5 hodiny do 7,5 hodiny, a to se jeste jede bez prestavky. A tak podle meho kdyz delam vikendy svatky vsecko tak by jsem mel mit narok na volne dny dle kalendare takze kdyz je 30 dnu ale jen 22 v mesici pracovnich tak ja by sem mel mit narok na 8 volnych dnu treba i ve vsedni dny kdyz ne o vikendu protoze zvirata tu peci samozrejme potrebují i o vikendu, ale neni mozne prece delat kazdy den i kdyz jsou ty smeny o pul az 2,5 hodiny kratsi. Dokaze mi to nekdo vysvetlit?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

janm*
hodnocení

0x

Dle mne jde jednoznačně o porušování zákoníku práce, máte nárok na přestávku v práci, a také na volno mezi směnami, nelze jet byť "osmičky" "non" stop bez kompenzace, naddělávání víkendu je úplný nesmysl, na dovolenou máte také nárok ať je nařízena nebo ne. Vidím to tak že si z lidí dělají otroky. Obrátil bych se na inspektorát práce a probral to s nimi, to co popisujete rozhodně není v pořádku, rovněž tak existují právní poradny kde by jste mohl získat více informací jak postupovat dále a také pojištění právní ochrany pokud u vás nepůsobí odbory které toto řeší.

doplněno 25.04.16 20:44:

Aha teď se dívám že to nejsou celé osmičky čili oni to rozpočítají hodinově i na ty dva dny co by jste měl jinak volný víkend tady přesně nevím jak se to má správně řešit...

hodnocení

0x

Ano

Nevysvětlím, ale zaškrtl jsem v anketě políčko Ano. Je třeba si vybrat - peníze (předpokládám že si vyděláte minimálně 30 čistého za denodenní práci - pak to za to stojí) nebo volno. Kdyby to bylo za základ nedivil bych se že se to nelíbí.

Ale nakonec je to věcí každého, jak chce pracovat a co mu to přináší. Někdo pracuje osm hodin i víc, skončí a jde do další práce, aby měl nějakou životní úroveň. Někdo spí v poslanecké sněmovně celý den a ani neví, jak obyčejný poddaný musí makat, aby se najedl a ještě jim do koryta nasypal. S osmihodinovou pracovní dobou se stále u nás nedá moc vyskakovat, zvláště pak v dělnických profesích.

Já jsem v práci skoro každý den už skoro 30 roků. Dovolená tak týden co 4 roky, Taky nadávám, že se na to vyprdnu, ale vybral jsem si to a někdy mě to i baví. Vlastně neměnil bych, ale na druhou stranu jsem zajištěný tak, že bych si mohl vzít i několik roků neplacené dovolené.

fex

Mohl bych se zeptat, jakou práci děláte?

Ano

Nákladní autodoprava OSVČ. A abyste se nedomníval, že vykořisťuji řidiče*zed* a sám ležím, tak ne. Nemám zaměstnance.*ua*

doplněno 26.04.16 11:14:

víc už neřeknu *jasne*

fex
hodnocení

0x

Otázka je, jestli je to v rozporu se zákoníkem práce. Pokud ne, nenaděláte nic, Jedině změnit zaměstnání. Otázka je, kolik Vám za to platí a jestli se to vyplatí.

hodnocení

Delam za 21 hrubeho, kdyby jsem mel 30 cisteho nerekl by jsem ani popel. Me ta prace taky bavi ale kdyz pak clovek chce volno a ma to mit jeste vomluveny od sefa ze zase volno tak to pak mrzi a stve me takovyhle pristup, kdyby rekl ano makate tady vsecky tak si nejake to volno muzete vzit a neni problem, chci treba si ten jeden jediny vikend v mesici prodlouzit o patek a pondeli nebo o ctvrtek a patek a hned je ohen na strese.Delam v zivocisne vyrobe v zemedelstvi,od mala jsem mel to prani tam delat i kdyz mam maruritu ( podnikani nastavbu nad 3 roky vyuceni.) chtel sem to delat ale zwzacatku aspon byla stridacka ktera rasa chodila ale propustili ji kvuli tomu ze se nevyplati,protoze se samozrejme muzeme prostridat mezi sebou. a to se fakt potom neda. Praci menit moc nechci ale rad bych trochu toho volna aspon treba ty dva dny co mam tak jeste dva dny navic celkem 4 dny v mesici a byl by jsem spokojeny. ale nevim jak toho docilit.

Ano

21 hrubého je špatný. Pozitivní je to, že vás to baví, jenomže aby práce bavila pořád, musí být ohodnocena. Máte odhad, kolik peněz vyděláte zaměstnavateli? Ze svých zkušeností vím, že zaměstnanec musí přinést alespoň pětinásobek svého čistého. Ale netroufám si říct, že je to ve všech oborech stejné. V dopravě je to o to víc, protože pokud chci zaměstnat řidiče, musím mu pořídit auto, na který musím jeho prací vydělat, musí mít co do něj nalít aby vydělal, musí to vyjít finančně na pojistky, na školení, na údržbu, silniční daň, mýto.

Jestli se zaměstnavatelem není řeč, je to blbý. Ze spolupráce s jinými firmami - dodavateli vím, že častým argumentem je "cheš - nechceš?" ber nebo si sežeň práci jinde, já víc nedám. Ale není to tím, že by nechtěli, oni na to prostě často nemají jelikož je práce u nás trvale velmi podhodnocena. Dělá se za náklady, někdy pro udržení pozice i pod náklady, což je obojí protizákonné. Jenomže nežijeme v právním státě. Dokud se politici budou starat o to co řekne Brusel a ne o své lidi, tak to bude pořád na prd.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]