Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Strážní domek u Bezpráví

Od: dajka® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, nevíte prosímvás někdo, kdo tzv. spravil ten Pernerův strážní domek u trati na Pardubice? Dnes jsme jeli po delší době okolo a místo krásného objektu hnusná natřená škatule! Myslela jsem si, že je to památka a teď je to opravou totálně zničeno. Děkuji za odpověď.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Některé domky patří železnici, jiné soukromým majitelům.

Tipuji, že necitlivá oprava bude spíše dílem soukromého majitele.

Nenašla byste fotku toho domku?

Fotogalerie č. 1 /...

Památka to podle všeho nebude – viz článek o strážníc/...

Fotogalerie k článku

hodnocení

Dobrý den, teprve teď jsem si vzala brýle - je to ten domeček na 12. obrázku z 20, teď už je to úplně jinak. Děkuji za fota.

ctenar*

Jen se ujistím, že je to domek na obrázku.

Říkal jsem si, jak má hezky udělanou zahrádku (to se jen tak nevidí) a že se ještě nedostal k nahození fasády na domek. :)

Strážní domek u Bezpráví

hodnocení

1x

dajka, . Co já vím, tak v úseku tratě v Pardubickém kraji jsou aktuálně jako kulturní památky z Pernerovy doby chráněny tři objekty: železniční most přes Chrudimku v Pardubicích, strážní domek č.p. 51 v Sudislavi nad Orlicí a železniční stanice Ústí nad Orlicí – město. Původně bylo památek více – v roce 1964 byla zrušena ochrana železniční stanice v Zámrsku, v roce 1997 strážního domku č.p.53 v Sudislavi nad Orlicí.foto památkového domku viz: pardubice.idnes.cz/... Když si přečtete článek ze Železničáře na který vám dala odkaz ivzez, tak mě tam zaujala pasáž : Domky jsou v lepším případě využity k rekreaci, v horším opuštěny, chátrají a některé čekají na demolici. Majitelem je často Správa železniční dopravní cesty. Jen výjimečně soukromý vlastník s citem pro dráhu vrací domkům historizující vzhled – například u Bezpráví na Orlickoústecku budí krásně opravený strážní domek pozornost i cestujících z Pendolina.

Otázkou tedy je, který strážní domek konkrétně myslíte.

hodnocení

Dobrý den, děkuji za připomínky, opravdu je to ten, co budil i pozornost z Pendolina. Nic podobného tu u trati není a teď už je to fakt hrůza. Přitom před 2 lety byl s majitelkou rozhovor v novinách, že jim památkáři nepovolili fasádu a teď už teda jo.

Dobrý den dajka, tak je to opravdu ten chráněný památkový strážní domek. Zřejmě s o to postaral syn majitelky p.Batrla. Dům z opuky opatřit fasádou mu před 2 lety památkáři nedovolili a to z důvodu, jak řekl doslova: Musel bych to provést přesně tak, jak to vypadalo předtím, ale na to nemám peníze a oni mně na to nepřispějí." Třeba původně takto ten drážní domek vypadal.;), ale když píšete,že to hrůza? Až pojedu po této trati, tak si domek určitě prohlédnu

ctenar*

Nezapomeňte sem pak poslat fotku. *palec*

ctenar*

foto památkového domku viz: pardubice.idnes.cz/...

Odkaz nefunguje. Můžete ho poslat znovu? Rád bych se podíval. Děkuji

doplněno 27.04.16 13:36:

Myslím, že jsem to našel.

Strážní domek u Bezpráví #2

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, neuvádíte, co konkrétně se Vám na opraveném domku nelíbí, resp. co je tam za takovou hrůzu. Já "obdivuji" lidi, kteří si pořídí neonově žlutou, fialovou nebo zelenou fasádu svého RD a mají pocit, že je to prostě úžasné. A lituji jejich sousedy, že se na to musí každý den dívat. Jenže, to je pouze můj názor. A stejné to bude u toho opraveného domku, o kterém zde píšete. Pro někoho je obraz od Rembrandta jen mazanice, protože on uznává svého sádrového trpaslíčka - a pro jiného je to naopak. Vy máte to štěstí, že se na ten domek zřejmě nedíváte každý den z okna. A to, že si ho někdo všimne z Pendolina, je zajímavé. Měl jsem za to, že je to rychlovlak a krajinu z něho nelze skoro vnímat . Zdravím!

doplněno 27.04.16 10:31:

dajka - děkuji Vám za vlídnost. Budu také vlídný. Ani jsem neměl dojem, že by Vás to muselo takto popudit - jen jsem se dotázal, co je konkrétně nyní na tom domku špatného. Jenže, Vy jste to takto nepochopila nebo Vám něco brání (kapacita mozku=?) v tom, vyjádřit to slovy a popsat jeden domeček. A jak jsem již psal (a tak to mělo být chápáno), tak co se nelíbí jednomu, tak se může líbit jinému. A pokud si domek "zprasí" jeho majitel, tak je do toho ostatním (včetně Vás) kulové - maximálně se jim to nelíbí.

hodnocení

Milý pane, chtěla jsem vědět něco bližšího a když o tom nic nevíte, tak sem prosím nepište svoje rádoby chytrosti. Děkuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]