Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
pracovala jsem v jednom podniku 6 let a nikdy mi nebyl vrácen přeplatek daní.
Většině zaměstnancům také nic nepřišlo i když někdo byl na neschopence několik měsíců a někdo nebyl nemocný vůbec.
Tak, jak to tedy je?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den, Hanko,
vrácení přeplatku daně nezávisí jenom na nemoci,
ale i na výši příjmu.
Daň lze vrátit maximálně do výše odvedených záloh daně.
Pokud jste nějakou daň odvedli (zjistíte ve výplatních páskách) a pokud jste zaměstnavatele každý rok písmeně požádali o roční zúčtování daně z příjmu, byl zaměstnavatel povinen Vám roční zúčtování provést a případný přeplatek vrátit.
Jestli jste všichni u zaměstnavatele podepsali prohlášení k dani z příjmu, uplatňoval Vám zaměstnavatel základní daňovou slevu průběžně každý měsíc a po skončení roku už nemuselo (v případě nižších výdělků) být co vracet.
Ještě mne napadá:
Jestli jste neměla souběžně dvě zaměstnání, z nichž se odváděla zálohová daň, nebyla jste povinna podávat daňové přiznání (DP). V takovém případě můžete DP podat a o vrácení přeplatku daně požádat až tři roky zpětně.
Potřebujete k tomu potvrzení zaměstnavatele o zdanitelných příjmech, odvedených zálohách daně a o tom jestli a s jakým výsledkem Vám bylo provedeno roční zúčtování.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.