Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyrovnání za byt po rozvodu

Od: wasp® odpovědí: 4 změna:

Bývala žena si našla novou známost a rozvedla se.Nyní bydlí v pronajmutém bytě,ale stále je trvale hlášena u mě.Byt je družstevní a nabytý během manželství.Ze zařízení si odvezla co chtěla,alimenty na studující dceru platím dobrovolně a pravidelně,přímo dceři.

Nyní po mě bývalá žena chce peníze za byt.Momentálně jsme na nemocenské a potom zřejmě budu bez zaměstnání.Je mi 45 let.Vyhrožuje mi soudem,který se prý se mnou nebude mazlit.

Co mě čeká a jak mohu postupovat?Máte někdo podobnou zkušenost?

Předem díky za radu.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

3x

Pokud jde o byt družstevní,je bydlení především řízeno stanovami družstva.Užívání bytu nemůže být řešeno tržním způsobem.Pokud člen družstva prokazatelně bydlí jinde,na užívání bytu nárok ztrácí.Dokonce může o ten byt přijít.Myslím,že to se soudem může zkusit.Pokud neplatí nájem,nebo aspoŇ podíl na nájmu,klidně bych se jí postavil.

JABRAKA

hodnocení

Děkuji za odpověď.

alzbeta*
hodnocení

0x

Jestliže Vaše manželka opustila Váš společný byt , neplatí nájem a neplní si povinnosti vyplývající z povinností člena družstva,hrubě porušuje stanovy byt.družstva a družstvo ji na Váš podnět může zbavit členských práv je-li členem byt,družstva.U většiny dr.bytů je to tak,že byt zůstává tomu z manželů,který v bytě zůstal bydlet,nikoli tomu,který jej opustil.

Vaše žena Vám vyhrožuje soudem naprosto nesmyslně,vzhledem,že soud by rozhodl ve Váš prospěch při určení užívacích a členských práv k bytu. Samozřejmě,že soud příhlíží i k dětem rozvedených manželů. Podejte předsednictvu družstva návrh na zbavení členských práv Vaší ženy,vzhledem,že opustila Vaši společnou domácnost.

U dr.bytu přichází v úvahu aplikace ustanovení § 708 obč.zák.,opusí-li společnou domácnost manželka,která je sice společným nájemcem ,nikoli členem byt,družstva, výlučným nájemcem dr,bytu se pak stává druhý manžel,člen družstva.

hodnocení

Také Vám děkuji za odpověď.Zase vím něco více.Zkusím se zařídit podle Vaší rady.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]