Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměr na daň z nem. FÚ nechce dát

Od: haninka* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, již od r. 1960 platíme daň z nemovitosti za barák a pozemek. Dříve to platili rodiče teď mi. O předmětný pozemek se soudíme díky chybnému zápisu v katastru. K soudu jsme předložili složenky o úhradě daně. To je v poho. Ale soudkyně chce samozřejmě více, páč na složence není za jaký pozemek a ani tam samozřejmě nejsou metry atd. Už jsme byli 2x na příslušném finančáku si říci o výměr. Na základě něčeho to museli vymeřit. Odmítají nám to dát. Už jsme podali i písemnou žádost, ale FÚ odpověděl, že se tam žádné doklady nenacházejí. Jde mi o to aby mi dal finančák papír kde je napsáno že Pepik Novák (dříve jeho rodiče) platí daň z nemovitosti za pozemek parc. č. xxxx, v katastrálním území Dolní Lhota. Děkuji za jakoukoli radu, jde nám o střechu nad hlavou. A docela to spěchá.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hk
hodnocení

0x

Finanční úřad má pouze přiznání k dani, které jste vyplnila a oni vám poslali určitě nějaký výměr. Pokud ve vaší složce ten papír není/ztratili ho, pak FÚ opravdu nic dalšího nemá.

haninka*
hodnocení

Díky. Ale jak to bylo v šedesátých letech (nejde mi otazník) To se taky dávalo přiznání (otazník) Nic jsme doma nenašli. Jestli je tu nějaký pamětník budu ráda. Ještě nám na FÚ řekli že tam mají doklady jen za 7 let zpátky. Tak se asi zeptat na nadřízeném FÚ. Jsme z Prahy a tady funguje ještě nadřízený FÚ pro celou Prahu. Nebo by se to snad dalo té soudkyni vypočítat kdybych našla nějaké staré vyhlášky (zákony) a koeficienty.

x®

Do roku 1992 se platila tzv. daň domovní. Ta se platila ze staveb, z pozemku se daň neplatila. O správu této daně se staral místní národní výbor a příjem z ní náležel výhradně jemu. Takže složenky majitelům domku, chaty, popřípadě jiné stavby zasílal MNV. Daň byla malá, několik desítek korun.

.

1. ledna 1993 začal platit zákon č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitostí. V roce 1993 museli vlastníci nemovitostí podat daňové přiznání. Začala se platit daň jak ze stavby, tak i z nezastavěné plochy, zahrady, čili z pozemků. Ta se do dnešní doby několikráte zvýšila.

Abyste mohli vyplnit přiznání k dani z nemovitosti, museli jste mít informace o velikosti parcel a znát jejích parcelní čísla.

Ta přiznání jsou na finančním úřadě a určitě vám umožní do nich nahlédnout. Při jakékoliv změně jste povinen podat přiznání k dani z nemovitých věcí. Jelikož píšete, že daň platíte, tak jste museli daňové přiznání podat.

.

Jinak složenky o úhradě daně nedokazují, že jste vlastníkem nemovitosti. Vlastnictví dokazuje pouze výpis z katastru. Proto se obraťte na příslušný katastrální úřad a nahlédněte do evidence, popřípadě do pozemkových knih. Na katastrálním úřadě by měli vyhledat majitele nemovitosti i změny, které mohly v průběhu let nastat.

haninka*
hodnocení

K poslednímu odstavci: už jsme se soudním sporem skoro u konce, jedeme na vydržení a soudkyni jsme tvrdili, že se platí daň z pozemku celou dobu, ale to nám odpustí.

Jinak strašně moc děkuju, ušetří mi to děsnýho běhání atd. Tohle mi ty krav... na FÚ mohly říci už před lety, spor se totiž tahne přes 4 roky.

Opravdu moc moc děkuju

klaraa
na fu jsou udaje za posledni 3 roky,dalsi ev.7 let je mozno dohledat fyzicky v archivu.pokud jste ale behem techto let nepodavali zadne dilci priznani kvuli nejake zmeny,tak vam nikdo nedohleda priznani z r.1993 napr., jelikoz je skartovano.udaje zustavaji pouze v pocitaci,bez nejakych vasich jiz overenych dokladu,a kazdy rok prijde pouze slozenka. nedovedu si moc predstavit jak by se mely podle vas dlouho skladovat veskere papiry? k**** z FU zdravi k**** z poradny
haninka*
hodnocení

Opět moc děkuju. Na úřednice nadávám proto, protože jsem tam došla, slušně vysvětlila problém a říkala že by nám to strašně pomohlo, že nám jde o střechu nad hlavou protože protistrana nás žaluje za bezdůvodné obohacení a chce nájem za pozemek 16 500,- Kč měsíčně. Samozřejmě i zpětně. Za pozemek který rodiče koupili v r. 1960. Úřednice mi arogantně řekla že nemá povinnost mi nic dávat a že to stejně prohrajem*sok* Opravdu. A zabouchla dveře. Tak proto. Stačilo říci: Slečno máte smůlu už je to skartované. A ne toto. Jinak proti úředníkům nic nemám, vždycky mi všichni vyšli vstříc, ale u nás na nemovitostech je to katastrofa. Díky díky

x®

V roce 1960 rodiče koupit pozemek nemohli, pouze mohli dostat pozemek do osobního užívání. Po roce 1992 mohl někdo dostat pozemek v restituci i přesto, že zastavěné pozemky se neměly vracet a restituent měl dostat náhradu. Takových případů je více, kdy pozemek pod stavbou má jiný majitel, viz např. kauza pozemků v Zeleném údolí v Praze.

haninka*
hodnocení

Jé to slovíčkaření. Pánovi zaplatili, máme na to složenku a KS, tak jsem napsala že pozemek koupili. Ono je to takové složitější, je to na román. Akorát nechápu jak tedy na tom finančáku probíhá párování plateb, ale to je asi něco jiného než v normálním účetnictví.Všem moc děkuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]