Nejste přihlášen/a.
Dobry den jsem tu po prve tak nevim jestli jsem rubriku zaradila zpravne.Mam prosim dotaz ..manzel ma z prvniho manzelstvi 17leteho syna radne chodil do skoly bohuzel od minuleho roku ho ze dvou skol vyhodili nahlasil se na pracovni urad kde ho vyradili a nyni "nejspis uz dostal trochu rozumu a nastoupil do prace" 18let mu bude az v unoru ted je videlecne cinny a muj dotaz zni..je manzel povinnen platit nadale alimenty?Nebo tim ze nastoupil syn do prace, placeni alimentu zanika a mame se obratit na soud o zruseni.Predem moc dekuji za odpoved...Ivana
Zde máte odpověď na obdobnou otázku o ukončení placení výživného:
Zákon o rodině nijak nespojuje trvání vyživovací povinnosti rodičů k dětem s věkem dítěte. Dosažení zletilosti dítěte tedy nemá pro vyživovací povinnost žádný význam. Podle zákona vyživovací povinnost trvá do té doby, než je dítě samo schopno se živit. Na jedné straně tedy u dítěte, které v 16 letech opustí školu s tím, že dál už studovat nebude, vyživovací povinnost zanikne, protože dítě studovat nechce a může se tedy samo živit, nejlépe prací. Na druhou stranu ale u dítěte, které bude do 24 let studovat vysokou školu, bude vyživovací povinnost trvat až do ukončení studia, protože dítě se ještě stále připravuje na budoucí povolání a není tedy schopno se plnohodnotně samo živit. Jestliže tedy dítě nestuduje a nic (např. zdravotní problémy) mu nebrání v tom, aby se samo živilo, vyživovací povinnost již zanikla a nemusíte tedy výživné platit. Vyživovací povinnost zaniká ze zákona, tedy není třeba, aby ji rušil soud. Pouze v případě, že by ukončení plateb výživného vyvolalo nějaké konflikty, můžete u soudu žalovat o zrušení povinnosti platit výživné.
doplněno 24.09.09 09:52:Jinak zde je hodně informací o ukončení placení výživného: rodinausoudu.mujblog.info/...
Dobrý večer paní Lidko,chci se zeptat jak se vypočítava víše alimentu,když bývali přítel podniká,má firmu,je jednatelem ve firmě a zároven´ ma měsíční plat ve své firmě 20 tisíc.Alimenty se vypočítavají z jeho platu nebo z celkového ročního příjmu,Který nebyl malý,když platil dan´ přes 400 tisíc.Ptám se proto,že mi řekl,že když bude napsaný v rodném listu,tak mi da alimenty jen pár korun,že to udělá tak,že nic nemá.Jde to?V rodném listu bude tak či tak,jen mě překvapila jeho reakce jak začína kolem sebe kopat.Nedávno jste mi moc pomohla-mám dítě s ženatým mužem,chodí a stará se o dítě jen nechce být v rodným listu napsaný a tak jsem se ptala co mám dělat.Moc děkuji za odpověd
Refiku, já si na ten dotaz pamatuji. Nejdřív se podívejte na tuto mou odpověď, co jsem na netu našla. poradte.cz/...
Neexistujou žádné tabulky na výpočet alimentů, alespoň neexistovaly. U příjmů ze závislé činnosti (ze zaměstnání) je to snažší trochu odhadnout. Ale i v tom článku se píše, že u podnikatelů je situace o mnoho horší. Ale věřím tomu, že soudy dokáží dohledat skutečnou výši příjmů a stanovit tak odpovídající výši výživného. Od Vašeho přítele je to tak trochu vydírání, to není hezké. Ale myslím si, že je dobře, že jste se rozhodla a trváte na zápisu otce do rodného listu. Možná se trochu vyděsil Vaší rozhodnosti. Výše daně ještě není rozhodující. Může mít např. hodně půjček. Bude opravdu záležet na tom, jak bude soudce svědomitý ve zjišťování faktických příjmů a celkové životní úrovně otce. Nakonec je možné, že se dohodnete na výši výživného bez soudu. To by bylo samozřejmě nejlepší pro obě strany. Hodně štěstí a udělejte to vždycky ve prospěch Vašeho děcka!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.