Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jsem ročník 1960 a jsem v evidenci úřadu práce od 04/2010 - tři měsíce jsem pobírala podporu v nezaměstnanosti .
Od 10/2010 jsem pobírala částečný invalidní důchod, a od 12/2012 zase v evidenci úřadu práce.
Jsem tedy přes tři roky v evidenci úřadu práce.
Dotaz: kolik let důchodového pojištění se mi započte při odchodu do starobního důchodu - 01/2021 nebo do předčasného důchodu v 01/2018? Děkuji
Pobyt na ÚP se započítává jako pojištěná doba po dobu, po kterou náleží podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci, a v rozsahu nejvýše 3 let též po dobu, po kterou tato podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci nenáleží, s tím, že tato doba 3 let se zjišťuje zpětně ode dne vzniku nároku na důchod, doba, po kterou podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci nenáležela před dosažením věku 55 let, se do ní započítává v rozsahu nejvýše 1 roku, a nezapočítává se do ní jiná náhradní doba pojištění nebo doba pojištění, které se kryjí s dobou, po kterou je osoba vedena v evidenci uchazečů o zaměstnání; za dobu, po kterou náleží podpora v nezaměstnanosti, se přitom považuje též doba, po kterou se podpora v nezaměstnanosti neposkytuje z důvodu, že osobě vedené v evidenci uchazečů o zaměstnání přísluší odstupné, odbytné nebo odchodné.
Vypadá to složitě, ale když si nakreslíte čáru, na jejím pravém konci si vyznačíte datum odchodu do důchodu a v průběhu čáry si nanesete věk 55 let a doby strávené bez podpory na ÚP, bude se Vám jako náhradní doba pojištění (tedy 80%) počítat max. 2 roky mezi 55. narozeninami a odchodem do důchodu, a max. 1 rok před 55. rokem věku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.