Nejste přihlášen/a.
Muže me někdo vysvětlit jak může být pampeliskovy med tak zdravý když se do něj dává tolik ne zdravého cukru?
Kdysi jsem také pampeliškový med uvařila, protože jsem byla zvědavá, jak to bude chutnat. Nakonec jsem to asi po dvou letech vylila. Bylo to sice krásně žluté, ale jinak absolutně bez zvláštní chuti, pokud pominu, že to bylo příšerně sladké. Na chleba s máslem to namazat nešlo, protože to teklo po prstech a bylo to opravdu pouze sladké. Do čaje taky nepoužitelné, protože to si mohu čaj rovnou osladit cukrem, protože o nějaké pampeliškové vůni nemůže být ani řeč. A co se vitamínů týče, tak o tom nebudu ani přemýšlet, protože ty tam určitě žádné nejsou vzhledem k tomu, že postup výroby tohoto medu je takový, že by ty vitamíny musely být ze železa, aby se v tom udržely. Jediné co na tom je to, že si myslíme, že když jsme si to uvařili sami, a z pampelišek které jsou přírodní a vlastnoručně nasbírané, tak to sakra fix musí být zdravé. Což pravda není, neboť ty květy 48 hodin louhujeme ve vodě, pak to hodinu vaříme se spoustou cukru a také se tam spolu s cukrem vaří i nakrájený citron celou tu hodinu. A aby to alespoň trochu zhoustlo, tak tam nakonec přidáme i trochu kys. citronové.
Takže se skoro dva dny mordujeme s výrobou sladkého, žlutého polotekutého produktu, který je lepší vylít a koupit si normální včelí med.
Zdravím, my třeba louhujeme 24 hodin, pak povaříme a ještě 12 hodin necháváme stát.
Máte pravdu, že z vůně, vitamínů a jiných zdraví prospěšných látek tam asi nic nezbude, ale na to důraz příliš nedávám. Mám ale zkušenost, když tímto sladím čaj, nemám potíže se zažíváním, ale například u bezového nebo sedmikráskového naopak potíže nastanou. A samotným cukrem to není dobré na chuť.
Když chci mazat na chleba, tak to jdu na jistotu za včelařem, ale tohle je pro mě chutnější varianta cukru do čaje. Ale protože sladím čaj a piju ho hodně, tak vydrží sotva rok.
Já zrovna moc nesladím, ale doporučím místo tzv. "pampeliškového medu" sirup a to zázvorový. Na netu lze najít několik možností přípravy. Má ostřejší chuť, je to také na bázi rozvařeného cukru s přídavkem citronu a díky krátké době varu má zcela určitě zachované i množství prospěšných látek. Navíc zázvor působí i proti nevolnosti v dopravních prostředcích.
A kdo řekl, že je cukr nezdravý? Mimochodem - v tom medu není sacharóza, pokud se Vám zdá nezdravá.
rafinovaný cukr je nezdravý, to už dnes ví každý. Zdravější nje hnědý, přírodní, ale taky v omezeném množství.
Tušíte, co je to med?
Jenže se vařením v kyselém prostředí (s kyselinou citronovou) rozloží na glukózu a fruktózu.
To jsou samosebou taky cukry, že ...
ra 252 - "Tušíte, co je to med?"
Jo, tuším. Vy ale asi netušíte, co je to med pampeliškový. V tom je mimo natrhaných květů pampelišek a citrónu cukru až hanba. Na 1 litr medu 1 kg cukru! S pravým medem to má společnou akorát barvu, konzistenci a vzdáleně chuť. Jinak nic.
ra 252 - Rozdíl je totální (s trochou nadsázky asi jako mezi květákem a vepřovým masem).
Skutečný med "vyrábějí" včely z nektaru květů (případně lesní med z medovice (výměšků lesních mšic)). Pampeliškový med se vaří doma na sporáku z vody, běžného rafinovaného cukru, citronové šťávy a natrhaných pampelišek. Je to v podstatě cukrový sirup, obarvený na žluto pampeliškami.
A v čem se liší od medu? Med je ze dřeva?
Je obdivuhodné, kolik lidí naprosto minula chemie ...
No vidíte, i Vaše otázka svědčí o absenci základů chemie. Med pravý i "med" pampeliškový jsou směsi především fruktózy, glukózy a vody. Plus pár procent dalších příměsí.
Na další otázku už nemohu odpovědět, vyčerpalť jsem povolený počet ..
Chemie říká.Med včelí obsahuje především směs fruktozy a glukozy,něco bílkovin a látek fermentačních vlastností.Poměrně značný obsah minerálů,zejména s obsahem draslíku.Tělo přijímá všechny látky bez potřeby štěpení složitých cukrů.
Med z pampelišek obsahuje sacharozu.Z pampelišek trochu barviva z květů,ale neobsahuje peptiny a fermenty.
Tak mluví chemie.
JABRAKA
No tak když jste takový chemik, napište sem chemické vzorce pravého a pampeliškového medu. Ať to můžeme porovnat.
ra 252 - Ano, přiznávám, chemie nepatří zrovna mezi mé oblíbené obory, ale rád se nechám poučit. Takže kdybyste býval místo toho posledního zbytečného doplnění radši napsal ty vzorce...
ra252 - Jabraka odpověděl za Vás, takže se Vás jen zeptám pro doplnění: Když ve vodě rozpustím 1kg běžného rafinovaného cukru (sacharóza) a přidám trochu barviva z pampelišek, Kde se v tom roztoku vezme fruktóza, značná část pravého medu? Jako skvělý chemik mi tuhle jednoduchou otázku určitě dokážete jednoduše vysvětlit.
Osobně nepovažuji pampeliškový med za MED. Je to výluh z pampelišky, oslazený rozvařeným cukrem. Léčivá je samotná Smetánka lékařská (saláty, čaje, výluhy), ale co ten cukr? Dokonce ani mezi bílým a třtinovým cukrem není moc velký rozdíl, protože prospěšné látky v třtinovém cukru jsou zastoupeny jen v rozsahu, který nemá při běžné spotřebě prakticky žádný vliv..
Dobrý den, asi ten pampeliškový med není moc zdravý, ale zůstane tam něco dobrého z té rostliny. Já jsem podle tohoto receptu nahradila pampelišky bylinkami - třeba popencem břečťanolistým, řepíkem nebo i kopřivami - mladými - a to má chuť jak sirup proti kašli, který si pamatuji z dětství. Tady jde spíš o to, že když si někdo sladí čaj při nachlazení, tak je toto lepší než obyčejným cukrem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.