Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych se Vás, prosím, zeptat, zda nevíte, co znamená, když má lékařka před titulem MUDr. ještě as.? Přeložila bych si to jako asistentka, ale to mi k té, u které jsem to našla, nesedí. Patří mezi hlavní lékařky na daném oddělení v nemocnici. A to as. MUDr. jsem našla dokonce u více lékařů. Mamku napadlo, že by to mohlo být, že nemá u sebe zdravotní sestru, a tak zastává i její funkci, ale nevím. Víte, co to znamená a proč to tam někdo má? Nepamatuji si, že bych to někdy dříve viděla.
Předem děkuji za odpovědi.
Hm. Nevím jak dnes, ale u nás zkratka As. znamenala asák, čili asistent. Tak se označovali takoví ti normální řadoví učitelé na VŠ. I vaše lékařka možná učí někde na fakultě.
nad asáky byli odborní asistenti Odb. as.
pak docenti Doc.
pak profesoři Prof.
a nejvýš akademici Ak. Akademika jsem zblízka viděl jen jednoho.
Ta zkratka znamená, dle mého, aspirant doktora medicíny. Zkratka As. není nikde kodifikovaná, takže to může znamenat, když to přeženu, téměř cokoli, například, "astrální doktor medicíny".
Aspirant je jen aspirant, není to doktor. Medik by mohl používat titul MUC., student práv JUC. atd. To C znamená candidatus - kandidát, ucahzeč. Dnes by se tento kandidátský titul mohl použít snad v legraci, ale dříve se občas při nějakých přehnaně společenských událostech a projevech úcty opravdu užíval. Třeba jako součást adresy na dopisní obálce.
No fajn, je to možná alternativa, ale jak jsem napsal, ono As, není nikdo kodifikováno a může tak znamenat cokoli.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.