Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyhrožování soudem (výživné)

Od: clen odpovědí: 8 změna:
Dobrý den, muj otec neustále vytahuje léta starou věc protože jeho ubohost sahá za hranice všechno, jde o to ze vyhrožuje ze moje matka mu bude muset platit výživné které "neplatila". Ted vám řeknu jak to bylo, dříve jsem bydlel s mamou a vyzivne platil otec poněvadž máma mela plat cca 13 000 což není moc, můj otec ma okolo 40 000 což je znatelný rozdil, a platil výživné 500kc a jelikož matka bydlela s přítelem tak to stačilostačilo(tohle je 6-7 let stara záležitost). Jednoho dne se rozešli a matka zůstala asi pul roku sama, tak se domluvili o zvyseni, nevím přesně kolik ale bylo to asi o 300kc cca. No a ja se po ukončení ZŠ k otci přestěhoval a bydlim u něj dodnes. Je mi 17let a bydlim u otce od doby co jsem nastoupil na střední (2 roky zhruba) otec se mezitím stihnul oženit a moje matka ma přítele ale nevdala se , podotykam ze máma byla v manželství jen s mým otcem. A jelikož můj otec je ubohý tak říká ze mou matku da k soudu a všechny ty peníze za dobu co jsem u něj z ni vysoudi.Na internetu jsem se docetl spoustu věci, jako třeba ze ztrácí nárok na výživné pokud se ozenil znovu, ale pote jsem se zase někde jinde docetl něco jiného a nevyznam se v tom tak se vas ptam jestli o tomhle někdo něco nevíte , jaký máme práva a možnosti protože je dost možné ze mamu fakt da k soudu. Dodávam ze říká ze na me neplatí (je to sice pravda ale zrovna on ty peníze nepotřebuje, jen), ale podotykam ze mi dává 1 za 14 dni kapesné cca 500kc a občas si uspoří nějakou korunu na oblečení pro me. A když se zeptám otce jestli nemá 100 korun tak me pokaždé řekne "nemam prachy" což je lez jak Brno...

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

blaisepascal
hodnocení

1x

Nechápu, co svému otci zazlíváte. Stará se o vás = dává kapesné, živí vás a máte střechu nad hlavou. Jenom ten nájem stojí tisíce korun... Má vůči vám vyživovací odpovědnost a náleží jemu výživné na vaši maličkost jako kdysi výživné náleželo vaší matce. Tak to prostě je a nehledejte v tom Aladina. Pokud měl ale otec mzdu řejněme oněch 40 000, není možné aby alimenty byly vyměřeny jen na 500 - to je nesmysl. Otázkou je, zda vám někdo nelže a jste reálně v obraze. Minimum výživné s jakým jsem se setkal je 1000 Kč a to platil člověk na životním minimu..

clen
hodnocení

Ono to a tím kapesným bylo myšleno tak, že matka dava to kapesné 500 a otec nedává nic a s Tim ze me me živí a šatí to není zas taková pravda. Mam jedny boty (od mamy) a 70% věci na sebe je od babičky a zbytek opet máma.moje jídlo za celý den často tvoří jen svačina ve škole...
blaisepascal

Tak v takovém případě je to v nepořídku možná z obou stran. Otec by Vás měl lépe šatit a lépe živit - oběd je základ (3 jídla denně jsou základ)...A matka by měla dávat větší kapesné/alimenty = nazvěme to, jak libo. Pokud ale otec nedostává oficiálně žádné alimenty od matky, může argumentovat tím, že Vaše "vyživování" pokulhává právě z toho důvodu, že ona se podílí nedostatečně. Je potřeba abyste si v rodině v tomhle udělali trochu větší pořádek.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj.

Nemůžu si pomoct, ale mě tenhle příběh připadá podivný. Možná jsi nyní u svého otce skoro spokojený, ale uvědom si, že placením nějakých 500 Kč vlastně šidil i tebe. Hlavně tebe a mámě působil finanční potíže. I když zmíněná částka 500 Kč z výplaty 40 litrů je divná. Až spíše neuvěřitelná. Zřejmě nebudou všechny informace úplně dokonalé. A nevraživost mezi rodiči, hlavně otce k matce bude veliká. Jsem taky rozvedený, ale můj přístup k potřebám synka, co zůstal s mamkou byl jen jiný. Jeho náklady na školu v Praze byly 3500 Kč a tak se jen započítaly do dohody při rozvodu. Prostě to máme každej nastavený jinak. To se stává.

doplněno 17.04.16 22:58:

Ahoj.

Příspěvek Figurka a COCO je taky dobrý. Klidně by se to tomu lakomci mohlo stát, že by i své bývalce něco platil. Stává se to.

danys*
hodnocení

0x
Pokud bydlite u otce tak vas živí a mate kde bydlet. Jestli vám je to malo,za chvíli budete dospělý,tak zkuste nějakou brigádu

figurek*
hodnocení

0x

No. Právní radu ti nedám, ale myslím že hlava problému je jinde. Tvůj otec je lakomec a možná právě proto se rozešli s tvojí matkou.

Upozorni ho, že ve chvíli kdy se soudce ptá na průměrný plat, už ho zná a má ve spisu. Tvůj otec bude horko těžko zdůvodňovat, proč dříve platil tak málo.

coco

Pokud je zivotni uroven matky po rozvodu o hodne horsi, nemel by byvaly manzel platit vyzivne i na jeji podporu? Propastny rozdil v prijmech manzelu by otec u soudu neobhajil ve svuj prospech, to on asi dobre vi a jen vyhrozuje, jinak by se uz davno soudil :)

hodnocení

0x

Podle mě jsou vyčůránci oba dva - otec i matka. Proč ti dva vůbec měli dítě - Tebe? Nešatí Tě, nic nemáš, živí Tě špatně, v době Tvého růstu, kdy potřebuješ dostatek kvalitní stravy. Nemáš co na sebe - jedny boty...A své povinnosti bezostyšně přehodili na babičku, která Ti pomáhá ze svého důchodu. Myslím, že by takové lidi, nemohu napsat rodiče, měla být hanba. Ubozí jsou oba. Matka střídá druhy, otec se sice oženil, ale syn je mu celkem lhostejný.

Nemudruj, co má kdo dát otci, či matce, důležité pro Tebe je, co mají dát ti dva kosáci Tobě. Snažila bych se co nejdřív úspěšně dostudovat, najít si práci a s oběma se rozloučit. Nejsou to rodiče, kteří by sloužili za vzor v čítankách.

Potrpím si na rodinné vazby, návštěvy, hlídání vnoučátek apod., ale pokud mají rodiče o dítě takový zájem, jako ti Tvoji, lepší s nimi opravdu ukončit kontakty. V mládí se o Tebe nepostarali, nemohou čekat ve stáří, že se budeš starat Ty o ně. Tečka.

JAK SE DO LESA VOLÁ, TAK SE Z LESA OZÝVÁ. Jaga.

Vydrž to po dobu studií, zkus si po 18. roce najít nějakou brigádu. Hlavně, aby Tě ti dva dobráci o výdělek neoholili, až ucítí, že sis něco vydělal. *ee*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]