Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úbytek práce - dohodnout se?

Od: remington odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, nevěděla jsem pořádně, jak zadat otázku. Před cca 10 lety jsem byla od známého přjmuta do pracovního poměru s tím, že budeme fungovat dvě, já pátky, příp. volný den v týdnu, z důvodů dojíždění za přítelem a vytíženosti o víkendech, kolegyně soboty. Roky to běželo normálně, pak starší kolegyně odešla a nahradila ji nová. Jenže poslední dva roky, zejména teda rok, práce docela ubylo a mých pátků je méně, než má kolegyně sobot. Soboty jsou navíc lépe placené, takže na jednu sobotu já makám dva pátky, přičemž práci odvádíme navlas stejnou. Za přítelem už nejezdím a taky víkendy už mívám volnější - bylo by v pořádku se zkusit domluvit na střídání celých víkendů, tj. já pátek+sobota, kolegyně pátek+sobota?

Přijde mi nefér, když ubylo práce, abych na tom tratila v podstatě jen já. Tuším, že známý řekne, ať si to mezi sebou vyřešíme, a kolegyně se samozřejmě bude bránit. Jsme ale na stejné úrovni, tak by to taky mělo být spravedlivě rozdělené. Myslíte, že si to můžu dovolit?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobrý den. A proč byste si to nemohla dovolit? Předneste svůj návrh (požadavek) a snad si dokážete vyhovět vzájemně, pokud to nebude chtít zaměstnavatel řešit. Nebojte se zeptat, změnily se poměry, tak se berte za své.. Víte co se říká - líná pusa, holé neštěstí..

remington
hodnocení

Děkuji. Přednést návrh můžu, ale počítám s tím, že kolegyně si bude hájit svůj výdělek, že. Bohužel nemám moc argumentů, jen že práce ubylo - mně nejvíce, tak aby to bylo spravedlivé, když jsme na stejné úrovni.

vilik*
Místo práce, její podmínky a délku pracovní doby máte sjednané smlouvou. Pokud jste sjednala přímo pátky, musí se změnit dohoda. Pokud to máte sjednané obecně, tak rozvržení směn určuje zaměstnavatel. To je ze zákona, tedy právo máte.
Druhá věc je, že jste obě přijaly práci s nějakými představami. Zaměstnavateli to bude jedno, jestli se dohodnete jinak. Ale problém je, když jedna z vás se nebude chtít dohodnout nyní jinak. Zaměstnavatel jí to nařídí a ona dá výpověď.
Můžete si říct o vyšší plat. To se mu asi líbit nebude. Můžete výpovědí pohrozit vy. Pak to bude muset řešit. Nebo si najde někoho jiného. Těžko říct, když jste známá, jak se zachová. Zvlášť, když jak říkáte, je míň práce a možná ji stačí udělat jen jedna.
Na druhou stranu, vzala byste to vy, být to obráceně?
A kolegyně už jste se ptala? Možná se jí taky nehodí mít víkendy všechny zkažené...
remington
hodnocení

Děkuji. Smlouvu nemáme, není to standartní práce, nerada bych tu sdělovala její nápľn, protože jsem registrovaná a bylo by to jasné. Tudíž nemám ani smlouvu, ani dané podmínky. Odchodem pohrozit můžu, ale to je tak všechno. Nemyslím, že známý za mne najde někoho jiného, v této branži to není tak lehké a za dobu spolupráce už máme jisté renomé.

Chápu, že kolegyni se se to asi extra líbit nebude, ale taky jsem "služebně" starší a na úbytek práce doplácím především já. Což se mi taky nelíbí

vilik*
Pokud nemáte smlouvu, tak je na tom kolegyně asi stejně.
Máte tyto možnosti: Hodit to na šéfa s tím, že kolegyně šťastná nebude, a věřit, že pro vaše renomé šéf vyhoví.
Nebo s ohledem na vaše renomé a stejnou práci žádat zvýšení odměny, nebo dohoda s kolegyní. Nic víc se k tomu poradit nedá. Jinak mimo dotaz, práce na černo je nelegální. Tedy asi myslíte tím, že pracovní smlouvu nemáte, nějakou dohodu. Takže nechápu, proč si hrajete na sobotní příplatky. Šel bych cestou úpravy finančního ohodnocení pro obě, abyste se mohly střídat a netratily jste.
remington
hodnocení

Vidím to stejně. Zkusím se dohodnout snad to půjde. A jak píšu, práce je velice specifická, není třeba žádný papír. Soboty jsou v této oblasti daleko lépe ohodnocené.

prace
hodnocení

0x

No a co jít za zaměstnavatelem, říci mu "hele, oba víme, jak se změnily podmínky, mám míň práce i peněz, než jak bylo původně domluveno, blablabla... - nemohl bys mi zase nějakou práci přidat, abych si vydělala stejně?" Sobotní kolegyni vůbec nezmiňovat, aby to nevypadalo, že protí ní nějak nasazujete. Třeba se zaměstnavatel sám dovtípí. A nebo vás překvapí nějakým vlastním přijatelným návrhem, i to se stát může.

remington
hodnocení

Jo, to by šlo, nejdřív jsem to ale řešila s kolegyní, všechno jsem jí napsala a ať popřemýšlí - to prý udělá. Tak aspoň nějaká šance, zas to není nějaká kačena. Zaměstnavatel nepřekvapí, na to ho moc dobře znám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]