Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Darovani krve

Od: n3ss3r odpovědí: 13 změna:
Dobrý den má někdo zkušenosti s dárcovstvím krve? Chtel bych darovat krev zajimaji me jiste veci okolo napr omluvi me v praci? Co se u odebrane krve kontroluje? Jak to trva dlouho? Kolik se odebira krve na jedno sezeni? Diky za info

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

anonym0
hodnocení

0x

Dostanete potvrzeni, ktere vam ma zamestnavatel uznat jako placenou omluvu z prace. Pri odberu se delaji se krevni testy, na co vsechno nevim. Jinak se vyplnuje dotaznik a provadi kratka lekarska prohlidka. Samotny odber je tak na 15min. Zalezi kam pujdete, ale tam kam jsem chodil ja to bylo jeste 2-3h cekani, protoze darcu bylo hodne a cekalo se. Odebira se 450ml. Pri bezplatnem odberu mate narok na snizeni danoveho zakladu.

Doplním kolegu...

Krevní testy jsou také různé, někde stačí kapka z píchnutí do prstu, jinde berou zkumavku či dvě.

Množství odebrané krve je max. těch 450 ml v případě odběru plné krve. U odběru jiných krevních složek to může být jiné. Množství se také liší tělesnou konstitucí. Leckterým ženám a někdy i u prvodárců berou méně.

Doba odběru u plné krve je těch 10 - 20 minut (podle toho jak rychle to teče).

Nárok na zotavenou po odběru je v délce jednoho pracovního dne, ale mnoho soukromníků to odmítá respektovat. Zkuste se zeptat mzdové účetní, nebo kolegů, kteří jsou také dárci.

Odpočet z daně je dle zákona Kč 2.000,- za jeden odběr. V případě plné krve můžete jít 4x - 5x ročně (podle načasování), v případě jiných krevních složek to může být i častější.

jenda2*

Ve skutečnosti to není 2000,- za odběr ale z daňového základu. Při čtyřech odběrech jsem slevu 8000 ,- zcela jistě nedostal.Tuším celkově kolem 1000,- v daňovém přiznání.

Jako prvodárci ti vezmou krev asi do tří malých zkumavek na rozbory. Při dalších odběrech už jen píchnou do prstu. Pak vlastní odběr těch cca 450 ml. Volno v práci je stanovené na dobu nezbytně nutnou, takže zaměstnavatel může hudrat že bys měl na zbytek směny do práce přijít ale prakticky nemá možnost ti to nařídit protože ti nikdo nedokáže že ti není divně. Večer před akcí musíš hodně pít. Doporučují se dva až tři litry. Lip než petku vody se samozřejmě vypijí dvě piva a litr vody :) Když pitný režim zanedbáš tak to poznají. Budeš tam zbytečně ležet dýl.
xy

Pořádně se večer před odběrem napít je dobré i proto, aby člověku nebylo nevolno. Jednou zrovna vedle mě slečna kolabovala a sestřička jí právě radila, aby příště - pokud teda půjde - se předem pořádně napila . Do té doby jsem to taky podceňovala, a nepila, a bývala jsem někdy dost unavená po odběru. Když se ale pořádně napiju, tak je to velký rozdíl !

Samotný odběr mi většinou trvá 7- 10 min.

Škoda že už nedávají odznáček - kapičku :)) kdysi jsme ji dostávali za každý bezplatný odběr.

Ale dávají... ale kapka se dává za první odběr, nikoliv za každý.

Za 10 (odběrů) je potom bronzová Jánského medaile, za 20 je stříbrná a za 40 zlatá. Potom je za 80 zlatý kříž třetí třídy, za 120 kříž druhé třídy a za 160 kříž první třídy. Za 250 odběrů je potom plaketa Dar krve - dar života.

Viz: cervenykriz.eu/...

doplněno 12.04.16 21:58:

Počítají se pouze bezplatné odběry. Ale třeba za darování krevních destiček se započítávají dva, protože krom destiček se současně bere i plazma (alespoň u mne to tak bylo).

gabriela*

Dobrý den za 10 odběrů je bronzová medajle a za 20 stříbrná .Počítá se prvních 10 do těch dvacetí nebo vždy od znovu.Ptám se proto že celkem jich budu mít příští měsíc 20.Děkuji za odpověď

Dobrý večer... ano, těch prvních 10 se samozřejmě počítá. Počítají se prostě všechny odběry za kariéru dárce. V případě darování krevních destiček se obvykle započítají dva odběry, protože krom destiček se zpravidla bere i plazma.

gabriela*
30.07.16 08:06
xy

u nás teda ani za první oběr není "kapka" . Kamarádka po odznáčku toužila, a tak jsme se předem ptaly. Nakonec jsme teda jely jinam :))

Zato kdysi v Praze jsme dostali za první odběr kapku na ( ne moc pěkném ) řetízku :)

Zvláštní, asi tam nějak divně funguje ČČK, protože tady u nás se prvodárcům kapka dává.

xy

Sleva je pak 15 % z těch 2000, tedy 300,-

A píšu někde o slevě, nebo o částce, kterou Vám vrátí?

Uznávám, že jsem místo daňového základu použil pouze výraz daň, ale pokud si tazatel dělá sám daňové přiznání tak to pochopil a pokud ne, tak si s tím poradí jeho účetní.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]