Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověď, odstupne ,poruseni zakona

Od: nikolb* odpovědí: 5 změna:
Dobry den od 17.9.2015 pracuji jako servirka v restauraci..smlouvu mam na neurcito. Problem je ze zamestnavatel nedava vyplatni pasky a dozvedla jsem se ze tim porusuje pracovni zakon. Jelikoz mi nedava celou dobu vyplatnice tak nevim kolik za me odvadi..jak vypocitava mzdu..priplatky za vikend ..nocni..prescasy..dovolene..proste nic nevim..ma mzda v hrubem cini 9200. Docetla jsem se ze mi timhle vlastnw dluzi penize a muzu dat okamzitou vypoved..ale jak je to s temi penezi? Muzu po nem neco chtit? Odstupne? Proplaceni dovolene? A pod? Nebo mu reknu ze ho udam a poslu na nej ispekci a muze to jit az k soudu..ma s tim nekdo zkušenost? Nebo muze mi nekdo poradit kolik mam chtit penez? Nebo na co mam narok? Predem Dekuji..

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Jestliže chcete od zaměstnavatele odejít, protože Vám nevyplácí mzdu (nebo ne všechnu, mimochodem minimální mzda je od 1.1.2016 9.900 Kč - nemáte zkrácený úvazek?), popisuje to Zákoník práce. Nejedná se o výpověď, to byste si tedy nepomohla, slovo výpověď v tomto případě nepoužívejte. Je to okamžité zrušení pracovního poměru.§ 56 Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem(1) Zaměstnanec může pracovní poměr okamžitě zrušit jen, jestliže,a) podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, nemůže dále konat práci bez vážného ohrožení svého zdraví a zaměstnavatel mu neumožnil v době 15 dnů ode dne předložení tohoto posudku výkon jiné pro něho vhodné práce, nebob) zaměstnavatel mu nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí období splatnosti (§ 141 odst. 1).(2) Zaměstnanci, který okamžitě zrušil pracovní poměr, přísluší od zaměstnavatele náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za dobu, která odpovídá délce výpovědní doby. Pro účely náhrady mzdy nebo platu se použije § 67 odst. 3.

ff*
hodnocení

0x
Odstupné nedostanete když vy dáte výpověď
Odstupné dostáváte když vás osobně vyhodí.
Vždyť máte ve smlouvě máte napsáno kolik máte na hodinu
pak vypočítejte kolík jste za měsíc hodin udělala.
Šéf musí vám dávat výplatní pásek
Buď se sním domluvite. nebo inspekce
jenda2*

V tomto státě musí zaměstnanec všechno, zaměstnavatel nemusí nic. 6 měsíců jsem nedostal výplatní pásky, odmítl převzít výpověď osobním předáním. Písemným předáním ji nepřebral. Po uplynutí výpovědní doby mi nepředal zápočtový list, zakázal mi vstup na pracoviště, neodpovídá na doporučenou poštu, neodpovídá na elektronickou poštu.

Jen vše proto, že jsem odmítl pod ním pracovat a dělat zadarmo přesčasy, za rokj v řádu stovek hodin. Uvidíme, jak se k tomupostaví sociálka a pak Oblastní inspektorát práce.

Sociálka nijak, nemá to v kompetenci. Pracovně-právní věci řeší Inspektorát práce. OSSZ zajímá stanovení a odvod pojistného.

hennessy
To jsou jen takové řečičky. V mém nejbližším okolí pracují všichni a nikdo takové problémy nemá. Je jasné, že by si to k nim zaměstnavatel nedovolil, a když tak jenom jednou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]