Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co má obsahovat faktura?

Od: findol odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

začínám podnikat a chtěl bych si vytvořit fakturu, abych si mohl fakturovat práci, nejsem plátce DPH.

Chtěl bych se zeptat, co všechno musí faktura obsahovat? Je spousta vzorů, nevím jaký si vybrat, proto bych si jej rád udělal sám.

Jak prosím musí být ve faktuře napsána práce, stačí jedna věta či musí být rozepsané práce, případně hodiny? Dělám řemeslné práce.

Poté se chci zeptat, zda razítko a podpis stačí jen naskenovat a poté jen tisknout aniž bych ho poté razil a podepisoval se.

Děkuji pěkně

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Vypůjčím si citaci z webu, protože ta je dle mého názoru korektní:

Nejsme-li plátci DPH ani nevedeme podvojné účetnictví, žádný předpis nepřikazuje, jak mají naše doklady vypadat. Z více důvodů by však z našich dokladů a faktur mělo být jasné alespoň:

- zda jde o příjem či výdej peněz v hotovosti, bankovní výpis, pohledávku (vydaná faktura) nebo závazek (přijatá faktura)

- datum úhrady nebo vzniku pohledávky či závazku

- označení toho, kdo doklad vydal (firma nebo jméno, sídlo a případně IČ)

- označení zboží či služby

- podpis prodávajícího (není potřeba u faktur)

- naše pořadové číslo dokladu - kvůli vazbě na evidenci

- máme-li živnost, na fakturu připíšeme "Podnikatel je zapsán v živnostenském rejstříku.", přitom není třeba uvádět konkrétní příslušnost, jednací čísla ani ID RŽP z výpisu z živnostenského oprávnění

doplněno 11.04.16 10:28:

Co se týká práce, tak stačí jedna věta a celková částka, ale pokud to má smysl a situace to vyžaduje, můžete to třeba rozepsat na složky. Podpis ani razítko není potřeba, orazí a podepíše si ji váš zákazník v okamžiku, kdy si bude fakturu zařazovat do účetnictví.

hodnocení

2x
Nebo zkuste Abru Flexibee flexibee.eu/...
Varianta one je pro jednotlivce zdarma a na faktury a zakladni ucetni evidenci rozhodne staci.
doplněno 13.04.16 22:11: Je to program, ktery si stahnete (napred je nutne se zageristrovat na vyse uvedenem webu) a muzete vytvaret faktury i vest si ucetnictvi... Verze pro firmy je zpoplatnena, pro jednotlivce je zdarma. Asi vypadam jako hrozny propagator, ale pred pul rokem jsem resila stejnou situaci a ta Abra mi vyslovene sedla. Faktury pak vypadaji takto
Co má obsahovat faktura?
findol
hodnocení

Díky a co to přesně je ten flexibee.eu? Pouze faktura?

findol
hodnocení

Podívám se na to,

děkuji mockrát.

Pokud vám nebude proti srsti, že vaše účetnictví bude ve správě cizí firmy, mohu doporučit www.idoklad.cz

mot
hodnocení

0x
nikde neni definovano, co tam ma byt.
urcite ale vase udaje a za co chcete penize. stejne tak razitko ani podpis byt nemusi...

didans
hodnocení

0x

Já dávám na fakturu své jméno, adresu, IČO, DIČ (jsem plátce DPH), razítko a podpis. Dále uvádím adresu a IČO odběratele, název zboží, množství - počet ks a cenu, ke každé položce 10% nebo 21% DPH. Zásadní je číslo mého účtu, aby bylo zřejmé, kam má kupující částku zaslat. Faktury čísluji. Zkuste třeba www.fakturaonline.cz, jsou tam všechny potřebné údaje.

findol
hodnocení

Je to opravdu tak jednoduché?

Já si myslel, že faktury mají mít své pravidla.

díky

findol
hodnocení

Díky všem, co bych se chtěl ještě zeptat, když já nejsem plátce DPH a tohu komu jsem vykonal práci vystavuji falturu a on je plátce DPH, musí tam být něco jiného? Třeba uvedena cena bez DPH a s DPH?

Děkuji

maara*
hodnocení

0x

Vzhled faktury není nijak daný, není nijak definovaný, tedy může vypadat vlastně jakkoliv.

1) Musí obsahovat název oč jde, tedy "Faktura" v případě že je s DPH je faktura nepovinné ale musí tam být napsané alespoň Daňový doklad.

2) dodavatel, tedy kdo komu vlastně fakturuje, jméno, příjmení, IČ, DIČ, název firmy, nějaký kontakt, tel, mail, web.

3) odběratel, kdo má zaplatit opět jméno, příjmení, adresa, prostě nějaké údaje

4) Datum vydání, datum splatnosti, idálně i způsob platby např. na účet č. 0001489498/0794

5) co je fakturováno, nějaká tabulka třeba ... druh zboží, cena, množství, celková cena. Takže třeba Trubka 30Kč-2x-60Kč, nemusíte nic sálodlouze vypisovat, stačí napsat položku Práce a cenu.

6) Můžete napsat nějaký krátky, heslovitý popis práce, o co vlastně šlo, v případě reklamace například nebo něco podobného - mě osobně se to osvědčilo.

7) rovněž by měla být každá faktura označena svým specifickým číslem - doporučuji do čísla zanést datum - lépe se pak konkrétní faktury dohledávají tedy třeba 20160422-0479 (Rok, měsíc, den - nějaké další pořadové číslo)

Dobré je si například ve Wordu (nebo jiném textovém editoru) připravit vzor a pak jen dopisovat čísla.

Není uplně špatné fakturu nějak designově odlišit, třeba přízpůsobit logu a celkovému grafickému stylu.

findol
hodnocení

Děkuji mock jste mi pomohli.

Co bych potřeboval zjistit, když dotyčná je plátce a já nejsem plátce a chci ji vystavit fakturu za provedenou práci, zda musím napsat cenu s DPH a také bez DPH? nebo napsat jen cenu a neřešit zda je či není s DPH?

A poté podpis a razítko stačí když mám naskenované a pošlu dytyčnému takto? Nebo musím vytisknout a podepsat?

Děkuji pěkně

cicko*

Když nejste plátce DPH, tak tuto položku nikde neuvádíte! Na vystaveném dokladu musíte vysloveně uvést, že nejste plátcem DPH!

Jinak podpis ani razítko není nikde definováno jako povinná položka vystaveného dokladu, takže je na Vás, jak a zda vůbec tyto položky na fakturu uvedte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]