Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
začínám podnikat a chtěl bych si vytvořit fakturu, abych si mohl fakturovat práci, nejsem plátce DPH.
Chtěl bych se zeptat, co všechno musí faktura obsahovat? Je spousta vzorů, nevím jaký si vybrat, proto bych si jej rád udělal sám.
Jak prosím musí být ve faktuře napsána práce, stačí jedna věta či musí být rozepsané práce, případně hodiny? Dělám řemeslné práce.
Poté se chci zeptat, zda razítko a podpis stačí jen naskenovat a poté jen tisknout aniž bych ho poté razil a podepisoval se.
Děkuji pěkně
Vypůjčím si citaci z webu, protože ta je dle mého názoru korektní:
Nejsme-li plátci DPH ani nevedeme podvojné účetnictví, žádný předpis nepřikazuje, jak mají naše doklady vypadat. Z více důvodů by však z našich dokladů a faktur mělo být jasné alespoň:
- zda jde o příjem či výdej peněz v hotovosti, bankovní výpis, pohledávku (vydaná faktura) nebo závazek (přijatá faktura)
- datum úhrady nebo vzniku pohledávky či závazku
- označení toho, kdo doklad vydal (firma nebo jméno, sídlo a případně IČ)
- označení zboží či služby
- podpis prodávajícího (není potřeba u faktur)
- naše pořadové číslo dokladu - kvůli vazbě na evidenci
- máme-li živnost, na fakturu připíšeme "Podnikatel je zapsán v živnostenském rejstříku.", přitom není třeba uvádět konkrétní příslušnost, jednací čísla ani ID RŽP z výpisu z živnostenského oprávnění
Co se týká práce, tak stačí jedna věta a celková částka, ale pokud to má smysl a situace to vyžaduje, můžete to třeba rozepsat na složky. Podpis ani razítko není potřeba, orazí a podepíše si ji váš zákazník v okamžiku, kdy si bude fakturu zařazovat do účetnictví.
Já dávám na fakturu své jméno, adresu, IČO, DIČ (jsem plátce DPH), razítko a podpis. Dále uvádím adresu a IČO odběratele, název zboží, množství - počet ks a cenu, ke každé položce 10% nebo 21% DPH. Zásadní je číslo mého účtu, aby bylo zřejmé, kam má kupující částku zaslat. Faktury čísluji. Zkuste třeba www.fakturaonline.cz, jsou tam všechny potřebné údaje.
Vzhled faktury není nijak daný, není nijak definovaný, tedy může vypadat vlastně jakkoliv.
1) Musí obsahovat název oč jde, tedy "Faktura" v případě že je s DPH je faktura nepovinné ale musí tam být napsané alespoň Daňový doklad.
2) dodavatel, tedy kdo komu vlastně fakturuje, jméno, příjmení, IČ, DIČ, název firmy, nějaký kontakt, tel, mail, web.
3) odběratel, kdo má zaplatit opět jméno, příjmení, adresa, prostě nějaké údaje
4) Datum vydání, datum splatnosti, idálně i způsob platby např. na účet č. 0001489498/0794
5) co je fakturováno, nějaká tabulka třeba ... druh zboží, cena, množství, celková cena. Takže třeba Trubka 30Kč-2x-60Kč, nemusíte nic sálodlouze vypisovat, stačí napsat položku Práce a cenu.
6) Můžete napsat nějaký krátky, heslovitý popis práce, o co vlastně šlo, v případě reklamace například nebo něco podobného - mě osobně se to osvědčilo.
7) rovněž by měla být každá faktura označena svým specifickým číslem - doporučuji do čísla zanést datum - lépe se pak konkrétní faktury dohledávají tedy třeba 20160422-0479 (Rok, měsíc, den - nějaké další pořadové číslo)
Dobré je si například ve Wordu (nebo jiném textovém editoru) připravit vzor a pak jen dopisovat čísla.
Není uplně špatné fakturu nějak designově odlišit, třeba přízpůsobit logu a celkovému grafickému stylu.
Děkuji mock jste mi pomohli.
Co bych potřeboval zjistit, když dotyčná je plátce a já nejsem plátce a chci ji vystavit fakturu za provedenou práci, zda musím napsat cenu s DPH a také bez DPH? nebo napsat jen cenu a neřešit zda je či není s DPH?
A poté podpis a razítko stačí když mám naskenované a pošlu dytyčnému takto? Nebo musím vytisknout a podepsat?
Děkuji pěkně
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.