Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podivné dědictví

Od: magdalen* odpovědí: 11 změna:

Dobrý večer,

dnes jsem dostala dopis od notáře, že jsem po strýci dědičkou pozemků dle přiložených výpisů z KN. Podivné na tom je, že strýc zemřel v roce 1989. Dědické řízení je vedeno jako dodatečné. Nechápu, po tolika letech? Co se s pozemky dělo těch 27 let? Prvně bych si chtěla pozemky prohlédnout, ale nevím jak podle č. parcely najít pozemek v reálu. Existují ještě dnes mezníky? Obrátit se na obecní úřad o pomoc? Notář požaduje ocenění pozemků cenou z roku 1989.

Nevím si rady, věechno je tak složité.

Má někdo zkušenost?

doplněno 24.04.16 20:20:

Pro dodatečné dědické řízení platí zákon platný v době úmrti zůstavitele. Tehdy platil zákon z r. 1964 , synovci a neteře podle zdroje Wikipedie nedědili. Zesnulý neměl manželku, v domácnosti s ním nikdo nežil, neměl děti, rodiče i sourozenci zemřeli před jeho smrtí. Je možné, aby se notář sek, nebo jsou na Wik. chybné údaje?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Dodatečné dědické řízení je možno uskutečnit,pokud v době vypořádání po úmrtí nebyly známy všechny majetky zemřelého a tyto vyplavaly na povrch až dodatečně.
Na internetu zvolte stránku www.cuzk.cz a pak se proklikejte na možnost nahlížení do katastru,zvolte jméno obce,zadejte číslo parcely,uvidíte majitele a někde to tam lze rozkliknout na možnost zobrazení v mapě.
Ničeho se nebojte,já tím prošel nedávno,rozhodnutí notářky stálo tuším 1500,- Kč

hodnocení

0x

Koukněte se na internet. Zadejte do vyhledávače nahlížení do katastru nemovistostí a tam si zadejte číslo pozemku/obec a uvidíte všechny podrobnosti (kde to je, kdo je vlastník, výměra, o jaký druh pozemku se jedná apod. A s vyměřením by vám měl pomoci někdo od geodézie.

mytrix*
hodnocení

0x

Musíte to zjistit odhadem. Mrknete do katastru a pak se můžete jet podívat na místo. Nicméně počítejte s tím, že to uvidíte jen orientačně, přesnou hranici pozemku nezjistíte. Geodeti Vám sice dokáží pozemek zaměřit, ale je to placená služba (podle velikosti cca 5tis Kč a více), takže rozhodně nic, co by chtěl člověk platit jen aby věděl..

Jinak co se za tu dobu dělo s pozemkem, to těžko říct. Mohl zarůst plevelem, popřípadě jej využíval (neoprávněně) někdo jiný nebo je spravoval stát.

hodnocení

0x

Proč podivné? V prvé řadě vám gratuluji k nabytí vlastnictví,ať už je jeho minulost jakákoliv.V dnešní době vlastnit pozemky je docela terno,obzvlášť pokud se jedná o pozemky rozsáhlejší a lukrativní..Po shlédnutí pozemků v reálu( výpis z katastru není problém si nechat za 100Kč vyhotovit), bych si určitě zaměření nechala udělat i na toho právníka bych se obrátila,pokud se tedy jedná o něco většího, nedivím se, že si s tím nevíte sama rady.

lidus*
hodnocení

0x

Při digitalizaci se zjistilo, že praděda měl pozemky, nevím ani kdy zemřel, je mi 55 a jeho jsem nepoznala. Bylo nás povoláno 68 dědiců, dala se plná moc jednomu a mě pak přišlo 2700,-složenkou. Některé pozemky byly pod dálnicí, jiné pod panelákem...

hodnocení

0x

Digitalizací map se zjistily neskutečné zhovadilosti v rozměrech a ve vlastnictví pozrmků. Úřady se to teď snaží postupně uvést na pravou míru. Podrobnosti a poměrně přesnou polohu pozemků zjistíte tady. Pokud znáte čísla pozemků, není na tom nic složitého.

ctenar*
hodnocení

0x

Je možné, aby se notář sek, nebo jsou na Wik. chybné údaje?
Můžete se ujistit sama. Občanský zákoník z roku 64 byl bohužel v roce 82 zrovna v oblasti dědění novelizován a ty stránky to neumí sloučit :(

magdalen*
hodnocení

V roce 82 byl strýc mrtvý, takže novelizace mi není k ničemu.

ctenar*

No tak to můžete studovat rovnou to vydání z 64. To platilo v 82 beze změn.

Já tu novelizaci uváděl proto, že píšete: "... strýc zemřel v roce 1989. ... Notář požaduje ocenění pozemků cenou z roku 1989."

magdalen*
hodnocení

Ocenění pozemků je jasné, ale má doplňující otázka byla na okruh dědiců.

hodnocení

0x

Já jsem taky dědila pozemky asi po 10 letech, ale tohle je dost.Údaje nemusí být chybné, ale protože se o pozemky nikdo nestaral, třeba mohly být spojeny - nevím, zda to jde a existují pod jiným č., zkuste se poradit přímo na KÚ.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]