Nejste přihlášen/a.
Ptal jste se "jsem naivka?" tak já myslím, že ano. V tomto určitě. To není nic proti vám, ale zřejmě jste nikdy nepodnikal a nebo podnikal neúspěšně. Já podnikám od roku 1988 (není to překlep, už za Husáka to šlo). A myslím si že úspěšně.
Tam kde se jede na tři směny je k tomu nějaký důvod a to například to, že fabriku nelze odstavit. Nelze si vzít přiměřeně zakázek, protože v tu chvíli se nabídne někdo jiný, kdo na tři směny pojede a vezme vám všechny zakázky. Podnikání je krutý boj o práci. A vám by stačila mzda 20 tisíc? To mě tedy ne. Na živobytí ano, nemám takové náklady, ale já si svoji práci cením daleko (několikanásobně) víc.
Mnoho lidí nadává, že výrobky dnes už nevydrží to co dřív. Slyšíme stesky, že pračka je po pěti letech na opravu nebo na výměnu. JENOMŽE a v tom je ten háček našeho spotřebního věku. Někdo tu novou pračku vyrábí a chce a MUSÍ ji prodat, protože si chce vydělat. A kdy ji prodá, když je trh nasycen, jedině tak, že ta stará nevydrží. Co máte na mysli pojmem "nutná fabrika". To je naprostá blbost. Každý kdo něco vyrábí to chce a musí prodat, jinak skončí. Není tolik práce, která je pro život nezbytná a hlavně by všechny neuživila. Pokud by ji tu nutnou práci dělali všichni, pak by její cena klesla natolik, že své dělníky neuživí.
A to, že máme plný obchody různých šmejdů je taky naše věc a náš požadavek vůči výrobcům. Proč si myslíte, že se na trhu objevuje nekvalitní zboží, třeba některé výrobky z Číny, ale i z Německa. Protože to lidi chtějí. Lidi chtějí šroubek v Hornbachu za desetník, ale to kvalitní nemůže být, prostě už jen cena kvalitního materiálu je vyšší. Číňan šroubek za desetník umí, ale je to bláto, je to šmejd. Ale kupující ho chtěl, tak mu ho Číňan dodá. Je prostě odbyt na šmejdy, tak se vyrábí. Kde není poptávka, tam není odbyt.
A ještě k tomu výdlku /zisku (je jedno jak to nazveme). Kupující si musí uvědomit, že když chce výrobek nebo dělníka pro svoji práci, tak v tu chvíli živí jeho, jeho dopravu, jeho rodinu, jejich jídlo, musí zaplatit pronájem všech jeho výrobních prostředků.
Je to takový začarovaný kruh a buďme rádi, že se výrobky kazí. Když se něco pokazí, naštvaný majitel toho výrobku si jde koupit nový a dá práci těm, co ho vyrábí, dá práci prodavačům, dá práci úředníkům. Jinak to nejde.
Vlastně šlo by, budeme vyrábět superkvalitní zboží, které vydrží celý život. V tom případě bude stát pračka čtvrt milionu, aby měli do huby ti, co ji vyrobili jen jednu za šichtu, protože o ostatní nebude odbyt.
Pane "nutná fabrika" vlastně neexistuje. Jen v poslední krátké době se změnil způsob života a lidé si nějak více pomáhají. Jeden vyrábí pro druhého. Třeba to jídlo. Poslední dobou myslím několik tisíc let. Dřív továrny nebyly, dřív se každý staral skoro jen o sebe, aby přežil a taky lidstvo nevyhynulo. Takže je to pojem relativní. Co je a co není nutné k životu, lépe řečeno k přežití. Skoro nic, jen trochu toho žrádla. Všechno ostatní je NADSTANDARD. Všechno ostatní je pro jakési vylepšení toho našeho krátkého pobytu zde na zemi. A já sem šťastný, že žiju právě v této době, v době, kdy nemusím lovit, nemusím orat, nemusím chránit své obydlí před dravou zvěří. Máme v podstatě jednoduchý život, akorát si ho sami znepříjemňujeme tím, že si dostatečně neuvědomujeme jak krásně se máme.
Proč nejsou noční v kancelářích? Protože není až takový problém vytisknout papír zítra nebo pozítří. Ale odstavit rozjetou výrobu, kde na sebe navazují technologie může stát miliony. Vy si nové sedačky nekupujete, ale kupodivu nejste v republice sám. Já znám lidi co si kupují nové věci. Já si je třeba také kupuji a dokonce ne proto, že by mi staré dosloužily, ale proto, protože chci. Mám z toho radost a beru to jako odměnu za svoji práci. Práci, kterou dělám bez ohledu na hodiny, vkendy, svátky. Prostě kdykoliv.
Přeci nemusíte chodit do práce když nechcete. Není to povinnost. Stačí začít pěstovat brambory, nějakou tu zeleninu, slepičky, prasátko a nakonec zjistíte, že ta noční šichta je vlastně pohodový relax proti tomu, jak se dřív lidé museli dřít, aby vůbec žili. Máme se jak prasata v žitě. Zatím, ale je za pár vteřin dvanáct.
Ano, jen mě napadlo, že by ten svět mohl trošku zvolnit. Že by lidi nezabilo, kdyby si místo toho, že si koupí nějakou věc okamžitě počkali třeba týden. Všechno je uspěchané, spousta lidí v práci nestíhá, je toho zkrátka moc. Všichni mi řeknou, no jo, ale ti nahoře to tak chtějí, ti manažeři, chtějí co nejvíc zisk.
Všude čtu o stresu,ale nikdo ho nedokáže řešit. pořád se mluví o stresu z práce, ale jen mluví, že by někdo něco s tím udělal to ne. vím, že to je těžké, a už se to asi nezmění.
Ano, v tom máte pravdu. Svět by mohl a měl zvolnit, ale kdo začne? Odložení koupě čehokoliv o týden nic neřeší. Životní styl je takový, spíš nezdravý než dobrý, ale my s tím nic neuděláme. Jsme jen součást kolotoče a když už s tím nejde pohnout, pak toho využijme va svůj prospěch.
Já jsem vcelku spokojený, ale uvědomuji si, že to co předvádí EU a všechny hospodářsky vyspělé, možná lépe řečeno hospodářsky soutěžící ekonomiky není to pravé. Všude slyšíme HDP roste, HDP stagnuje, HDP klesá, ale nikdo neřeší co na to člověk. Tuším, že ve státě Bhútán se měří "hrubé národní štěstí" a ne nějaké HDP. HDP je o stavu lidstva nic nevypovídající číslo.
Takže tak. S mnohým vaším myšlením asi nesouhlasím, ale mnohému dávám za pravdu. Jenomže MY to nezměníme, tak toho alespoň využijme. Jestli to umíme. Stejně to jednou skončí, jako skončily dříve (na svoji dobu) vyspělé civilizace. Doufám, že už nebudu účastníkem.
RE: opicak®
Víme, že děláme něco špatně a přesto to děláme dál? Je třeba se zastavit a podívat se, proč tomu tak je. Kdo jsou ti, kteří roztáčí závody v růstu HDP. Kdo určuje pravidla jaké nekvalitní výrobky, zákony, potraviny se můžou ještě produkovat a jaké už ne? Kdo otevírá hranice pro dovoz levného zboží?
Dnes už jsme chytřejší a takové klišé, že vše vyřeší trh, neobstojí. Ono bohaté státy nejsou bohaté proto, že by tam lidé pracovaji víc, než ve státech méně bohatých...
Proč nejsou noční v kanceláři?To je jednoduché.Protože by to nebylo vhodné,protože v kanceláři jsou lidi,kteří peníze firmě nevydělají.Jsou to jen žrouti nákladů a jsou živi právě z práce dělníků.Pro méně chápavé-jejich práci firma prodat nemůže a proto nemá z nich žádný zisk..Může prodat práci jen dělníků,kteří skutečně vyrobí něco,co může firma prodat a pak se na tom přižíví i ti kancelářský.Prostě na dělníka musí být bič,protože svou prací musí živit nejen sebe ale i všechny lidi v kanceláři.Dělník živí lidi z kanceláře tak by se k němu také tak měli chovat.Bohužel je to často naopak.
To je jen omyl, který staví proti sobě dvě skupiny. Jsou firmy, kde dělníci nejsou vůbec, jsou jen např. THP. Nebo jsou zase firmy, kde je jeden předák a zbytek dělníci. To je podle profese. Je třeba si uvědomit, že i dělníkovi musí někdo objednat materiál, a to co vyrobí, musí někdo prodat...
Kdysi jsem četl takový článek který uváděl za "statisticky prokázané" větší množství úrazů zmetků a průšvihů všeho druhu právě na nočních směnách, není se čemu divit, jistě není náhoda že Černobylská havárie se odehrála právě ve velmi časných ranních hodinách, lidský faktor...
Ja jsem slysela, ze o praci za "tučný" priplatek - to je nocni smena, sobota, nedele a svatky - byva nekde rvacka
To nic nemění ale na faktu,že z toho,co vyrobí dělník a pak se tento výrobek prodá,tak za utržené peníze se musí platit mzda všem lidím okolo.Tedy i kancelářským
Fajn, takže pojďme zrušit kanceláře a úředníky. Jak to bude v praxi fungovat?
Dělník v továrně si sám vymyslí výrobek, sežene nástroje, materiál a prostředky, výrobek vyrobí, sežene zákazníky a následně výrobek prodá. Potom si spočítá, kolik utržil, odečte, kolik musí zaplatit za další materiál a energie, kolik zaplatí za nájem dílny a kolik dá na daně z příjmu, kolik na zdravotní a sociální pojištění... To, co mu zbyde, je jen jeho, s žádným parazitem úředníkem se dělit nemusí. Jen se obávám, že mu na vlastní práci moc času nezbyde. Takže aby stíhal vyrábět, zaplatí někomu za to, aby za něj všechno ostatní udělal. Jenže to už jsme zase tam, kde jsme byli - máme úředníka.
Ano, těch úředníků je někdy zbytečně moc, ale bez nich to fakt fungovat nemůže. Samozřejmě nepíšu o malých podnikatelích, kteří dělají sami na sebe. Ale to je o něčem jiném.
Viděl jsem jeden dokument o továrně nepamatuji se ale v jaké evropské zemi to bylo kde skutečně byl pouze majitel-ředitel v jedné osobě a sekretářka (asi účetní) a zbytek pouze a jenom dělníci, žádní vedoucí, žádní mistři, nebyla to malá továrna a prý prosperovala víc než dobře. Přímo v tom dokumentu se majitele fabriky ptali kde má "kancelářské" kde má thp, apod. odpověděl a na co? Čili není pravda že by to nešlo s minimální kanc. agendou a je pravda že mnoho kanc. míst je vytvořeno "uměle" a podnik by se bez nich naprosto obešel.
P.S. Ještě mi v mysli vytanula věta majitele ve smyslu: "vždyť všichni ví co mají dělat (dělníci) není potřeba žádných mistrů vedoucích apod...
V zemích EU je tak velká regulace všeho, předpisy na vše, sama jako kancelářská myš mám celý den co dělat, jen kolem toho, abych zpracovala doklady, všechna možná hlášení, probůh nepřehlédla nic ve všech oborech . mzdy, dph, příjmovka,bezpečnost práce, nakládání s odpady.., doma studuju, protože v práci na to není čas. Všude hrozba nemalých až obrovských sankcí, koukněte třeba na Kontrolní hlášení. Třícet tisíc za to, že zareagujete pozdě na výzvu k objasnění, ne za to, že jste skutečně něco ukradl.
Kolegyně proto odešla, protože nechtěla věnovat čas po práci, ale mít doma čistou hlavu, ne tu odpovědnost ( sankce ) a stres. Jsme malá stavební firma. Nedovedu si moc představit, jak velká továrna funguje s jednou administrativní silou. U nás už jen ty exekuce zaměstnanců mi při mzdách čas seberou. Existuje možnost, že majitel velké firmy zadá toto vše externí firmě účetní a daňové, ale stejně musí někdo jednat se zákazníky, dělat cenové nabídky, vyřizovat telefony se zájemci o dílo...
Nevím jak to ten "pán" majitel fabriky dělal ale fabrika jela fungovala prosperovala, navíc uváděl že další admin. pracovníci nejsou třeba...
to taky netuším. třeba si platil externisty. Nevím, jestli by naši dělníci sami stihli práci na stavbách a ještě hlídat všechny termíny, nastudovat zákony, nařízení, sami poslat všechna hlášení, nedostat sankce od 30 tis. ( výzva kontrolní hlášení ) do 1 milionu ( neodeslané hlášení za hospodaření s odpady, přitom úřad už jejih soupis i kódy má ) , všechna pojištění, silniční daň, DPH, revers charge, zajistili si všechna pravidelná školení, lékářské a psychologické prohlídky s různou periodicitou, řidičů, strojníků, obsluhy kompresorů.. sami si správně spočetli mzdy, náhrady, exekuce, vše včas a podle zákona , v dané elektronické formě, všehny odvody, daně, cenové kalkulace, jednání se zákazníky, smlouvy.. pokud by to tak šlo, tak nevím, proč majitel naší firmičky, který obrátí každou korunu, živí ty administrativní lidi, a neušetří ty výdajů na ně.
Právě že to "stíhali sami", nad tím se pozastavovali sami tvůrci dokumentu a snad právě proto to i natočili, měl na to asi nějaký systém, pracovníci kteří jsou běžní ve vedení firmy a bez kterých se obešel byly pro něho zbytečnými náklady, zkrátka dle něj "nejsou potřeba"
Musel by člověk asi nahlídnout hlouběji do jejich systému, jak funguje, jaká je tam regulace, a kdo zajišťuje pak ty povinnosti ( vrchností na nás uvalené ) . Protože určitě jen tak samospádem nejde ani organizace výroby samotné, výrobních postupů, nákup strojů atd.
Mám pocit, ale nevím to jistě že šlo o nějakou severskou evropskou zemi, a filosofie toho pána co se výroby výrobních postupů týká a její organizaci nechal na samotných dělnících kteří si s tím poradili ku prospěchu firmy, něměl v tomto ohledu žádný problém...
"Nevím jak to ten "pán" majitel fabriky dělal..."
Jak to, že to nevíte? Jestli jste ten dokument viděl, měl byste to vědět. Jestli jste o tom jen slyšel, nebo je to zpráva z Blesku, je to zpráva agentůry JPP a není důvod se o tom dál bavit.
Vzpomeňte si na název toho dokumentu, dokud neuvidím, neuvěřím. Už vidím třeba soustružníka, který celou směnu nesmí spustit oči ze soustruhu, jak při tom stíhá organizovat třeba nákup materiálu, či zajišťuje ostatním stravování. Pokud to zvládá musí to logicky být na úkor jeho vlastní práce.
janm - mně to v žaludku neleží, jen neskočím na všechno, co se mi kdo snaží namluvit. A už vůbec ne tomu, co vidím v TV nebo na Internetu. Věříte například na "perpetuum mobile"? Já tedy ne. A při tom o jeho existenci svědčí desítky "zaručeně pravých" a na pohled solidních videí na Internetu. Ale chápu, že si detaily po tolika letech nepamatujete (i když zrovna tenhle je dost podstatný). Je to škoda.
janm - "...vše co se do schématu nevleze považujeme za lež,..."
Ale já netvrdím že je to lež. Já chci jen důkaz, že to lež není. A ten mi schopný dát nejste. Vy mi jen tvrdíte, že jste někdy dávno viděl nějaký dokument, jehož název jste už zapomněl, který možná vysílala ČT, který si už moc nepamatujete, ve kterém kdosi říkal, že cosi dokáže, ale už nevíte vlastně jak.
Magdon- Dokument jsem viděl může to být patnáct let zpátky? Podrobnosti si po jednom shlédnutí po 15 a více letech opravdu nepamatuji a název také ne, rozhodně to není jedna paní povídala ani zpráva z Blesku, zkrátka je to fakt a to že to někomu leží v žaludku už není můj problém
magdon- detaily si po mnoha letech nepamatuji, zapamatoval jsem si ale hlavní myšlenku tamního továrníka a organizaci chodu jeho továrny, což jsem již uvedl výše, proto také o tom dokument pojednával...
- není nic jednoduššího když nám něco "nevyhovuje" "zpochybnit zdroj" ale je to velmi laciná cesta, nevidím jediný důvod proč by si tvůrci dokumentu a vysílací stanice tuším že to byla přímo čt v čemkoliv vymýšleli, tím by totiž popřeli samotný smysl svého "sdělení" vím určitě že nebylo ani apríla ani Silvestra a nešlo o žádnou zábavnou "šou"
Jinak ještě k těm "seriózním zdrojům informací", pro mnohé kontroverzní spisovatel Erich von Deniken položil jednomu archeologovi velmi zajímavou otázku : "Co děláte s objevy které nezapadají do vašeho oficiálního paradigmatu dějin "? Odpověď zněla : "Jednoduše o tom pomlčíme". A tato odpověď vyjadřuje celý postoj současné západní společnosti, naučíme se nějakému "schématu" myšlení, a přijímáme ho jako pravdu přestože plně neodpovídá skutečnosti, vše co se do schématu nevleze považujeme za lež, myslíte že je to správný způsob? Mnoho objevitelů a vynálezců v dějinách došlo ke svým převratným objevům jen proto, že byli ochotni riskovat "odklon" od zaručeně "pravých dogmat" které byly pravdivé přece proto že jim věřila celá společnost...V hodnocení všeho "neznámého" bych byl velmi opatrný...jedna věc je omezená realita lidského myšlení a jiná věc je skutečná realita
janm- netuším o co Vám skutečně jde, kromě toho, že Vám evidentně leží v žaludku nemanuálně pracující. Někdo je prostě šikovný na ruce a jiný má dobré nápady. Ten kdo má oboje, tak těžko bude makat někde u pásu ve fabrice. To, že to aktuálně na světě funguje tak, jak to je, tak je způsobeno hlavně tím, že je lidí jak much a všichni by se měli nějak živit. Je pár schopných lidí a pak je hafo průměráčů, ale i ti chtějí pracovat. Síla je ovšem v týmové práci a ne v tom, že každý bude dělat vše. Tak se s tím prostě smiřte, že někdo žere 8 hodin prach a dýchá výpary lepidel a jiný si sedí v kanclu na zadku.
honzík
Pouze jsem konstatoval že existuje i jiný způsob organizace práce která dobře funguje a obejde se bez zbytnělého řídícího aparátu to je vše, nic víc nic míň, ostatní jsou pouze spekulace
Myslím, že odpověď toho archeologa nevypovídá o tom, že je vědcem, že používá vědeckou metodu. Můj amaterský koníček je fyzika, ráda pročítám diskuse na fyzikálních serverech, a vždy se tam setkávám s tím, že teorie je uznána až po verifikaci pokusem, měřením, a opakovaným. Potom je přijmuta, jakkoliv i třeba je " nesympatická", pro naši představivost málo skousnutelná nebo nelíbivá. A teorie vždy znovu musí čelit tomu, zda bude odpovídat i dalším, novým poznatkům a výsledkům experiementů ,nebo bude změněna.
Strucne receno - kazda strana muze mit svou pravdu . Zrejme existuji vyrobni procesy, ktere se daji zvladnout bez zbytecneho byrokratickeho aparatu, cili bez zbytnelych nakladu, ale zatim vetsina tovarnich provozu se bez potrebne administrativy neobejde. Az nastane "era robotu", odpadne dnesni prevazna potreba lidskych manualnich zdroju a lide budou zit zas o neco pohodlneji a snad i lepe bez strašáku nezamestnanosti s planovanym "dostatecnym prijmem od statu"
Sebod - jeden hechtavej smajlik nestaci?
na všechny podnikatelské aktivity se vztahuje velké množství předpisů, byrokracie, a čím dál víc regulace , stačí jeden zaměstnanec a podnikatel vidí, co vše to sebou nese. bez zbytečného byrokratického aparátu mě napadá jen práce načerno, šedá část ekonomiky.
coco. Tak jestli tomuhle věříte, tak jste víc než naivní. Jestliže by došlo k tomu, že roboti budou pracovat výkoněji a levněji než lidé, tak majitelům firem porostou zisky, ale lidé bez práce budou bez příjmu, tudíž na hranici bídy, Nebo spíš budou žít kdesi na smetišti... Věřit na "dostatečný příjem od státu" je bláhová naivita.
coco. Já toho smajlíka pochopila coby radujícího se nezaměstnaného, ktarý pobírá dostatečný příjem od státu
"Nebo nová auta, pořád se chrlí, přitom neznám nikoho v okolí, kdo by si koupil novou Fabii..."
Že nikoho takového neznáte osobně neznamená, že nikdo takový není. Proč se stále chrlí? No právě proto, že je lidé chtějí. Nebo snad myslíte, že výrobce vyrobí zbytečně tisíce aut jen proto, aby mohl vykořisťovat své dělníky (kterým těmi nočními zajišťuje živobytí) a ty pak rovnou sešrotuje, protože je nikdo nechce? Zrušením noční práce by mimo jiného přišly o práci tisíce lidí. Kdo by je živil? Vy snad?
A možná nebudete věřit, ale i v některých obchodech a kancelářích se pracuje v noci. Já pracoval mnoho let v nepřetržitém provozu (včetně víkandů a svátků) na jistém dispečinku, měl jsem 12 hodinové směny. A noční jsem vítal. V noci byl větší klid a ve dne jsem měl víc volna. A samozřejmě i víc těch peněz.
jendad - Spal jsem dopoledne. Kolem 7:00 jsem přišel domů a šel si na pár hodin lehnout. Před polednem jsem byl vzhůru. Úplně mi to stačilo. Naopk, když jsem měl denní dvanáctku, přišel jsem kolem 19:00 domů, a po několika málo hodinách jsem si šel lehnout, abych mohl ráno v 5:00 vstávat. Z toho dne tak nebylo vůbec nic.
A jak donutíš ty manažery,co vedou ty hamonivé firmy,aby zrušili noční směny?To nedokážeš.To by jedině musel vyjít nějaký zákon,že se zakážou noční.A bohužel těm mizerům je jedno,že lidi makají na nočních a ničí si tím zdraví.Hlavně že oni sedí v pohodlném křesle,na noční nechodí a mají nestoudné platy.
Noční jsem dělala ráda. Chcete zrušit noční směny? Tak to vás nemůže rozbolet zub, nesmí vám začít hořet dům, nesmíte cestovat hromadnou dopravou, nesmíte odebírat v noci el. proud,vodu atd.
A ve fabrikách? Menší pracovní doba, méně zaměstnanců, více nezaměstnaných ...
A co jste tam dělala? Pokud nějakého hlídače tak budiž . Ale pokud máte dělat nějakou práci kde se musíte soustředit , přemýšlet a být precizní tak nikdy nedáte takový vykon jak ve dne. Párkrát jsem dělal do noci a po pulnoci jsem měl chvíle kdy čučíte doblba , vypnete , a děláte tak na 30%. Už jenom změna času o 1 hodinu dělá lidem problémy a pak jste myslím ten týden na noční a týden po noční jak praštění palicí
Zrušení noční =
okamžitě pokles zisku o 33%
zdražení vstupních materiálů (odebírám menší množství od dodavatelů)
ztráta produktivity ráno a večer na rozjetí a zastavení výroby
vyšší šance na poškození/opotřebení strojů (rozjezdy/zastavení jsou horší než provoz)
stejné fixní náklady (nájem/údržba továrny)
To vše zdražuje tvůj výrobek = koupí si ho méně lidí = ještě menší zisk = nižší investice = zastarávání výroby/výrobku
Kolik ale mají současné továrny rezervu ("přebytek zisku nad nezbytnou úroveň") to netuším.
Za vším hledej peníze. To, že lidi pracují na odpoledních a nočních směnách se jeví dnes jako "normální" a nikdo se nad tím nepozastavuje.
Příklad: Před 100 lety bylo normální, že pracovali děti. Dnes dětská práce není "normální" a je zakázaná. Třeba za 100 let se bude pracovat jen na jednu směnu. Je to jednoduché, stačí aby se lidi mezi sebou domluvili...
Máte zajímavé otázky. pokusím se odpovědět.
1. Záleželo by na té, které fabrice a sortimentu, který vyrábí. Sám bych byl rád, kdybyste mě tady někdo připomenul, jaké fabriky jedou 24 hod směny. Dále mám několik příkladů, že by svět mohl také zbláznit. Sice se nejedná o fabriky, ale lidé v těch firmách taky pracují. Pokud by nebyly noční, tak určitě budou čerstvé rohlíčky až odpoledne, noviny by asi vycházely taky spíše jen večerní. V obchodech by ráno byly prázdné regály a lidé by se vrhali na přijíždějící palety, rozebírali si zboži přímo z nich a chroupali by při tom včerejší pečivo. před nemocnicemi by stála fronta sanitek s umírajícími pacienty - protože by se přijímalo až od šesti. A tak dále.
2. Přesně jak píšete - zdědím fabriku - asi jako Bohuš ze známého filmu. Pak to může tak dopadnout. Jinak každý pořádný podnikatel se žene právě za ziskem, takže pokud by myslel takto, tak to daleko nedotáhne. Podnikatel zruší noční směny jen ve dvou případech. 1. že mu tam nebude chtít nikdo dělat. 2. že mu to úředně nařídí (zakáží). Chytrý podnikatel dá každému zaměstnanci jen takovou odměnu, za kterou je ještě pracovník ochoten pracovat (toto se netýká ale firem podvodných, fiktivních, státních a polostátních, tam platí narozdíl od poctivé firmy úplně jiná pravidla).
3. Z filosofického hlediska jste úplně mimo, protože kdyby právě lidé dneska nekupovali blbosti, zážitky, a jiné naleštěné prdy, nezaměstnanost by byla strašlivá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.