Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je povolené kouření od 16-ti let?

Od: adlienka odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

je mi 16 let a stalo se mi, že v jedné restauraci po mě chtěli občanský průkaz, kvůli tomu, že kouřím. Cigarety jsem měla z jiného obchodu, jen jsem si v hospodě zapálila. Podle mých informací... patrně špatných... se prodávat tabákové výrobky mohou od 18-ti let, ale kouřit v místech kde je to povolené se smí již od 16-ti. Chtěla bych vědět jak to je opravdu dle zákona.

Děkuji předem za odpověď

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

alf*
hodnocení

2x

znalec asi nejsem, zákon neznám ale tak nějak logicky pokud něco nesmím mít tak to mohu používat?

Jinak narazil jsem na takovou perličku z roku 1930 senat.cz/...

závěr je zajímavý, krom jiného tam stojí

Také mravní důvody

vyžadují zakázati mladistvým osobám kouření. Musí člověka spravedlivě rozhořčiti, vidíme-li mladou dívku anebo bledého jinocha s doutníkem na veřejné ulici nebo ve veřejné místnosti kouřiti.

technikjirik*
hodnocení

1x

Vykašlete se na kouření a nebudete vystavena tak potupnému chování personálu podřadných putik. Kam jinam ale taky má jít pubescent když si chce hrát na dospělíhho a umí to jen tak že kouří jak sádrový ježek

martini*
hodnocení

1x

Nikdo vám ji nesmí nabízet, prodávat, svádět vás ke kouření. Trestně odpovědné však v tomto směru nejsou osoby do 18 let, k jejichž ochraně tato ustanovení slouží ( stejně tak u alkoholu), takže vy kouřit můžete a nemohou po vás chtít občanský průkaz, to jen pokud byste je tam chtěla kupovat. Zřejmě měl majitel nějakou zkušenost s policií, že naléval nebo prodával cigarety mladistvým a teď se bojí. Taky bych vám řekla, ať nekouříte, ale je to na vás

sasdax*

No nevím jak by se to řešilo, ale myslím že šlo spíše o to, jak by prokázali, že jste si ty cigarety nekoupila tam. Ale stejně existuje presunkce neviny, což znamená že by podniku musel někdo dokázat, že jste si ty cigarety koupila tam. Osobně bych jim ani tu občanku neukázal, protože bych neměl jediný důvod. To že by to řešila policie...no na zastávkách by se taky nemělo kouřit a nic se neděje. Každý říká prevence, ale kdyby to opravdu někdo kontroloval, tak stačí aby se někdo prošel mezi půl osmou a osmou ranní kolem základní školy. No výsledky vám nemusím říkat. Ty holky (a ano říkám holky, protože kluky nevídám) s tou cigaretou vypadají spíš směšně, než jako frajerky. Ale pubertou si projde každý a v tu chvíli se každý snaží machrovat jak umí. Až vám bude o pár let více a začnete si všímat těch dětí co vám kouří za barákem, začne vám to taky připadat divné. Osobně mi už přijde hodně divné když jdu po ulici, přiběhne ke mě asi osmiletý kluk a že prej jestli nemám cígo. V tu chvíli mě už nenapadlo nic jiného než říct ne a myslet si svoje. Bohužel s tím člověk nic nenadělá.

ondranov

Ahoj, mě by jen zajímal ten smysl... Dospělí si škodit mohou a děti ne? Myslíte že z kouření někdo onemocní do 18 let? Pochyboval bych. Mnohem zajímavější by bylo, kdyby to zakázali od 18 let... to by se asi kuřákům moc nelíbilo :)

Proč někomu přijde divné když potká na ulici kouřící děti a když potká kouřícího dospělého tak je vše OK? Jak je vidět už podle toho zákona z roku 1930 ani 2 revoluce od té doby nás toho nezbavily

perda*
hodnocení

0x

Pokud si tam cigarety nebo alkohol nekupujete tak občanský ani jiný průkaz po Vás chtít opravdu nemohou, ale mohou zavolat Policii a ta by to musela řešit.

amlim*
hodnocení

0x

Zajímavá otázka,to mě nikdy nenapadlo. Kouřit jsem začala v učňáku, z hlouposti a bylo mi pouhých 14 let. Pravda ,holky na záchodě a tak ne na veřejnosti. ale už asi 25 roků už nekouřím a jsem za to ráda.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]