Nejste přihlášen/a.
Dobry den,
pred dvema dny mi volal kamarad, jestli bych mu nepujcil 100 000 Kc. No, proti pujceni nejake mensi sumy uricitym lidem nic nemam, ale toto se mi zda trochu prehnane. Navic to chce na vec, ktera muze klidne pockat (chce si koupit motorku).
Proc to sem pisu? Vlastne chci slyset, at to nedelam.
Dekuji.
Záleží na tom jak dobrý kamarád to je a jaké máte mezi sebou vztahy. Mám dvě dobré kamarádky a když jedna chtěla půjčit (vlastně si jen postěžovala o půjčku si v podstatě neřekla) 50 000,- poradila jsem se s manželem a peníze jí nabídla, vrátila je za 3 měsíce jak jí vyšlo stavebko. V rodině si vycházíme vstříc bez ptaní nač peníze jsou. Ale jinak máte pravdu, jen tak nikomu nepůjčím, půjčila jsem 5000,- (známá nutně potřebovala na pomník manžela) čekala až je vrátí, nedočkala jsem se, odstěhovala se ani nevím kam. Kamarádovi bych to vymluvila.
Jen bych dodal: A´t už je potenciální věřitel jakýkoliv kamarád, rozhodnete-li se přese všechno mu půjčit, půjčku právně ošetřete jekoby to byl úplně cizí člověk. Clara pacta- boni amici
NEDĚLEJTE TO! Můj kamarád půjčil své známé, bývalé kolegyni, pro jejího syna, nějaké větší peníze. Měli jasnou smlouvu, dokonce někým potvrzenou. Také % z prodlení tam byly. Můj kamarád plakal a naříkal, že už dlužnici několikrát obeslal a nic nic. Smlouvou si tak akorát mohl, víte co! Až už jsem toho měla dost, šla jsem s ním. Baba něco kuckala, že ji zná, že přece ví, že by ho neokradla, že vrátí, fakt vrátí. Trošku jsem dělala ramena, ale neuvědomuji si, co jsem vlastně řekla nebo udělala, ale než jsme dopili kafe, její syn naklapal i s penězi. Co bude, když váš kamarád havaruje? Odkáže vám alespoň ledviny? Nebo mu někdo motorku ukradne? Nechápu, proč se tak těžce říká NE! A proč máme pocit provinění, když tohle slůvko řekneme? No, proč?!
NEDĚLEJTE TO!
Nákup, provoz - benzín, oleje, opravy, vybavení - oblečení, boty, helma, pojištění, výlety a útrata na cestách.
Ať jde na brigádu a vydělá si. Bude si toho více vážit. Pokud si neušetří nyní, jak bude splácet potom splátky, když provoz motorky ho bude něco stát.
Poraďte mu, ať si půjčí u ,,Zonky,,. Nepřijdete o peníze, ale ani třeba o kamaráda.
Pokud by se kamarád na motorce vyboural, tak to splácení by bylo ještě o hodně těžší.
toto uz je mezi kamarady moc, neco jineho je kdyby jste mel jistotu, ktera existuje u malokoho... treba u me A taky je rozdil pujcovat dospelemu kamaradovi (30 a vice), ten vetsinou nepotrebuje 100k na motorku
Stovka je v dnesni dobe nic, da mu to kazda banka do 15ti minut, a jestli ne, tak ma dobry duvod.
Mimochodem, kamosovi jsem v listopadu pujcil 1000 a nejsem zadny pedant, co hned druhy den otravuje, tak jsem to nechal byt s tim, ze to stejne neuvidim... Ozval se pred tydnem (a to je pitomy litr)
@pohanka na to kapla, jestli nechce preplacet u banky, tak at jde na zonky atd, ted je tech pujckovych crowdfundingu plna televize... uvidi sam jestli mu lidi pujci na inzerat "Nutne potrebuju motorku"
,,Chceš-li ztratit kamaráda,půjč mu peníze,,! Takže na nepotřebnou věc k životu,za mně NE a NE a NE !
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.