Nejste přihlášen/a.
Dcera se nám bude za pár dní vdávat a tak se nakupuje o 106, vždyť to znáte. Aby jsme ušetřili trochu času, rozhodli jsme se nakoupit u jedné firmy, která zajišťuje dovoz nákupů až domů. Bydlíme v činžovním domě a to ve čtvrtém patře bez výtahu, bohužel. Snad se brzy dočkáme. Řidič přijel, zazvonil a já mu přišla dolů odemknout. Nakupovali jsme poprvé a nevěděla jsem jak to chodí, ale řidič všechno ochotně vysvětlil a na mojí prosbu, jestli by mi nemohl vše vynosit nahoru, bez okolků přitakal, že to nebude problém. Koukala jsem jako blázen, bylo toho 14 přepravek. Až mi ho bylo líto. Když skončil, zaplatila jsem a dala jsem mu 100 Kč jako spropitné. Když jsem nákup uklízela, tak jsem nad tím zapřemýšlela a vzpoměla jsem si, jak jsem minule objednala pro celou rodinu pizzu a nejen, že jsem si pro pizzu musela dolu dojít a vynést sama nahoru, ale dala jsem řidiči s pizzou 50 Kč spropitné. Až jsem se začervenala, když jsem si vzpoměla, jakou částku dostal chlapec co odnosil ochotně ten nákup. Dáváte spropitné? Kolik si zaslouží číšník, který vám nosí pivo od výčepu na stůl? Kolik si zaslouží chlápek s pizzou? Kolik řidič s nákupem až do čtvrtého patra? Kolik kadeřnice, pošťák atd.? Máme dávat spropitné? Znám i názory lidí, kteří říkají, že je to práce těch lidí a že již mají za svůj výkon zaplaceno a proto spropitné již nepotřebují. Děkuji za odpovědi, Barbora
Dcera se Vám bude vdávat dvakrát či třikrát za život, jak říkal Josef Abrhám ve filmu Vrchní, prchni. Takže to byla mimořádná záležitost, už se Vám to asi nestane, abyste dělali tak rozměrný nákup. Za 14 přepravek do 4. patra bych mu klidně 2 i 3 stovky dala. Jeho povinnost je přivézt zboží, ale hrncovat se na několikrát do 4. patra, to už asi v náplni práce nemá. Také Vám to mohl vyložit u vchodu a nazdar. Byl ochotný, vstřícný, podle mě by si zasloužil i víc. Jistě nemá nikde psáno, že to musí všechno růčo vynosit až do 4. patra. Jenom přivézt k adresátovi. A to je dole u domu.
Naopak za tu pizzu, kdy jste navíc musela seběhnout dolů do přízemí, jste dost přeplatila. Snad, kdyby Vám ji pán donesl až před Vaše dveře a zazvonil. Ale mazala jste dolů a stálo Vás to padesátku navíc. V tom případě bych nedala nic, nebo maximálně tak pětikorunu. No co, dovezl, předal dole. Za co dostal těch 50 korun? Co pro Vás udělal tak mimořádného?
Prvního jste podcenila, druhého těžce přecenila. Ale už se nedá nic dělat. Tak aspoň hezkou a veselou svatbu. Jaga.
Ten velký nákup jste mohli vyřešit i svépomocí: seběhnout dolů Vy sama, Váš manžel, nevěsta a ženich /určitě byl na návštěvě/. Případně Vaše další děti. A na třikrát byste to také společně vynosili. Pak by Vás to nestálo nic. Ale když to všechno tahal jeden člověk, zasloužil by si opravdu něco víc, než stovku. To je jen můj názor.
Spropitné v restauraci-pokud jsem spokojená, dám, podle útraty ale max. 50,- pokud nejsem nedám. Často objednávám z eschopu a jelikož u nás jezdí asi půl roku stejný pošťák co mi bez ptaní zboží vyveze výtahem, dostane 50,- říkal paní, to je moc, ujistila jsem ho, že není. Další co vozí zboží dostává 20,- to má za svojí "ochotu"až moc. Dovozce pizzy 20,-, jelikož kadeřnice je kamarádka, dostane jen čásku co si řekne. Na svatební hostině dcery, dostal personál 10l vína, 1l slivovice, krabici od kuřat cukroví, při odchodu 2 číšnice 1000,- a při placení + 500,- se slovy, že je to pro kuchaře, nikoli pro pana majitele. Přim nákupu v obchodě, nikdy ani pětník.
Pokud by mi vynosil 14 přepravek-pěšky do 4 patra (to šel chudák 14x?) dostal by 500-1000,-, myslím, že hodnota nákupu byla vysoká a 1000,- by mě jistě nepoložila.
Coco-jsem ID a můj důchod je podprůměrný ale mám-li na to abych si objednala nákup do domu (14 přepravek) myslím, že cena nákupu byla jistě vysoká opravdu mě 1000,- nepoloží. Zkuste si vyběhnout jen po lehku 10x do 4 patra. Objednávám např kocourovi krmení a písek do wc-balík mívá 20kg i víc.
Když doma dávám spropitné, dám mince na dlaň a nabídnu. Je na něm, kolik si vezme. Totéž udělám i řemeslníkovi. Odhadnu cenu práce, na stůl rozložím bankovky a řeknu mu, ať si vezme, co zaslouží. Kupodivu nikdo si nikdy nevzal všechno. Taky jsem dala na dlaň dvě padesátky a řekla, že toto, posunula jsem na dlani, mu dám, když mi to vynese a to, posunula jsem i druhou, když odveze starou. Vybral si. Na rudlíku vyvezl i odvezl.
Souhlas s Baboujagou. 100 korun do 4. patra na toto množství a ,,váhu,, je málo. Dala bych minimálně 200 korun a 1-2 stravenky - podle toho, jakou by měla hodnotu. /Dnes již tedy nemám tento bebefit./
U kadeřnice tak okolo 45-50 korun, též u kosmetiky, u dovozce balíků 20, poštovní 10-15.
Někdy nechci vrátit 1-2 u pokladny a řeknu, že to je pro někoho, komu bude koruna zase chybět. Taková zavěšená koruna, jako je v Praze zavěšené kafe.
Jestli si to strčí pro sebe, je mi to jedno, protože se může stát, že pokladní prodělá a musí dorovnat kasu ze svého. Jsme jenom lidi a vím, že se to stane, každý se někdy splete.
Před 10 lety jsem žádala o práci a byla jsem úspěšná. V metru mě oslovil bezdomovec o peníze a já v radosti, že mám práci, jsem mu dala 200 korun. Dobrý skutek, vždyť se mě to vrátí.
Dopadlo to, jak tušíte, druhý den volali, že dali přednost jinému uchazeči.
Jsem lev a někdy se mi to přesně ukazuje, že mám ráda lesk, třpyt, pohodlí, bohatství, ale že jsem i pyšná a dávám víc, než by se mělo, a abych se ukázala. To jistě budu nyní s důchodovým příjmem přiměřeně měnit.
Můj názor je ten: Pokud obsluhuje majitel, případně nájemce podniku tak ne. Vždyť on si stanovuje ceny služeb, podle tržních principů. Zpravidla - určitě si do ceny zahrnuje i "zpropitné". Pokud obsluhuje a inkasuje zaměstnanec, tak spíše ano.
-miro
V restauraci zaokrouhlím + 10 až 20 kč (podle spokojenosti, když nejsem spokojená, počkám si i na vrácení jedné koruny). U kadeřnice mě nikdy nenapadlo dávat spropitné, stejně jsou všechny předražené a nikdy neudělají to, co po nich opravdu chcete (místo zastřihnutí konečků vám ustřihnou 5 cm, místo vybrané barvy vám dají jinou, řeknete nesestříhávat, sestřihnou to...) a ještě mají spoustu "zaručených tipů" co vám na hlavě udělat, i když jim jasně řeknete, co chcete (naposledy jsem šla ke kadeřnici s tím, že celej život mám takové usedlé barvy, že chci zkusit něco výrazného a křiklavého - vybrala jsem si velmi jasnou červenou... výsledek? Taková hnědočervená. A kadeřnice celá happy, že se jí to povedlo udělat usedlejší, že to není tak výrazné . Poslíčkům taky nedávám spropitné, protože si většinou objednávám na internetu a platím rovnou přes net nebo kartou a dováží mi to skoro vždy Česká pošta (těm abych tak ještě něco platila!). Když mi jednou za uherský rok vezou jídlo, tak opět zaokrouhluji, a podle ceny jídla přidám nebo nepřidám i něco navíc. Plat mám malej, a kdybych měla každému takto dát až 50 kč spropitný, tak jsem za chvíli na mizině.
Co se týče toho výnosu do 4. patra... přijde mi to akorát. Hodinu to tam, předpokládám, nenosil. Taky záleží, jak velké/těžké ty bedny byly, a kolikrát to musel vyjít (jestli jich brál víc najednou). Kdyby to bylo echt těžké a musel to jít víc než 7x, tak bych si to tam asi odnosila po částech sama. Já si takto objednávala jen jednou z IKEA nějaké skříně, každá asi 14 kg + nějaké stolky (cca 6 kg). Bydlela jsem ve druhém podlaží bez výtahu. Přišli dva mladí frajeři, hodili mi to na chodbu a nazdar. Oni tam mají vynášení speciálně za příplatek už při nákupu, takže mi to tam prý neodnesou. Tak jsem to tahala sama, no...
Kolikoli, Ikea má za drahý příplatek a ten rozhodně nedostanou ti co zboží nosí, já se s nimi vždy dohodnu. Nějaká společnost má montáž za korunu (samomontáž) a nebo za peníze, službu neobjednám a dohodnu se přímo s technikem a stojí to půlku.
No, já se jich ptala, říkali, že jsem si to tam měla zaškrtnou a zaplatit v obchodě. Každopádně poté, co jsem vidím, jak nakládají kurýři (různých společností) s balíky atd., tak těm nedávám už vůbec nic. Kolikrát mají i "kecy", když si někdo objedná a zaplatí odnos do patra, že na to "serou, ať si pro to dojdou sami".
S tou pizzou do patra je to osemetne.
Kdyz vam ji nevynese, proc davat tringelt. Kdyz vam ji vynese a vy tringelt date, stejne si muzete byt jista, ze vam do te pizzy na schodech flusnul.
Spropitné dávám tehdy, když se jedná o "osobní službu" nebo "osobní péči" - nevím jak to líp definovat. Prostě číšník, holič, masér... Ale už ne třeba pošťák. Ten poslíček z pizzou, to je tak na hraně - asi bych cenu zaokrouhlil, ale 50 Kč mi připadá moc.
Druhá věc je, pokud někdo udělá pro tebe něco navíc, co by ani nemusel. Stovka za vynesení přepravek do 4 patra, to je podle mě OK. Já si třeba nechal řezat lamino v OBI a chtěl jsem šikmé a zaoblené řezy, které normálně nedělají. Ale byla ochota a byl i bakšiš.
Taky si od jedné takové firmy necháme vozit nákupy. Vyjde to asi tak jedenkrát za měsíc. Jedná se hlavně o vody, mléka a jiné těžké věci. Rohlíky a balíček těstovin si dokážeme koupit a zeleninu s ovocem taky. Nikdy to v objemu nedělá víc jak 5-6 přepravek. Pokud ty přepravky měl paní Barrboro zelené, tak nakupujeme u stejného dodavatele.
Taky nemáme výtah, takže řidič nám vždycky vynese vše do třetího patra. Obyčejně jde asi tak třikrát. Možná šel jednou čtyřikrát. Mluvil jsem s ním na tohle téma zrovna asi před týdnem, aby jsem mohl napsat příspěvek opravdu fundovaně. Ptal jsem se jak je to s tím vynášením do patra a řekl mi, že to není jejich povinost, ale každý řidič ví, že když to nebude nosit, tak si lidé nebudou objednávat a nebude práce. Také jsem se ho zeptal, jestli už někomu nákup nevynesl. Řekl že ano a to třeba, když jsou lidi arogantní. Stalo se mu třeba, že měl asi čtyři přepravky a nákup byl do čtvrtého patra. Přišel mu otevřít chlap s malým dítětem v náručí a šlo se pěšky nahoru. Přece nenechá chlapa nést dítě a k tomu přepravku. A nahoře byla normálně jeho manželka, dítě si od manžela vzala a hotovo. Nebo když toho bylo hodně a na dotaz v domovním telefonu, jestli by nemohl přijít pomoct manžel a bylo mu odpovězeno, že je paní doma sama. Vynesl nákup nahoru a najednou z koupelny vyšel manžel, jako by se nechumelilo. Co na to říct.
Řidiči od té firmy k nám jezdí už asi tři roky, vždycky mu dám 20-30 korun a jsem rád, že ta služba tady je. Jak tady zaznělo, každý máme za svojí práci plat, tak proč dávat spropitné? Tak to by jsme nedávali nikde. Spropitné je slušnost tam, kde pro nás udělá někdo něco vyjímečného. To že mi přiveze někdo pizzu a musím si pro ní dolů ke dveřím, to není nic vyjímečného. Tam je těch 50Kč opravdu až moc. To že mi kadeřnice na hlavě vytvoří něco co se dá nosit, tak tam je 20Kč tak akorát. To že mi pingl nosí pivo 15 metrů od pípy na stůl, tak to taky není nic světoborného. To že by mi řidič vynesl těch vašich 14 přepravek, což podle mého odhadu šel tak 9-10 krát, tak to už mi připadá opravdu jako neocenitelná pomoc. Pokud šel 10x tak je to jako jít s jednou přepravkou do 40 patra. Tak si to představte, jít 40 pater. Já bych mu dal klidně ty stovky dvě. Až k nám příště přijede, tak mu dám kilo, jen tak. To že má plat, ještě neznamená, že ho nemůžu ocenit osobně a vím, že mi vždycky vynese nákup s úsměvem.
V restauraci cca 10% z útraty,pošťákům a poslíčkům s balíčkem 10,-.Když donesou těžké věci až do bytu-máme výtahy,tak 50,--100,-.
Ze zákona nic dávat nemusíte. Vždy záleží na svědomí dané osoby. V hospodě když jsem spokojen s obsluhou a stravou, nějaké dýško obvykle dávám. Kdyby mi maník pomohl s věcma do 4. patra, samozřejmě bych mu dýško dal, když přijede kurýr PPL s balíkem, dýško mu nedám, páč doprava balíku je docela draze zaplacená...Takže jak říkám, vždy bude záležet na konkrétní situaci.
Bohužel nepracuji přímo se zákazníky a jsem tak ochuzen o možnost tringeltu - prosím, pošlete mi těch 10-20,-kč na můj účet. Možná jsem vám aktuálně neposloužil, ale třeba se to někdy stane, tak jako foršus...
Mimochodem - připadne mi to hezký pokus o navyšování spropitného pro poslíčky... Nemyslím, že v ČR existuje jedna WIFI, kde by sousedé chatovali v jedno období na jedno téma... chybí už jen adresa firmy nebo kontakt na poslíčka.
Stalo se mi před týdnem,že jsem si objednala koberec z Brna a prosila jsem v dodatku,zda by mi mohl být doručen až do bytu...koberec šíře3,5m, délka 3m,cena 1.500,-kč,...bydlím v paneláku s větším výtahem v 8.patře.Na to mi bylo odpovězeno,že koberec mi dopraví až do bytu,ovšem za cenu 2.090,- ZÁKLAD=890,-+150,- KAŽDÉ PATRO!...Tak jsem si ten koberec nechala složit dole u schránek a sama jsem jej narvala do výtahu a vyjela s ním do 8.patra...a spropitné dopravci sem nedala ani korunu navíc!
Spropitné dávám pouze zaměstnanci, zaměstnavateli zásadně ne. Ten si spropitné zajišťuje zcela určitě v ceně prodávaného zboží nebo služby.
Zdravím -miro
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.