Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Přestěhovala jsem se do menšího bytu a nevím co s knihami, které se už nikam nevejdou. V antikvariátu je nechtějí a vyhodit je nedokážu. Děkuji za radu.
V nemocnici byla na ortopedii a následně i na rehabilitaci taková malá knihovna. Prostě police v jídelně. Různá směs, od každého něco. Pacienti si vybrali, vzali na pokoj, přečetli a vrátili.
Mám spoustu knih po zesnulém tchánovi, rovněž je nikde nechtějí. Dohodla jsem se tedy s lékařkou, že knihy mohu přivézt do nemocnice. Nevadí, že je jich hodně, prý je rozdělí po částech na různá oddělení. Tak budou ještě k užitku. I když nevím, kdo bude dneska číst třeba Václava Řezáče či Marii Pujmanovou. Ale v nemocnici se přelouská kde co.
V každé městské knihovně v okolí mají polici, kam lidé mohou odkládat nechtěné knihy. A zase si případně vzít jiné, pokud chtějí. I knihovna tam přidává, pokud něco vyřazuje. Najdou se tam i pěkné knihy a často vidím, jak kolem stojí lidé a vybírají.
Poslední dobou na nádražích, jak píše Bimbam. Také police s knihami, člověk si může vzít knihu do vlaku. Za to zase může někde jinde na nádraží nějakou knihu přidat. Je to prima služba.
A poslední možnost: nabídnout je nějakému domovu důchodců. Zadarmo si je jistě vezmou. A staří lidé si rádi znovu přečtou i to, co mladí už nečtou, třeba Jiráska, Baara, Raise, Němcovou...
I mně je jich líto, ale co nadělám? Pořád lepší dát nějakému ústavu, než do kontejneru. To bych opravdu neudělala. Moje češtinářka se snažila v nás vypěstovat úctu ke knihám. U mě se jí to tedy povedlo. Ráda bych se jí svěřila, ale už několik let je v učitelském nebi. A určitě si tam čte. Jaga.
Na některých nádražích se objevily poličky s volně přístupnými knihami. Je u toho výzva, aby si cestujíci vybrali na cestu četbu, aby si třeba knihu i vzali domů, ale pokud možno nahradili jinou. A tak nějak podobně. Také jsem nedávno ve dvou nemocnicích viděla opravdu bohatě zásobené knihovničky pro pacienty. S kvalitními knihami všech žánrů.
Už je to hodně roků,kdy jsme řešili podobně co s knihami,které nikdo z rodiny nechtěl.Vyklízeli jsme rodný prodaný byt,byla neděle,druhý den jsme byt předávali a knih hoooooodně.a po předání bytu jsme jeli do svých bydlišť skoro 150 km odtud.Něco jsme si odvezli,ale pořád víc než 100 knih nejen z bytu,ale i z půdy.Tak jsem knihy naskládala do velkých krabic,odnesli jsme je za světla vedle popelnic ,abychom byli vidět a ráno knihy s krabicemi nebyly,lidi si je rozebrali.Totéž dělám i teď,když mi něco doma přebývá,netýká se to knih,ještě by to někomu sloužilo,včetně oblečení,dám to tady vedle popelnic do igelitu nebo krabice a za 2 hod.nikde nic není.
Stejný problém jsem řešila nedávno, opakovaně. Člověk se s knihami těžko loučí, ale když už je nemáte kam dávat, zvítězí zdravý rozum a rozhodnete se je alespoň zredukovat. Ale jak vezmete i tu nejméně vzácnou knihu do ruky, stává se z Vás srab a krkoun. Vytřídila jsem menší kupu a polovinu zase hamižně nachrtila zpátky do knihovny. To už je snad diagnóza! Nebylo je komu dát, na nic jsem nepřišla, tak je manžel tajně odvezl do sběrného dvora. Do týdne nám přišel leták, že Červený Kříž pořádá sběr šatstva a knih! Pozdě. Ale s tou knihovnou to příště zkusím.
U nás knihovna knihy nechtěla ale probíhá tu akce, knihy do MHD, prostě položíte knihy v šalině na sedačky a buď si je někdo čte nebo si je vezme domů, netuším kam dávají knihy co v šalinách zůstávají a není o ně žádný zájem. Vnučka si přinesla Mach a Šebestová a magnetickou knihu Zvířata ze dvorečku.
Jak napsala babajaga. Já jsem některé knihy nabídla knihy domovu důchodců, kde si je rádi převzali a já měla dobrý pocit, že budou ještě někomu sloužit. Dětské knihy si zase převzal do evidence můj známý, jehož manželka vede knihovnu někde na vesnici a taky si je ráda vzala.Chce to se jenom v těchto zařízeních poptat, ale žádnou finanční náhradu nečekejte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.