Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

ŽL - platíte si nemocenské pojištění?

Od: sella odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

mám již pár měsíců založen ŽL, však nemám žádné nemocenské pojištění.

Chtěla bych si něco založit, však mnozí živnostníci mě od toho odrazují, že se jim to nevyplatí.

Co si o tom myslíte? Nebo jde založit nějaká pojistka pro nemoc třeba i od 1. dne nemoci?

Děkuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fastcrash*
hodnocení

0x
Těch par korun měsíčně nikoho nezabije.a řeknu vám jeden příklad. Moje přítelkyně si jako osvc nemocenské neplatila, poté otěhotněla a mela rizikové těhotenství. Tudis nemohla pracovat a narodila. Jelikož se nemocenské neplatila tak nemela na nic nárok. Musela si to tedy začít platit a az po třech radne zaplacenych měsících teprve dostala nemocenskou. Minimum je nějakých 150 kc za měsíc.
sella
hodnocení

Děkuji za info.

Můžete mi jen vysvtělit, pokud bych marodila a neměla pojištění a začala ho platit tak po 3 měsících nemoci by mi začali nemocenskou vyplácet? To se mi nezdá, to by se vztahovalo až na novou nemocenskou a ne vzniknou před 3 měsíci přeci ne? Vždyť by jim bylo zcela jasné, že jsem to začala platit v době kdy jsem zjistila, že nemám nárok na nic.

pt®

Ono Vám také nikdo nevystaví neschopenku, když si nic neplatíte. Až začnete platit po tři měsíce, pak Vám i lékař vystaví neschopenku.

hodnocení

0x

A co když onemocníte nebo úraz, pak vás ani doktor bez kartičky nevezme. Vždyť je to pár korun.

pt®

"aja", Vy si pletete dvě věci, zdr. poj. to je povinné a dobrovolné, na zdr. dávky, což je součástí soc. poj., které je také povinné.

hk

Nepleťte si nemocenské a zdravotní pojištění. Každé je úplně o něčem jiném.

joudic*
hodnocení

0x

podnikam od 2003 a mel jsem 2x anginu, tzn 2x predepsane antibiotika, (u zubare vsechno platim) a vsichni, ktere znam, to maji podobne, takze nevim kde pani ministryne u Jilkove bere data o tom, jak jako zivnostnici dojime zdravotnicky system... doufam, ze jsem pani doktorku prilis neotravoval, kdyz mi psala recepis, ktery jsem si moh napsat sam, protoze bez vyteru mi predepsala pokazde rovnou Augmentin, to jsem mohl predepsat sam, anginu a sirokozaberove antibiotika jeste poznam :)
Jinak kdyz reknete pred zivnostnikem neco o nemocenske, myslim ze se kazdy trochu usmeje pod fousy a vetsina ani nevi, jak se to papirove dela, v podnikani vicemene zadne nemocenske neexistuji, to spis v praci, kde vam na tom, ze neco nebude hotove vesmes nezalezi, vyplata prijde 10teho tak jako tak, a kdyztak to za vas udela nekdo jiny, ikdyby v mensi firme zamestnavatel samotny :) No a jako zivnostnik jste ten zamestnavatel ted vy, vsechno je na vasich bedrech :) bud jste jen zamestnavatel sama sebe se (sama sobe si sefem) a nebo v lepsim pripade(pro stat a toho zamestnance) i nekoho dalsiho.

mytrix*
hodnocení

0x

OSVČ se platit nemocenskou nevyplatí. Pokud už chcete myslet na zadní kolečka, je lepší si platit klasickou komerční pojistku, která lze i lépe nastavit pro Vaše potřeby (co chcete pojistit, na jakou částku atd)

Dobrý článek včetně výpočtu vyšel zde finance.idnes.cz/...

vilik*
hodnocení

0x
Je rozdíl být nemocný 3x za deset let s anginou a ležet 3 měsíce po úrazu v nemocnici s následnou půlroční rekonvalescencí. Někdo to řeší třeba komerčním pojištěním, někdo má našetřeno, někoho ty 3 měsíce podrží manžel či partner.
Obecně bych řekl, že se toto pojištění alespoň v mladším věku nevyplatí, pokud tedy člověk marodí tak nějak běžně, protože se nevyplácí ihned. Určitě si dovedete spočítat, po jaké době by se nemocenské už nevyplatilo, když víte měsíční příspěvek podle vašich požadavků a z něho případnou vyplacenou částku nemocenské za první 3 měsíce.
Na zvážení bych nechal možná komerční pojistku s výplatou po určité době nemoci, pokud by bylo pojistné a vyplácená částka zajímavější než nemocenské. V tom se bohužel neorientuju.
Zároveň dost záleží, v čem podnikáte, koho živíte, o koho se můžete opřít.
Nechci vás samozřejmě odradit, je to na vás. Osobně bych ve vaší situaci, s přihlédnutím k mému věku, způsobu života a současném zdravotním stavu šel do rizika a ušetřené peníze plus nějaké další bych spořil jako rezervu pro tyto účely. Jenže vyplatit se to samozřejmě nemusí. Úraz, delší nemoc, na rozdíl od těhotenství, si nelze naplánovat.

hodnocení

0x

Jako podnikatelé si s manželem taky nemůžeme dovolit marodit déle než týden a to nás nepoloží. čili jsme si nemocenskou nikdy neplatili a nelitovali jsme. Když už manžela hodně zlobila záda a doktor mu předpověděl operaci, tak si s předstihem sjednal u AIIians nějakou pojistku, kterou do operace platil a pak mu vyplatili docela dost peněz, že i když byl skoro půl roku doma, tak se mu to zaplatilo. Když platit, tak do svého, s možností, že se mi vklad vrátí, přinejlepším zhodnotí. Produktů je jistě víc, stačí se informovat.

asd1
hodnocení

0x

Nemocenská se nevyplatí - v případě nemoci dostanete prakticky prd. Rozumnější je komerční pojistka nastavená tak aby to v případě nemoci/ invalidity pokrylo náklady na přežití. Od 1. dne je celkem zbytečné a jen to zdražuje pojistku, rozumnější je až tak od měsice - jde o dlouhodobé marodění, na týdenní chřipku musíte mít svojí rezervu...

Pár lidí si tu plete nemocenskou a zdravotní pojištění - dvě odlišné věci.

takjan*

Ti starší asi vědí, že někdy po devadesátém roce, kdy jsme začínali podnikat, byli možné dvě neschopenky. Měl jsem HPP a vedlejšák. Pak jsem byl nemocen a doktorka mi napsala dvě neschopenky, koukal jsem jak blázen. Každá za jedny odváděné dávky. To bylo dost dobrý, v té době normální nesch. byla dost a takhle to bylo lepší, než příjmy. Ale trvalo to jen rok? Už nevím..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]