Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Autem pár měsíců po Evropě

Od: michaltopic* odpovědí: 16 změna:

Zdravím cestovatele. Udělal jsem to! Dal jsem po skoro devíti letech ve firmě výpověď, budu se stěhovat z pronajatého bytu, sednu do osobního automobilu a chci se toulat Evropou. Máte s tím někdo zkušenosti? Mám za cíl objet to spodem, podél pobřeží. Cestou se bude nacházet pár známých, takže úplně na blind nepojedu. Rád bych využil kempů, nebo levných hotelů a nebo couchsharingu. Pokud to půjde, tak se vyspat v autě někde na benzíně, nebo u dobrých lidí někde na statku.

Našetřené peníze na to mám, to snad problém nebude. Jen ale nemám žádné zkušenosti a z mých známých cestovatelů mi v tomhle moc neporadili, protože jezdí jinak (stopem, pěšky, dodávkou, ve více lidech).

Byl bych rád, kdyby se našel někdo, kdo tohle někdy podnikl. Nějakých 10-15 tisíc km po Evropě. Jaké jsou podmínky, povinnosti, čeho se určitě vyvarovat, co naopak určitě udělat. Beru cokoliv.

Díky a cestování zdar! *frajer*

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Co potrebujes vedet? Pokud jsou finance tak neni co resit. Naloz auto a jed. Nic lehciho neni.
Pokud mas penez mene tak jed stopem. Je to lepsi zazizek. Stan s vybavenim do baglu a jed. Kamionaci te vemou vsude. Hlavne jezdi po evrope moc polaku a snema se da domluvit. Jsou radi za kus jizdy s nekym. Nez jezdit sam.
Pak se da vlakem. Stim jsem projel zapad evropy. Je to celkem lehky.
michaltopic*
hodnocení

Mám různé věci v hlavě. Kde se vyloženě nesmí leckde zaparkovat a přespat v autě. V jakých zemích nebo v jakých zemích na jakém místě. Nebo kde to lze a neřeší se to. Jakým trasám se vyhnout. Jestli se dá někde jet po dálnici jen na mítné, nebo se musí koupit známka a na kolik je minimálně dní a kolik stojí. Někde prý vyžadují nějakou zelenou kartu, že auto splňuje jakousi eko emisi. Co všechno bych měl mít u sebe, pokud mě zastaví místní policie. Jestli stačí jen občanka, nebo mít i pas. Nebo kde pas mít nemusím a kde ho zase musím mít. Jestli má někdo zkušenosti, co vyjde levněji na ubytování (hotel, kemp, privát). Jak najít v jaké zemi dobré ubytování. A tak podobně ...

Na tak dlouhou cestu rozhodně občanku a také pas. To je přece to nejmenší, co můžete pro zdárné cestování podniknout. Mít osobní doklady a hlavně si je pořádně hlídat. Přece se nebudete spoléhat na to, že Vám tady někdo řekne, že tam a tam nemusíte mít pas, nebo občanku. To by byla lehkomyslnost. Dobré ubytování Vám težko někdo poradí, neboť pojedete svou vlastní cestou. Chcete přece dobrodružství, nebo ne? Musíte se teda na dobrodružství náležitě připravit a předvídat. Mluvíte nějakým jiným jazykem? Protože na tom také hodně záleží. Jinak to může být zajímavá cesta a já bych ji také raději podnikla ve svém autě. Bude to pro Vás v případě nouze Váš "domov".

Tak hodně štěstí a ať se Vám cestování vydaří...

michaltopic*
hodnocení

Učil jsem se třináct let německy, ale neuím nic, nepoužívám. Anglicky jsem se nikdy neučil a nějak se domluvím, občas ji použiju. I je to důvod, proč jedu. Chci se rozmluvit, mít po ruce slovník a učit se ... Není to sice jako v učebně angličtiny, nebo pobyt v "anglicky mluvící" zemi, ale snad to i tak něco přinese. Pokud budu mimo vůz, tak si doklady chci pořádně hlídat.

Děkuji! :)

daves*
hodnocení

0x
To ti závidím, taky bych hned jel. Dobře ses rozhodl. ;).Já bych se však radši toulal kromě Evropy ještě po USA. Ale Asii teda ne.
Jinak bych doporučil spát v autě+ to kombinovat s kempama, pokud chceš výrazně ušetřit za ubytování. Kup si stan a máš to.
Nebo..
Nejlepší by bylo jet dodávkou nebo velkým kombíkem a postavit si rovnou uvnitř postel :)
Máš velké auto?
jofa*

Asi to víte, ale hlavně si tady nezapomeňte na tu dobu zaplatit zdravotní pojištění. Šťastnou cestu.

michaltopic*
hodnocení

Ano, chystám se zajít do pojišťovny a nechat se náležitě připojistit a na vše se zeptat. Díky.

michaltopic*
hodnocení

Do států ani do Austrálie nebo Zéland jet teď nemohu. Slíbil jsem svojí babi, že nebudu tak moc daleko, abych případně nemohl být doma do dvou dnů. Víš, už je stará a mám jen ji. Teda ještě mám sestru v Anglii, ale nemám rodiče a ona má o mne strach, přirozeně. Tak chci být na blízku. Ale nikdy neříkám nikdy .. mám kamarády v Kanadě, v USA, Austrálii, Zélandu, Africe, všude ...

Auto mám možnost koupit, malou dodávku, ale popravdě to zkusím dát v mojí Octávii a za ušetené peníze z (ne)koupi dodávky si semtam zaplatit hotel a dát si vanu a pořádně se vyspat, vyprat si a dát si dobrou snídani.

Díky.

tomaslad*
hodnocení

0x

Já loni dal standardní dodávkou - Opel Vivaro se spacím patrem ve třech lidech Praha-Balaton-Sarejevo/ hory Igman v Bosně + rafting na Neretvě, pak hory v Černé Hoře - Bobotov Kuk cca 2500m , moře v ČH, a jeden den na cestě zpět via Dubrovník, v Neumu zpět do BiH, Mostar a nahoru opět přes Balaton a outlet v Rakousku v Parndorfu do matky Prahy. 3600 km za asi 16 dnů. Policie: nula krát kontrola. Úplatek 50 E na celnici v BiH, neměl jsem ověřenou plnou moc na 13 letého kluka přítelkyně spolucestovatele, tak jsem to tam asi 30 minut po balkánsku řešil v celníkově kukani. Bosna jinak fakt svělá země, doporučuju. Nocování s autem: polní cesta, před motorestem, na náměstí ve městě, v horách, párkrát v kempu, nikdy žádný problém. Hygiena/sprcha: na pumpě, na plaveckém bazénu + zaplavání si, jednou v posilovně + bonus zacvičení si, prostě to chce trošku naplánovat a jde s lehkostí vánku vše total lowcost.Tímto stylem se eliminují náklady na ubytko + je člověk volný jak pták... přes den máš program jaký chceš, pak někam zajdeš na večeři a jedeš třeba do půlnoci, 100-500 km, zastavíš, zalehneš - Je nutné mít v richtiku všechny doklady od auta, plné moci, zelenou kartu, dobrý autoatlas Evropy, reservu alespoň 200 E na pohonné hmoty v případě nouze na dojetí do ČR, dále pohorky, plavky, klidně kolo na střeše... Dle libosti.

michaltopic*
hodnocení

Super info, díky moc! :)

Napíšu si to na seznam, abych na něco nezapomněl.

danys*
hodnocení

0x

Pokud ještě nemáte, tak si sjednejte nějaké asistenční připojištění k vozu, dále dobré osobní pojištění acecccctd.

Jinak doporučuji předem naplánovat trasu a o všech zemích si něco zjistit na internetu.

ctenar*

Za přečtení stojí web Ústředního automo/... ČR. Ti se cestováním autem zabývají celou svou existenci.

Autem pár měsíců po Evropě

michaltopic*
hodnocení

OK, díky za tip :)

michaltopic*
hodnocení

Chystám se zajít do pojišťovny kvůli sobě a pak do pojišťovny kvůli autu. A tam jim řeknu, co mám v plánu a oni mi řeknou, co musím mít a co nemusím mít a podle možností a ceny si to vše podepíši. Díky.

Internet chci mít s sebou a než přejedu další hranici, chci mít jasno v tom, kam jedu, kudy pojedu, kde se vyspím a pod.

Nejlepsi je vedet kam jet a jak te zacne brat spani tak jdi spat. Na dalnici jsou odpocivadla. Ja doporucuji jet do spanelska / portugalska.
Ja v aute spal vzdy tam , kde spali kamionaci. Jinak v Nemecku do centra musis mit emisni znamku. Kde jsou placene dalnice ci mytne si musis nastudovat na webu. Nebo koupit cestovatelsky / turisticky pruvodce nebo stahnout do mobilu. Ja jel jen zapad evropy a to je pohoda oproti vychodu ci balkanu.
Jinak nekdy chci zkusit procestovat to stopem... Kazdy zazitky co ctu od cestovatelu.
Na prirodu zas doporucuji severni evropu :)
ctenar*

Německých měst se zákazem vjezdu do centra nebo města je relativně málo. V podstatě to používají jen státy Baden-Wurtenberg a Nordrhein-Westfallen.

Autem pár měsíců po Evropě #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]