Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Má provoz trafiky perspektivu?

Od: coteda® odpovědí: 13 změna:

Zdravím všechny. Doma je už několik dnů debata o rentebilitě trafiky a její perspektiva. Dobrý známý došel s tím, že chce prodat trafiku z rodinných důvodů. Je umístěna na dobrém místě uprostřed sídliště a nic nebrání tomu ji koupit. Je dobře zavedená a je v provozu asi 15 let. Relativně ideální stav. V tomto oboru se moc neorientuji, ale přesto jsem na netu zjistil dodavatele všeho možného co se v takové trafice prodává a zjistil jsem, že rabaty jednotlivých komodit jsou velmi nízké (cigarety 2 - 4.- z krabičky, tiskoviny 15-19% z kusu). Selským propočtem jsem si dal dohromady, kolik by se toho muselo prodat, aby to bylo k něčemu. Trafika nemá terminál. Jak to tedy doopravdy je. Jsou trafiky na ústupu a mají vůbec nějakou perspektivu?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mamcazmoravy*
hodnocení

2x

Nejsem obchodník ani odborník, ale trafiky, které jsou zaběhnuté stále fungují. Jedinou vyjímkou, o které vím, je jistá trafika v jednom okresním městě, která byla asi 500 m od autobusového nádraží. Tam to majitel ukončil, konkurence byla blízko. Jinak trafiky (kupodivu) stále fungují. Na zbohatnutí to ale určitě není. Pak ještě záleží na pestrosti sortimentu a konkurenci v okolí. Pokud blízko nejsou třeba potraviny, šly by možná na odbyt i nápoje a cukrovinky.

Jestli do toho půjdete, přeji hodně štěstí. (Já osobně bych asi byla zbabělec.) A ještě dovětek - jistý majitel trafiky si kdysi postěžoval na složité zákony a předpisy, daňový poradce je prý nutností.

hodnocení

Děkuji za podporu. Uvažuji to pro svoji ženu která pracuje v masně a je to makačka. Chápu že to není na zbohatnutí, ale mamina je mě přednější než pár korun navíc. S lidima to za ta léta umí. Jde mě o to, zda se na těch hovadinách co tam prodávají alespoň uživí. Proto sháním veškeré informace a ekonomické rozbory abych netrefil kozla.

lidka*
hodnocení

2x

Já bych do toho na výdělek asi nešla. Možná na malý přivýdělek k důchodu, ale to budu raději bezplatně na poradně. :D Dřív to bylo skutečně terno. Pohledy - to už dneska prakticky není, cigarety - malý rabat a při dalším očekávaném zdražení spotřební daně to bude zase o něco horší, tiskoviny - prakticky nic moc a dneska je prodává i každá samka, pár nějakých suvenýrů. Není tam terminál - to nevím jaký výnos přináší. Určitě by musela být pojistka - často se vykrádají a nebo poškodí vandalové. Dřív jsem si bez novin nemohla představit den a dneska, když mám internet, tak mi vůbec neschází. Dcera měla obchod Drobné zboží - papír - hračky. A také skončili. Jenom mě teď napadlo, koupit to jako investici a sehnat dobrého nájemce. Samozřejmě pokud to je slušná stavba a jak říkáte na dobrém místě. Ale asi by to chtělo koupit s pozemkem, ne? *placni* To by se mi docela líbilo. Sezónní prodej přebytků ovoce - to by Vám možná na sídlišti utrhali ruce. Ale to je jen takový okamžitý (možná hloupý) nápad. *jasne*

hodnocení

Liduško, děkuji vám za vaše názory. Stánek koncem roku koupíme. Po zhlédnutí účetnictví a potvrzení věrohodnosti údajů majitele do toho mamina jde. Za pokus to stojí. Přenechá svoje letité dodavatele, včetně nasmlouvaných cen. No držte nám palce.

lidka*

Samozřejmě budeme držet palce. Jak říkám, vždyť si to dokážete jistě dobře spočítat. A když to nepůjde, je možné sortiment rozšířit, upravit dle poptávky a nebo úplně změnit. Když dokázala mamina udělat řidičák (doufám, že se nemýlím), to by bylo, aby si neporadila se stánkem. A dobrá obsluha s úsměvem je jednou z podmínek úspěchu. *placni*

lidka*

Předpokládám, že si ještě ověříte na KN potřebné údaje - vlastnictví okolních pozemků, přístupové cesty apod., ale raději na to ještě upozorním. A možná by to chtělo podívat se na úřadě na územní plán, jestli není plánovaná nějaká výstavba - např. obchoďáku, parkoviště apod. a i kudy vedou inženýrské sítě - pokud by se měnil sortiment. To je snad vše, co mě ještě napadlo. *cteni*

jarmik*
hodnocení

0x

Dle mého trafika závisí na novinách a cigárách.

Trend u novin: dožívající médium, každý rok se snižuje cirkulace, zhruba jednou měsíčně chodí zprávy o zániku nějakého tradičního listu, byť zatím spíš ve Státech.

U cigár bych myslel, že hlavní problém jsou nekolkované prodeje, jestli zrovna bují nebo se spíš potírají.

mamcazmoravy*
hodnocení

0x

Zvědavost mi nedá*hi*

Smím se zeptat, jak tento "příběh" pokračuje? Funguje ta trafika?

hodnocení

Příběh tedy začal 1.11.2000, kdy jsme trfiku koupili a začali (moje paní) provozovat. Nevykradl nás zatím nikdo a moje žena je spokojena. Jelikož to je trafika již zavedená, klientela zůstala a nová se tvoří vcelku rychle. Začíná se rozestavovoat nové sídliště pro cca 800 lidí, tak je tu a jistě bude živo. Jistě že to není na zbohatnutí, ale na slušné uživení. Zatím je předčasné dělat nějaké ekonomické rozvahy, pokud začíná. Držím jí palce a má veškerou podporu. Určitě se na toto téma vrátím a rád se podělím o další zkušenosti. Jinak děkuji za zájem.

doplněno 08.12.09 18:06:

Děkuji naší paní Lidušce za echo o chybě v datumu. Datum opravuji na 1.11.2009

alf*

to půjde, neznám sice místní podmínky ale - obec cca 3000 obyvatel, trafika otevřena asi před 6 lety jako třetí v té obci, dnes obrat cca 350 měsíčně.

Pokud se tam bude něco budovat tak doporučuji zkusit přidat alespoň lahvové pivo. limonádu, tatranky pro dělníky, pokud je to možné. Případně ohřívat párky, sekaná ...

tonka*
hodnocení

0x

Já bych měla dotaz: Kolik krát byla trafika vykradena?

lidus*
hodnocení

0x

maminka koupila trafiku už jako důchodce, na výdělek k důchodu dost dobré, otevřeno od rána do večera, bez wc, v zimě zima. Docela dost práce-třeba jen dělat remitendu(vracení neprodaných časopisů a DVD). Cigarety dnes stojí všude stejně, tisk prodávají v potravinách.Pokud trafika nestojí u zastávky MHD tak tam zajde málo lidí. Vydržela to 6let a byla ráda, že to prodala, dnes už ve stánku sídlí Vietnamec a dávno to není trafika.

jsexpert
hodnocení

0x

Trafiku provozuju od r.1991 a je to čím dál horší ... jsou velmi nízké rabaty z cigaret , noviny a časopisy se málo prodávají a je jich nesmyslné množství - většinou ležáky - a vše musíte hned platit PNS , jinak vám nedají noviny . Dnes je to dobré tak jako přivýdělek k důchodu a trafika bez doplňkového sortimentu a s vysokým nájmem cca 8 - 10 000 měsíčně nemá absolutně cenu . Myslím , že do roka ubyde hodně trafik , protože dodavatelé cigaret nastavily nesmyslné podmínly pro prodejce , aby si udržely svoje zisky . A navíc je v každém druhém časopise nějaký dárek (prací prášek ,vložky , paštika , hračky , polévky , staré časopisy ...) a to lidi dnes spíše odrazuje od koupě jako cena . Dnes je nejběžnější cena za časopis 49,- Kč a to je velmi mnoho . Remitendy dosahují běžně až 60% z dodávek a PNS vám nedá možnost si objednat časopisy podle vlastního výběru a požadované množství trafikanta je vůbec nezajímá . Přeju mnoho úspěchů v podnikání a pokud budete chtít další informace , tak se ozvěte .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]