Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jelikož jsem začal podnikat, chci si u stejné banky založit podnikatelský účet.
1.) Chtěl bych se poradit, jak na účet vložit první peníze? Mohu převodem ze svého osobního účtu nebo je lepší vložit v hotovosti?
2.) Pokud mi poté příjde na podnik. účet zaplacená faktura, jak tyto penízky nejlépe vybírat? Pokud by převodem na osob. účet, bylo by to nejjednodušší, případně pokud by to bylo špatně, je potřeba si zřídit k podnik. účtu výběrovou kartu a vybírat v bankomatu?
3.) Zálohy soc. a zdrav. pojištění mohu posílat z podnik účtu?
Poradíte mi někdo co nebude vadit finančáku?
Děkuji
1. U OSVČ je to jedno. Takže peníze můžete vložit jak v hotovosti tak převodem.
2. Peníze můžete vybírat jak chcete. Není tam žádné omezení. Nemusíte nic dokládat.
3. Ano, je to žádoucí.
Kdybyste měl účet vedený na právnickou osobu - firmu, tak by to takto jednoduché nebylo, ale u podnikání jako OSVČ je toto úplně jedno.
Souhlas, finančák obyčejně zajímá, jestli si nervete osobní náklady (televize, videokamera, auto, dovolená) do nákladů. Každý náklad, který slouží k dosažení zisku je daňově uznatelný. Účty je vůbec nezajímají.
Takže, jestli máte jeden nebo deset účtů je jen na Vás (a Vaší účetní)
Dobrý den,
pro podnikání chci mít pouze jeden a z něj aby se vše odečítalo a přičítalo tak jak má, proto se ptám.
Osobní účet chci mít jen na osobní účely.
Ono se to samo neudělá. A jestli to uděláte, jak se to má, nebo nemá, je jen na Vás. Toto Vám žádný účet nevyřeší. Toto se řeší účetnictvím, a jak ho zašvindlujete, nebo ne, je jen na Vaší odvaze.
To je dobré rozhodnutí. Jen upozorním na "podnikatelský" účet. Některé banky si stále účtují poplatky ( a to nemalé) právě za podnikatelské účty. Máte-li osobní účet "zdarma", tak si zřiďte ještě jeden, také zdarma. Nikde není uzákoněno, že musíte mít podnikatelský účet. Budete mít dva účty - jeden na soukromé platby a druhý na podnikatelské aktivity.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.