Nejste přihlášen/a.
Proč jsou lidi tak zlí a krutí? Proč někteří myslejí jen na svoje štěstí a druhým ho ničí?
Ti moudřejší lidé než jsem já už tu napsali jak to je. Každý z nás se setká s lidmi kteří nám nějak ublíží. Někdy člověk ublíží aníž by mu došlo že ubližuje. Někdy člověk ublíží jen proto, že má sám bolest. Někteří lidé ubližují záměrně, protože mají strach z toho že jim někdo vezme to jejich štěstí a nechápou, že jim nikdo nechce ublížit.
Tvé bolístce jsme vystaveni všichni. Je to někdy těžké, čelit dlouhodobě tlaku lidí, kteří nám záměrně házejí klacky pod nohy. S tím se musíme smířit. Je několik věcí co můžeme udělat pro své štěstí.
1. Udělejme šťastnými své nejbližší a blízké. Dává to nezkutečný pocit povznesenosti.
2. Hledejme a pěstujme dobrá přátelství v lidech, se kterýmy si máme co říct.
3. Pracujme na sobě, na svém charakteru, na svém vzdělání, na své spolehlivosti a důvěryhodnosti.
Jsou to takové otřepané fráze, ale když bez okázalých gest, se tímto budeme držet, dojdeme jistého lidského naplnění. Mám osobní zkušenost, že k mé povaze a smýšlení se nabalují lidé s podobnou povahou a smýšlením. Každý z nás má někde toho nejlepšího přítele, o kterém třeba ani neví že je. Proto je důležité jej najít a pěstovat si jej. Pak ti "zlí a hloupí" nemůžou nechat jizvu na našich duších.
Hledat odpověď na otázku proč jsou lidé zlí, je ztráta času, pokud si myslíme, že můžeme napravit svět. Je jen velmi málo lidí, ve kterých není nic co by stálo za objevení...
Bohužel jsou to lidské vlastnosti, které nás provázejí od nepaměti. Velký vliv na ně má celkový vývoj. Na příklad kdysi na vesnicích si různí lidé /ne všichni/ záviděli grunty, dobytek, pole atd. Dnes je těch věcí k závidění podstatně více. Auta, chaty, postavení nebo šťastné mezilidské vztahy. V každém případě se jedná o poruchu osobnosti, charakteru jednotlivce. Je mnoho okolností, které mají vliv na utváření povahy člověka. Třeba i prostředí ve kterém vyrůstal, jaké lidi měl okolo sebe které mu byli vzorem. Domnívám se, že tazatelka či tazatel prožili nedávno nějaké životní zklamání. Ačkoliv jsem optimista a nepřeji to nikomu, zklamání bude v životě ještě více. Já jsem podobné životní situace řešil vědomím, že na světě i okolo mne jsou horší karamboly než je ten můj a dost mě to psychicky pomáhalo. Někdy to trvalo déle, někdy jsem se s tím vypořádal dříve. V každém případě držím palce a věřte, že nejsou všichni lidé zlí, jen je třeba narazit na ty hodné a je jich také hodně.
Lidi nejsou většinou zlí a krutí. Pořád jsem optimista a věřím, že těch hodných je o mnoho víc. Jenom ti zlí a krutí jsou víc vidět a slyšet - bohužel. A nebo jste ve špatné partě nebo společnosti. Jak píše Milan, u nás jste správně. Zde na Vás nebude nikdo zlý. Naopak se budeme snažit Vám pomoci, bude-li to v našich silách.
No prosím, za 13 minut pět lidiček nabízí pomoc. To je důkaz, že to není tak strašné, jak se někdy zdá.
Zdravím všechny diskutéry.
Chtěl bych k této problematice jen říci:LIDÉ JSOU TACÍ, JAK JIM TO POMĚRY DOVOLUJÍ.
A nejen jak jim to poměry dovolují , ale jak jsou k těmto vlastnostem nabádány.Souhlasím s p.randolfem.Pokud se budou prohlubovat majetkové rozdíly a jiné , nelze očekávat zlepšení. Dejme si ruku na srdce jako rodiče. Kolikrát jsme svojí ratolest výchovně upozorňovali a poučovali aby tu hračku nikomu nepůjčovali , nebo nu ji poškodí. Kolikrát rodiče pěstují závist již od milička když vybavují své ratolesti drahými a nejmodernějšími věcmi, které si jiní nemohou dovolit.To je podhoubí k závisti.Společnost se chová mnohem hůře.Hovoří neustále o penězích , majetku atd.
Člověk se zcela určitě nenarodí se špatnými vlastnostmi , to si dnes a denně ověřujeme u malých dětí a batolat. Tyto vlastnosti získávají v rodině a společnosti
.Domnívám se , pokud budou velké rozdíly majetkové , finanční , společenské , náboženské , politické , vzdělanostní a nevím ještě jaké, a pokud se neduhy společnosti nebudou důrazně řešit , nelze očekávat harmonickou společnost , lze očekávat jen uplatňování špatných vlastností člověka a chceme-li , až po násilí.Nelze spoléhat na to , že chudý nemajetný a opovrhovaný člověk , navíc který si to sám nezpůsobil ,se pokorně smíří se svým osudem.
Plně s Vámi souhlasím jen bych rád dodal poznatek mnoha generací minulých. Někdy to rodiče myslí dobře se svými dětmi a snaží se jim zpříjemnit život s tím "Ať mají lepší dětství než já." V jiném případě je to české furiantství aby okolí závidělo. Bohužel se to v mnoha případech otočí proti nim samotným. Když dojde k situaci, že rodiče už nemají ty finanční možnosti jako dříve, potomci jsou zvyklí na vysoký standard tak hned rodiče zavrhnou. A ta "klasika" kdy děti navštěvují své rodiče v domovech důchodců ve dnech kdy jim přichází důchod je jenom k pláči.. Líbil se mě kdysi výrok jednoho z nejbohatších lidí planety B. Gatese, že svým dětem nedává velké kapesné aby se naučily znát cenu peněz. Tomu lzejenom zatleskat. R.
Plně souhlasím , snad jen ten závěrečný výrok bych naléhavě dopřesníl: V životě lidském je daleko více hodnot , které mají vetší cenu než peníze.Proto bych raději vyzvihoval a připomínal tyto hodnoty (zdraví , soudržnost rodiny a společnosti, přátelství , láska , uplatnění se , životní a sociální jistoty a další).Poznání , že peníze mají velkou(nenahraditelnou)hodnotu vede ke snahám se k nim dostat za každou cenu i podvodně a pod.
Máte naprostou pravdu. Co se týká Vámi uvedených hodnot tak ty si každý uvědomí až když je ztratí. Je to taková malá parafráze na jedno krásné přísloví. Cenu člověka si uvědomíme až když ho ztratíme. Hezký den. R.
A navíc je dneska takový smutný den, kdy na některé své blízké už můžeme jenom vzpomínat - také jsem si zapálila svíčku. Bylo by moc krásné, kdyby na toto lidé mysleli a cenu člověka si neuvědomovali včas a ne když už mu to nemůžeme dát najevo. A můžeme zapálit už jenom tu svíčku, dát kytičku a zavzpomínat. Takže se přimlouvám v ten dnešní večer - nebojte se projevit lásku, nešetřete hezkými slovy a pohlazením, nestyďte se pomáhat tomu, kdo o to stojí a zaslouží si to a kroťte závist. Hezký a klidný večer!
doplněno 02.11.09 20:56:Omlouvám se, když jsem to psala, byla jsem trochu rozhozená - samozřejmě tam mělo být - uvědomovali.
Mám stejný pocit a zdá se mi, že po sametové je to ještě horší, rivalita začíná už v mateřské školce a pak se jen stupňuje. obklopte se lidmi se kterými je vám dobře ale i zde se může stát, že vás podrazí. V USA jsou všichni hepy a mají se OK svoje problémy neventilují, zkuste to ale zase vám budou někteří závidět.Sama jsem na vozíku nebo kousek chodím o dvou berlích a závist lidí, že mám důchod, hodného manžela a dceru je hrozná. Hodně štěstí.
Liduš, fandím Vám a i přes částečnou nepřízeň osudu - jsem ráda, že se máte o koho opřít a s kým se radovat! Závistivce pokud možno ingnorujte. Také hodně štěstí! Lída.
Chamtivost, závist, egoismus. Toto nás bohužel provází na každém kroku. Lidé se uzavírají do sebe a do svých příbytků a čekají odkud příjde nějaká rána, nebo exekutor. Pamatuji si, že moje babička na vesnici nevěděla ani kde má klíče od domu, bylo kdykoliv otevřeno. Nese to doba a my se musíme nějak bránit. Obklopte se lidma co máte ráda a doufejte, že v životě narazíte na slušného člověka. Ještě chodí, jsou to optimisté a ti moc nefrčí, dnes je v kurzu pesimista s ostrými lokty bez zábran. Přeji vám a nejenom vám kolem sebe dobré lidi - jednomu se hned lépe dýchá.
Ale já vpodstatě nevím, kde o kdo jsou ti zlí lidé 10 milionů lidí v téhle republice říká, že lidé by měli být na sebe hodní a že mezilidské vztahy a tak. Jestliže tahle republika má cca 10 milionů lidí a všichni říkají, že lidi jsou zlí, kde opravdu ti zloduchové jsou?
Není to v podstatě tak, že každý z nás, chtíc nechtíc ublíží aniž by chtěl? Svou pozornost upře k něčemu a ani si nevšimne, že šlápl někam, kde to někoho bolí. Anebo v dobré víře a snaze pomoci to pohnojí. A taky záleží na tom jak to naše snažení ten druhý pochopí a zrealizuje.
Ach, kdyby to bylo tak snadné, jako v televizních zprávách. Lump má pistoli a je to jasné!
Ajdo, přeji ti, ať potkáváš jen lidi laskavé a taky ať laskavá jsi ty sama
Pokud se dostaneme do nějaké filozofické roviny, zjistíte nakonec, že je to relativní pojem. Někdo je pro někoho zlý a pro někoho je dobrý. Záleží na osobnosti a úhlu pohledu. Určitě se nebavíme o člověku s namířenou pistolí, ale bavíme se o sousedských vztazích, na agresivitu v čekárnách u lékaře a o běžném životě jak ho každý prožíváme. Jinak to vše prožívá myslivec v hájence uprostřed lesa a jinak třeba obyvatelé Chánova nebo Mostu. Každý se snaží potkávat samé dobré lidi, ale to by nemohl plnohodnotně žít bez toho, aby nenarazil na někoho zlého. Jak dobří, tak i zlí jsou součástí naší současné společnosti a jinak už to nebude.
... odpověď na to, "proč jsou někteří lidé tak zlí a krutí ... a ničí životní štěstí jiným" není jednoduchá, ale má-li člověk zájem se poučit ( a to třeba i na zkušenostech jiných ), tak odpověď na tuto otázku zase není až tak těžká.
O lidech, kteří se tímto způsobem prezentují, lze - velmi stručně - povědět, že jde o lidi, kterým něco v jejich životě chybí ... tj., že se jim - v jejich životě - něčeho nedostalo, což je velice úzce spjato s celkovou jejich výchovou a také s prostředím, ve kterém vyrůstali a byli vychováváni. No a právě těmi projevy zloby a krutosti ( tedy určitého druhu "nenávisti" ) - v podstatě - projevují svoji nejistotu, kdy mají zájem nějakým způsobem "vyplavat na hladinu" ... mezi ostatní ... normální ... vyrovnané osobnosti, tj. osobnosti - se ZDRAVÝM sebevědomím.
Bohužel, jakoukoliv výtku ( k jejich - méně vhodnému, či ... až nevhodnému - chování ke svému okolí ) berou jako útok na svoji osobu ( a jako nemístnou snahu - toho druhého - povyšovat se nad jeho samotného ) ... a proto jsou jejich reakce zcela neadekvátní ... a to i k dobře míněným radám. ( ... prostě stále žijí "ve střehu", že jim chce někdo ublížit ... a proto ty jejich reakce )
Nejhorší na tom je ale to, že tato nevyzrálá osobnost ( nepostrádající nic jiného, než "jenom" ZDRAVÉ sebědomí ) - ke svému jednání - nepotřebuje ani jakýkoliv impuls od svého okolí ... a důvody ( pro své negativní projevy - nejenom zlo a krutost, ale i další jiné útočné projevy ) si ( snad i podvědomě ) vyhledává sama, ... a to pouze proto, aby ( sama sobě ) dokázala, že není to, co si sama o sobě ( podvědomě ) "myslí" ... a svými útoky na svoje okolí ... si chce dokázat pravý opak ( prostě "bojuje" o "svoji hodnotu").
Jinak řečeno ... jedna osobnost ( ta s negativními projevy ve svém chování ) je přesvědčena o tom, že musí kolem sebe neustále pořádně "kopat", aby si uhájila to, ... o co druhá osobnost ( ta se ZDRAVÝM sebevědomím ) vůbec nemá zájem "na silu" bojovat, ... protože právě její ZDRAVÉ sebevědomí ji směruje úplně jinam ... a to už z té "hladiny" ( normálu ) o další "patra" výše ... k dalšímu zdokonalování svojí osobnosti, které je ( dost často ) zaměřeno zcela opačně ( než u toho zlého a krutého ) ... a to na další navazování a vytváření ušlechtilých vztahů k lidem ve svém okolí.
Paradoxem u obou těchto ( jen velmi jednoduše rozdělených ) typů osobností je to, že oba tyto typy mají - v podstatě - stejné zájmy ... a to pracovat na sobě, ... jenže každý - z obou typů osobnosti - na to jde jiným způsobem ... tj. způsobem, na který prostě "mají".
Bohužel, se stává, že ti - bez potřebného ZDRAVÉHO sebevědomí - se dostanou často i "výš", než jenom na tu pověstnou "hladinu" ( kdy mnohdy se jim to podařilo právě proto, že měli hodně "ostré" lokty a také hodně kolem sebe "kopali" ) ... a těm pak "narůstají" "křidélka" ... a protože nevyřešili ten svůj HLAVNÍ problém ( slabého ZDRAVÉHO sebevědomí ), tak musí stále ( o to "své" ) neustále "bojovat", ... což se u nich - stále častěji - projevuje právě tou "zlobou" a "krutostí" ke svému okolí, které se tímto způsobem snaží NIČIT, ... aby nemohli být nikým ohrožováni. ( V historii není třeba chodit daleko - např. Stalinova "hrůzovláda" nebyla důsledkem ničeho jiného, než jenom důsledkem jeho trvalého strachu - a to ... nejdříve si dokázat, že je pan "někdo", ... a později už jenom ze strachu o svůj život. )
A tak, jak se ( z legrace ) říká, že: HLAD je převlečená ŽÍZEŇ, ... z projevů ZLÉHO a KRUTÉHO jednání lze ( zcela vážně ) usuzovat, že: ZLÉ a KRUTÉ jednání ... pramení z NEZDRAVÉHO sebevědomí ... a tedy jisté formy STRACHU, což může přerůstat až do HRŮZY.
Podle mého názoru ... jediným "lékem" ... proti ZLÝM, KRUTÝM a NENÁVISTNÝM lidem ... je ÚPLNÁ IGNORACE jejich ( jakýchkoliv negativních ) projevů. No a toho lze dosáhnout jedině tím způsobem, že je úplně "VYMAŽETE" z okruhu lidí, se kterými jste v jakémkoliv kontaktu. A pokud to neuděláte hned, tak k tomu stejně jednou dojde - později, ... ale mám obavu, že už to nebude bez nějakých NÁSLEDKŮ, protože dlouhodobé vystavení stresovým situacím NIKDY nezůstává bez následků ... a to nejenom na psychice člověka, ale zejména na jeho celkovém fyzickém zdraví.
... když se - jednoho velmi váženého člověka ( jehož jméno mi již vypadlo z paměti ) jednou ptali, čemu vděčí za svůj klid, rozvahu, šťastnou rodinu a vůbec za všechny úspěchy ve svém životě, když jej ( i to nejbližší ) jeho pracovní okolí neustále - bezdůvodně napadalo a nemohlo mu "dojít" na jméno, ... tak s úsměvem jim odpověděl:
VŠECHNO CO DĚLÁM, DĚLÁM TAK, JAK NEJLEPE DOVEDU, a udělám-li nějakou hloupost, tak se najde hned několik KŘIKLOUNŮ, kteří mi to "otlučou" o hlavu. No a pokud je pronesená kritika těch KŘIKLOUNŮ oprávněná, ... TAK SE Z NÍ - RÁD - POUČÍM ( a v duchu jim upřímně poděkuji ). ... A jde-li o KRITIKU BEZDŮVODNOU, ... pak nad sebou ROZTÁHNU pomyslný DEŠTNÍK ... a tuto NEOPRÁVNĚNOU kritiku ( ale i nadávky a všemi potupnými výroky aj. ) NECHÁM - po tom DEŠTNÍKU - ODTÉCT mimo mě ... a KRÁČÍM tímto světem KLIDNĚ DÁL. ( Prostě se ten MOUDRÝ pán rozhodl - neoprávněnými útoky na svoji osobu - se VŮBEC NEZABÝVAT, ... což je patrně jediné možné řešení, ... pokud nechceme vést nekonečný BOJ s HLUPÁKY, ... který je jenom ZBYTEČNOU ZTRÁTOU našeho VZÁCNÉHO ČASU. )
A jak reagovat na ty pověstné KLACKY, které Vám někdo HÁZÍ POD NOHY?
Odpověď jiného významného, který si ... HÁZENÍ KLACKŮ POD NOHY ... také bohatě užil, byla rovněž velmi jednoduchá: PROSTĚ VŠECHNY TY KLACKY POSBÍREJTE ... a "ZATOPTE" JIMI, protože příležitost k jejich použití se jednou určitě najde.
A na Vaše zoufání nad tím, že existují i takoví lidé, kteří ničí životní štěstí jiným ... jiný moudrý pan ( když se ho ptali, jak ve svém životě řeší takové situace ) odpověděl: TAKOVÉ SITUACE VŮBEC NEŘEŠÍM, PROTOŽE NIKOMU NEDOVOLÍM, ABYCH JEN MALOU CHVILKU POMYSLEL NA HLOUPOSTI, KTERÉ DOTYČNÝ ČLOVĚK PRONESL ... a jdu si svojí cestou ( tedy za svými myšlenkami ) spokojeně dál.
... je pravda, že takto jednat není jednoduché, ale je to jedna z možných cest, jak se ve svém životě "vyrovnávat" s HLUPÁKY ... a svojí životní cestou ... pokračovat ... v KLIDU ... DÁL. ... ... přeji Vám hodně síly a také potřebnou dávku optimismu, bez kterého se určitě neobejdete.
Neznamená přeci jsme-li obklopeni zlem, že v nás nebudou dobré duše, kdyby se každý nechal otrávit okolím kam bychom došli.
Měl jsem na mysli odolnost těch dobrých duší proti zlým lidem, vůči lidem zlým jí snad není zapotřebí. Pokud se každý člověk bude chovat správně jak má nebude té odolnosti třeba. A co se týká těch zlých lidí tak můj názor je ten, že ty už nikdo nepředělá, takže ten věčný boj mezi dobrem a zlem bude trvat dál. Hezký den. R.
V tom s Vámi souhlasím, ozvat se umím a nebojím se dát svůj názor najevo a ač jsem optimista domnívám se že je to houby platné. Co se týče víry tak jsem ortodoxní ateista. Boha jsem nikdy neviděl a když vidím křivdy které se všude dějí nebo když umírají nevinní lidé nebo děti ve válkách tak mě nikdo nepřesvědčí, že nějaký Bůh existuje. Pokud v něj někdo věří tak mu jeho víru neberu ale já osobně pokládám jakékoliv náboženství za magoření lidí. Moje životní krédo je: Měj svůj vlastní názor, nevnucuj ho druhým a respektuj ostatní. Přeji hezký zbytek dne. R.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.