Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
skončil jsem v zaměstnání 31.3 a nyní 4.4 bych si chtěl otevřít opět živnost jako na hlavní činnost, kterou mám pozastavenou asi před rokem, kdy jsem ji měl jako vedlejší činnost.
Chtěl bych se poradit, kam všude si mám zajít a do jaké doby vše vyřídit?
Úřady, úpojišťovny atd.
Neporadil by mi někdo jak to vše vyřídit?
Děkuji
Pokud máte ŽL pozastaven, pak musíte na živnostenský úřad, kde jej obnovíte. Měli by to automaticky nahlásit i na finanční úřad a správu sociálního zabezpečení. Respektive by se Vás na to měl úředník zeptat, zda to mají hlásit oni nebo si to oběháte sám.
Pak to stejné musíte nahlásit své pojišťovně - tam musíte zajít sám.
Jinak dokud činnost neobnovíte, tak jste z pohledu zákona nezaměstnaný. Sociální tedy neplatíte vůbec a zdravotní jen v minimální výši cca 1340Kč/měs. Nejdříve si zařiďte vše okolo a administrativu nechte až na konec. Jakmile totiž vše administrativně obnovíte, okamžitě Vám tam naskočí minimální zálohy za zdravotní a sociální, což pokud nemáte práci nejsou úplně zanedbatelné peníze.
Neplést si FÚ - finanční úřad se živnostenským úřadem, je rozdíl.
1. Musíte na živnostenský úřad, ti to automaticky nahlásí i na finančním úřadu a správě sociálního zabezpečení.
2. Pokud neznáte variabilní symbol u správy sociálního zabezpečení, tak si tam budete muset tak jako tak zajít. Popřípadě si najděte přehled, který jste jim odevzdával v době, kdy jste měl ŽL aktivní a tam máte tento VS uvedený. Číslo účtu budou mít na webu.
3. Variabilní symbol pro zálohy u zdravotní pojišťovny je stejný jako Vaše rodné čislo. Číslo účtu bude opět uvedeno na webu.
Pojišťovna, ani správa sociálního zabezpečení většinou dopisy neposílají - respektive posílají až přehled zaplacených a nezaplacených záloh. Musíte si tedy informace k platbě záloh zjistit sám buď na webu nebo si tam zajít osobně. Pokud máte takto více nejasností, je vždy lepší si tam zajít a oni Vám vše potřebné řeknou.
Na všechno máte cca týden od obnovení činnosti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.