Nejste přihlášen/a.
může nějaká pohledávka ohrozit vratku daně jako třeba exekuce na plat či soudem stanovené a ze mzdy srážené dlužné výživné či je tato vratka nedotknutelná a tudíž poukázaná plátci v plné výši? Díky za odpověd.
Má tehdejší účetní byla v tomto velmi pečlivá a poctivě mi strhla vše dle zákona takže kdyby bylo možno sáhnout i na vratku,určitě by neváhala tak učinit ale její ujištění že to nelze a posléze samotná výplata kde vratka byla v plné výši jí dala za pravdu.
no, ale vratka daně je normální zbytek čisté mzdy, není to nic extra a čistá mzda normálně do exekuce spadá
i když ještě mě napadlo - do exekuce by myslím neměl spadat daňový bonus na děti. takže záleží na tom, jestli se opravdu jedná o vratku daně, nebo o daňový bonus. tedy jestli je vracena částka, která byla sražená jako záloha na daň, nebo jestli je vyplacená částka, která poplatníkem sice zaplacená nebyla, ale díky vyživování dětí na ni má nárok.
tak co jsem v rychlosti koukla na net, tak se zdá, že existují oba názory a zatím jsem nenašla, že by bylo jednoznačně rozhodnuto, který je správný.
pro názor "nesrážet" je opora, že vratka na dani není v zákoně definovaná jako příjem, ze kterého se má srážet. a pro názor "srážet" zase to, že se jedná o čistou mzdu a ta se sráží.
Pouze v případě, že byste dlužil přímo finančnímu úřadu.
Nedá se říct, že by byly tyto peníze exekučně nezabavitelné - nedotknutelné, ale spíše to stojí na tom, že se o tom exekutor nedozví a nedokáže tak rychle reagovat,
Nicméně pokud by Vám peníze přišly na účet, tak jste jasnej
v minulém zaměstnání mi účetní potvrdila,že vratka jde mimo exekuci a taky jsem ji celou dostal i za situace,že mi už v onom zaměstnání byl exekučně krácen plat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.