Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, s expřítelkyní máme každý 1/2 rodinného domu. Na dům je hypotéka kde jsme také oba dva vedeni. Jak již to bývá, rozešli jsme se a já si chci převzít jak barák, tak hypotéku. Vcelku vycházíme a shodneme se, ale jak to udělat s papírováním. Vím že musím do banky s žádostí o přesunutí úvěru jen na mě. Jak tom má být s kupní smlouvou? Hypotéku máme velice krátce a žádné extra finance nežádá, ale má být klasická kupní smlouva, nebo mi může polovinu darovat darovací smlouvou bez financí aby se neplatila daň? Nemá prosím někdo více zkušeností v této problematice.
Moc děkuji
Potřebujete souhlas banky s darováním poloviny nemovitosti. Pak zajdete k notáři a necháte si sepsat darovací smlouvu. Jelikož se darovací daň neplatí mezi druhem a družkou, měli byste do té doby vystupovat stále jako druh a družka - tuším, že je třeba podepsat u notáře nějaké čestné prohlášení a ani slovem se nezmiňovat, že jdete od sebe. Pak následuje katastr. Nakonec zašlete bance žádost o vyvázání spoludlužníka a ta ji posoudí a buď vyhoví nebo ne. Pokud ano, zaplatíte cca 3 nebo 4 tisíce, dle banky a máte hotovo..
Určitě můžete mezi sebou sepsat dohodu, kde sepíšete co připadne komu. Co se týče odvolání daru pro nevděk, tam bych se v případě, kdy s polovinou nemovitosti, daruje přítelkyně i polovinu hypotečného úvěru, takové skutečnosti nebála. Doporučuji obrátit se předem písemně na nějakého notáře a zeptat se co vše potřebuje k takové darovací smlouvě doložit. Po nás chtěli i potvrzení od městského úřadu, že spolu žijeme na dané adrese, jen si již nejsem jistá, jestli jsme to nenahradili tím čestným prohlášením. OZ se od té doby měnil, tak se raději ptejte dříve než cokoliv podniknete.
Děkuji za zprávu, to mi přijde rozumné. Ještě dotaz, přítelkyně opouští barák v neděli a chci mít nějak potvrzeno, že vše co tam nechává již nechce a nemá s tím nic společného. Můžu napsat něco jen mezi námi a vyfotit stav, bude to mít nějakou váhu?
Tak mi prosím napište, jak to mám nyní vyřešit. V neděli bude odstěhovaná, koncesionářské poplatky mam již na sebe, elektřinu ten den odečteme a vypíšeme ukončení její smlouvy a hned si zažádám o svou, předá mi klíč. Od té doby chci mít prostě jistotu, že si za týden nevzpomene že tam něco nechala a že to chce zpátky a nezavolá policajty, stejně tak, že do doby než se vše přepíše v bance nebo katastru si nevzpomenete že půlku toho baráku vlastně zase chce a já mezi tím nevymaloval. Říká, že chce vše v klidu, ale já už jí prostě nic nevěřím a chci to mít posychrované, do doby než se vyřídí hypotéka jí pošlu peníze za celou hyp na účet, tak je to nezpochybnitelné že.
Pleteš několik věcí dohromady.
Hypotéka a barák jsou dvě věci. Hypotéka se nedá darovat.
"Zpětné plnění" za dar se netýká pouze nevděku. Stačí aby ex dostala do finančních problémů, zavzpomínala na toho "hajzla" co si bydlí v baráku a žalobu máme na světě. Lidé se rozcházejí právě proto, že spolu nemohou žít. Takže čekat do budoucna od svých ex pouze kladné věci určitě nelze.
Já jsem to tak vyřešila. Kdyby došlo na soud a ex chtěl dar zpět, mohu snadno doložit, že za celou dobu nezaplatil na hypotením úvěru ani korunu. Jak by tedy mohl požadovat zpět něco, co v podstatě nikdy nebylo jeho?
V případě tazatele vidím problém s darovací smlouvou v tom, že pokud spolu již nebudou žít v jedné domácnosti v době darování nemovitosti, nebude se jich osvobození od darovací daně týkat..
Ač se to zdá jako vcelku jednoduchá věc, není tomu tak.
U toho darování je asi největší problém, že nikdy si nemůžeš být 100% jistý, že nebude chtít dar vrátit a nebo finančně nahradit. Např. když se dostane do hmotné nouze... atd dle NOZ
Další věc je, jestli se bude chtít banka vzdát jednoho "ručitele" bez náhrady. V případě, že banka na toto nepřistoupí, tak zase riskuje expřítelkyně, že v případě tvého nesplácení, bude muset uhradit hypo ona, i když jí nemovitost už nepatří. Proto jako férové řešení bych viděl zároveň refinancování + převod.
V každém případě bych doporučoval navštívit advokáta, přece jenom nejde o pár korun a zde se šetřit nevyplatí.
A pokud tedy bude kupní smlouva za směšnou částku (hypotéku máme chvilku a moc peněz do baráku nedala a ještě mi dluží vedle) jak to bude s danní z prodeje?
Něco takového chce opravdu advokáta. To, že budete platit hypotéku sám, neznamená, že ji můžete vyšoupnout z katastru. A právě advokát Vám může poradit co dělat, aby se nestalo, že nárok bejvalce zůstane. Jsou věci, na kterých se nedá ušetřit. Jako dar je ovšem pitomost. Přečtěte si tu od tazatelů věci, co udělali podobnou věc - "dar" a ted to chtějí zpátky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.