Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mám dotaz :
- kdy nastane přesčas u nerovnoměrně rozvržené pracovní doby
Od dubna najíždíme na nerovnoměrné rozvržení pracovní doby na jednom pracovišti, ( dosud byl 3směnný s týdenní pracovní dobou 37,5 hod ), nově jsou nastaveny krátké a dlouhé týdny se směnami v délce 11,5 hod.
Tj. jeden týden 2 směny, druhý týden 5 směn a tak se to neustále až do konce roku střídá.
A nemůžeme se shodnout, co je považováno za práci přesčas.
Práce nad rozpis směn? nebo nad záonem stanovených 37, hod / týde?
Např. v dubnu bude 16 směn po 11,5 hod, kolik hodje za duben přesčasových?
Přikládám obrázek rozpisu směn do konce roku.
Děkuji
Obrázek - rozpis směn
Ahoj
V Dubnu je fond pracovní doby 157,5 hod,podle vašeho rozpisu budete dělat 184 hod.
takže přesčas je 26,5 hod
Vžyť to tam máte napsané u každeho zaměstnance A,B,C.D, tím červeným písmem v pravo na šichtovnici
Ano, já vím, ale třeba v jiném měsíci to vyjde i přes 32 hod.
Jak potom postupovat. Myslím si, že to máme šoatně vypracované a němelo by se plánovat
s hodinami přesčas, ale pouze rozplánovat hodiny podle fondu pracovního kalendáře.
Proto potřebuji poradit.
Mě to, ale nějak nesedí a myslím si, že to máme špatně.
Když to přepočtu podle plánovacího kalendáře tak mi to vychází takto :
253 prac. dnů + 8dnů stát. svátek = 261 prac. dnů za rok
261 dnů x 7,5 hod = 1957,5 hod.
A když to následně přepočtu na náše 11,5 hod. směny ( 1957,5/11,5hod ) = vyjde mi 170,2 směn za rok.
a tento počet směn bychom měli rozplánovat do nerovnoměrného harmonogramu na celý rok, ano?
Mám to tak správně? Pracujete někdo v takovém režimu, jak to máte rozplánované vy?
Děkuji
Podle rozpisu směn a hodin uvedených vpravo od tabulky to vypadá na změnu z třísměnného
na nepřetržitý provoz, pro nějž zákoník práce (ZP) stanoví týdenní pracovní dobu 37,5 hodin týdně.
Tzn., že v tomto ohledu se pro Vás nic nezměnilo, pracovní doba zůstává stejná.
_______
Pracovní dobu i rozvrh pracovních směn určuje zaměstnavatel,
který je oprávněn zaměstnancům v odůvodněných případech nařídit i práci přesčas.
Práce přesčas nesmí v dlouhodobém průměru překročit 8 hodin týdně a celkově 150 hodin za rok.
O další práci přesčas by se zaměstnavatel musel se zaměstnancem dohodnout.
Potom by mohlo jít až o 418 hodin za rok.
______
Provoz s nerovnoměrně rozloženou pracovní dobou se vyznačuje mj. tím, že v různých týdnech či měsících může být naplánován různý počet pracovních směn a odpracován různý počet pracovních hodin.
Počet odpracovaných hodin by se měl srovnat v rámci vyrovnávacího období. V případě střídání tzv. dlouhých a krátkých týdnů mohou být vyrovnávacícm obdobím právě ty dva týdny, ale zaměstnavatel mohl vyrovnávací období stanovit i jinak. Podle ZP může vyrovnávací období činit maximálně 26 týdnů (po dohodě s odborovou organizací může být v kolektivní smlouvě prodlouženo až na 52 týdnů).
Zaměstnavatel musí evidovat odpracovanou dobu a po skončení vyrovnávacího období proplatit hodiny práce přesčas.
Délku vyrovnávacího období Vám musí sdělit zaměstnavatel.
___
Rok 2016 má 252 pracovních dnů (261 včetně placených svátků), čemuž v nepřetržitém
provozu odpovídá 1890 (1957.5 včetně svátků) pracovních hodin.
(Pro výpočet počtu pracovních směn by se podle mne mělo vycházet z počtu hodin bez svátků.)
___
Nepracujete ve zdravotnictví?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.