Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Péče o maminku

Od: sarance odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,po práci pečuji o maminku s Parkinsonovou nemocí.Zatím je celkem soběstačná.Zajímá mě,jak to probíhá u zaměstnavatele,když bych potřebovala o ní výjimečně pečovat třeba týden při chřipce celodenně.Lze si vzít ,,paragraf" jako při péči o dítě?Děkuji za odpověď.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

V případě, že máte s maminkou společnou domácnost (stejné bydliště), může její ošetřující lékař vystavit pro Vás žádost o ošetřovné. Pojem "paragraf" už se nepoužívá. Běžná podpůrčí doba je 9 kalendářních dní. Jestliže jste osamělá (svobodná, rozvedená, ovdovělá a nežijete s druhem) a máte v péči dítě do 16 let věku, které dosud neukončilo povinnou školní docházku, může Vám být proplaceno až 16 kalendářních dní ošetřovného. Dávku platí OSSZ.

sarance
hodnocení

Děkuji za odpověď,ale ve společné domácnosti s matkou nežiji.Je mi 53let,děti mám dospělé a jsem rozvedená, bez partnera.Jak se tedy postupuje v tomto případě?Děkuji

Společná domácnost je nutnou podmínkou při ošetřování (placeném z nemocenského pojištění) člena rodiny a dítěte staršího 10 let. Ošetřování Vám může lékař vystavit a budete to mít v práci jako omluvené neplacené volno, ale bez výplaty dávky, a to na tak dlouho, jak dlouho potrvá potřeba ošetřování (rozhoduje lékař).

pt®

Ještě bych uvažovala o péči o osobu blízkou. Záleží, jak výhodné máte zaměstnání a jak je na tom maminka zdravotně a také, jak je stará.

Při péči o osobu blízkou, nejste v zaměstnání, ale pobíráte za péči peníze a maminka pobírá peníze ke své nemohoucnosti, kterou musí potvrdit její lékař. Pokud je jí více, jak 80 let, tak se její zdravotní stav neposuzuje, ale nárok na peníze trvá. Doba péše se Vám započítá, jako náhradní do odpracovaných let.

Promluvte si s jejím lékařem, zvažte své zaměstnání a pak se rozhodněte. Nezapoměňte, pak tuto skutečnost nahlásit na OSDP (důchodovém pojištění).

sarance
hodnocení

Děkuji za odpověd´.Mamice je 76let a její zdravotní stav ještě není takový,aby musela mít neustálou péči.Odchod ze zaměstnání tedy nepřipadá v úvahu.Vaše informace jsou pro mě prospěšné do budoucna.Děkuji...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]