Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rodinné morální dilema

Od: shelby* odpovědí: 20 změna:

Dobrý den,

Již dlouho v sobě řeším morální dilema.

Před téměř 3 lety jsme se dozvěděli o tom, že moje Babička (nevlastní - druhá manželka mého dědy) je zadlužená až po uši a hrozí ji buďto exekuce, nebo prodej bytu. To, kde dluhy v hodnotě téměř 300.000Kč vznikly, už se dnes nikdo nedozví. Ona to prostě neví, v bytě a nikde to není proinvestováno, nejspíše půjčovala své vzdálené rodině a nevracela to a rostly ji úroky.

Babička byla v důchodu a přivydělávala si uklízením. Nejdříve jsme si mysleli, že uklízení má jen na přivýdělek, ale poté jsme zjistili, proč to dělá. Nicméně ani s přivýdělkem nebyla schopna své závazky plnit, neboť dluh vznikl u 4 společností a nikdo ji nechtěl dát konsolidaci. Bohužel zdravotní stav (fyzický i psychický) nedovoloval v pokračování přivýdělku a tudíž začala být odkázána pouze na důchod. Konsolidaci začala řešit teta (babiččina jediné dítě - v té době ale měla plno svých závazků), jenže bezúspěšně. Má sestřenice (jediné dítě tety) neměla zájem danou problematiku řešit, zrovna si s přítelem vzali hypotéku a měli svých starostí dost. Když už to vypadalo, že se byt bude muset prodat, a babička jít někam do podnájmu, tehdy mě napadlo, že když bydlím u rodičů a vydělávám rozumné peníze, prostě od babičky byt odkoupím a budu splácet hypotéku s tím, že ona bude platit pouze nájemné, tak jak doteď byla zvyklá. (Byt v osobním vlastnictví)

Jen na upřesnění, děda by se v hrobě obracel, protože bylo dohodnuto, že po smrti babičky i dědy, zdědí polovinu sestřenice a druhou polovinu já.

Nakonec na danou nabídku přistoupila, já vyplatil dluhy a platím hypotéku na 5 let. Avšak rodinné poměry se mezitím změnily a já si s přítelkyní pořídil vlastní byt a čekáme miminko. Momentálně však platíme dvě hypotéky. Jednu za naše bydlení a druhou za babičku. Samozřejmě nemusím psát, že finančně je to náročné, ale nějak to zvládáme.

Teď k tomu morálnímu dilema. Sice na začátku jsem ji slíbil, že bude platit pouze náklady spojené s užíváním bytu, na druhou stranu dnes je situace jiná než před 3 lety a mrzí mě, že jsem si připadal ne jako zachránce, ale jako člověk, který na tom snad vydělá. Dodnes mi za to pořádně nepoděkovala. Dluhy má zaplaceny a se svých důchodem si žije celkem solidně.

Takže jsem přemýšlel, že buďto teď a nebo počkám ještě na doplacení hypotéky a prostě za ní zajdu a narovinu ji to řeknu a vyměřím ji nějaké nájemné -> samozřejmě něco snesitelného, jen aby investice a roky mého strádání něco přinesly. (Nehledě na to, že nás připravila o dědictví..)

Jen pro informaci, byt měl v době, kdy jsem hypotéku bral tržní hodnotu o cca. 70tisíc větší než dluhy. Takže o nějakém spásném výdělku se říci nedá, na to, že jsem v budoucnu měl mít polovinu....

Nevím, zda nebudu za "hajzla" když nějaké nájemné vyměřím. Jen pro informaci, byt, ve kterém žije má měsíční náklady cca. 4000Kč, na trhu se takový byt pronajímá za 6-7tisíc měsíčně. Nájemné, o kterém hovořím já, by bylo jen 500-1000Kč (včetně toho, že zaplatím vždy roční daň + pojištění bytu).

Jen na závěr, když jsem koupil daný byt a měl zde trvalé bydliště, babička za mně nebyla schopna zaplatit ani 500Kč za komunál. Když jsme si na to vzpomněl, tak jsem si musel vyzvednout složenku a po splatnosti zaplatit, málem mě omylo. Nehledě na to, že jsem dva roky platil i pojištění bytu, ale to už se změnilo, narovinu jsem ji řekl, že ho bude platit ona.

Děkuji za vaše názory

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

4x

Smiř se s tím, že budeš ten špatnej. Zvykni si na to a hlavně se nesnaž před nikým obhajovat. Pokud tedy nechceš fungovat jako charita.

uska*
hodnocení

1x

Klobouk dolů smekám před vámi. Nyní ale svou charitou okrádáte svou vlastní rodinu. Miluji svu rodinu včetně své babičky, ale takový dobrák? bych nebyla. POUZE babičce (nikomu z další rodiny) sdělte, že situace je jiná jak před léty a že bude přispívat minimálně 1000,- Kč na nájem neboť kdyby bydlela v pronájmu u cizího, platila by třeba 5 tisíc.

Babička má miimálně 10tis důchodu, není důvod neplatit nájem + inkaso 4000,- Kč. A to inkaso proj ednu osobu je velmi vysoké, babičce trochu skromnosti by neuškodilo. Nakonec si spočítáte, že babička má pro svou osobní spotřebu daleko větší příjem jako v přepočtu na jednu osobu u vaší rodiny. Velikonoce nechte proběhnout v klidu a hned v úterý novinku sdělte babičce, že přesně v den jejího důchodu si budete chodit pro nájem. V tento den byste mohl babičce třeba pomoct s věcmi, které nezvládá - třeba jí dovézt na velký nákup. Také by se mi scvrkl žaludek a připadala bych si jak výběrčí daní, ale to překonáte. Jednou, dvakrát a pak to bude automatická věc.

danys*
hodnocení

1x
Řekni babičce jak se věci maji a ze již bohužel nemůžeš byt sam splácet a jestli by ti mohla zase ona takto vypomoct. Pokud není úplně mimo,tak ví,jak jsi pomohl a ted pomůže i ona.

jenda2*
hodnocení

1x

Zkuste jednoduchou metodu. Běžte za babičkou, sdělte jí, že neplatí popelnice( předložte doklady), vy že máte co dělat, aby jste zaplatil svou hypotéku a její bydlení a že její byt musíte prodat. Najděte jí bydlení v nějakém domově důchodců. Ono vám asi nic jiného nezbyde. Platit dvě hypotéky je ranec a babička si brala půjčky při svéprávnosti. Musí tedy za své jednání ést následky. Bohužel.

Když vás bude někdo odsuzovat, požádejte ho o příspěvek k úhradě hypotéky za babiččin byt...

hodnocení

1x

Babička se chová divně. Přece si musí uvědomovat, že jste ji vytáhl z louže. Jsem skoro ve stejném věku jako ona,jen o trochu mladší a tak soudím podle sebe. Asi jste takový ten "blbec", to já dobře znám. I mne takto rodina využívala. Nakonec jsem se dozvěděla, že mne ještě ke všemu pomlouvají ti, kterým jsem nejvíc dala a pomohla. Vykašlete se na Vaše morální pocity, protože je máte jenom Vy sám právě proto, že Vy morální jste. Netrapte se, za babičkou hezky běžte a vyložte karty na stůl se vším všudy. Nebude to snadné, znám to. Já jsem to neudělala, nedokázala jsem to. Ale jednalo se o vlastní matku. Já to nakonec zvládla, protože když jsem na to přišla, už jsem byla jak se říká "za vodou" a peníze mi nechyběly, ale morálně jsem byla zdeptaná. Nebudu se v tom motat, prostě hezky za babičkou jděte a koukejte si říci alespoň o tu tisícovku měsíčně. Nakonec co se může stát? Nic jiného, než že to pochopí a bude Vám přispívat, nebo to nepochopí a zůstane to při starém. Když to zůstane při starém, tak si prostě řekněte, že ta tisícovka Vás stejně nevytrhne.

Ach jo, proč jsou lidi tak divní...

hodnocení

1x

Z popsaného mi vyplývá, že požadavek nájmu je normální. Ale zastavím se u případných pocitů studu. Před kým byste se styděl? Jestli sám před sebou, tak je to vážnější a někde bude něco, co my zde na poradně nevíme. Před partnerkou se zřejmě stydět nebudete, ta jistě ten krok ke zlepšení rodinného rozpočtu přivítá. Tedy pokud je vše tak, jak je zde psáno.

Jediné osoby, které by se případně mohly nad nájmem pozastavovat, jsou babička, její dcera a její vnučka. Vnučku vyškrtneme, od počátku nějakou angažovanost v problému odmítla. Babička by měla situaci pochopit. Způsobila svým blízkým velké starosti, ale dopadlo to pro ni nakonec velmi dobře. Vaším přičiněním! Nejste navzájem "jedna krev", ale vzájemné citové vztahy z minulosti mohou být stejné jako mezi skutečnou babičkou a vnukem. Pak by - i ona z citových důvodů - neměla dopustit, aby na ni vnuk doplácel. Pokud vztahy nejsou zcela rodinné a babička je spíše cizí, budou se řeči o penězích vést v jiné rovině. Ale budou.

Babiččiny zájmy a bydlení i nadále bez nájmu by tedy mohla obhajovat jen její dcera. Ta se snažila situci řešit. Pokud tehdy souhlasila s vaším vstupem do problému, měla by dnes pochopit, že vše se mění. Pokud měla výhrady a chtěla postupovat nějak jinak, bude těžší ji přesvědčit. Máma je máma, asi bude mít tendenci ji bránit. Ale v každém případě bych první rozmluvu o nájmu vedla právě s touto dcerou. Případně jí doporučila, aby si přečetla tento váš dotaz a odpovědi na něj, aby se přesvědčila, jak to ve většině případů vidí nezaujaté "cizí oči".

pt®
hodnocení

0x

Zajímá mně, zda je byt psaný nyní na Vás a je Vaším majetkem? Asi ano, když na něj máte hypotéku. Babička je zřejmě člověk, který postrádá smysl pro odpovědnost. Jak je stará? Pokud jste ji pomohl z dluhů, klidně se s ní domluvte, aby Vám platila nějaké peníze navíc. Čekáte rodinu a peníze jsou potřeba. Myslím, že na to přistoupí a peníze Vám bude dávat. Ke stáru nemá člověk taková vydání, jako mladý, který chodí do práce a má děti.

shelby*
hodnocení

Babičce je 69 a byt je psaný na mou osobu. No doufám, že to pochopí :)

hk
hodnocení

0x

Obávám se, že babička to nepochopí, protože kdyby chápala, nenasekala by dluhy nebo by alespoň věděla, za co ty dluhy jsou a včas by je řešila. Jde i o to, zda babička nemá už počátek třeba duševního onemocnění.

Spíš jsou dluhy milé bábušce u zádele a scvaklo jí jen, když se měla dostat na ulici. Teď je zas vysmátá. Podle mne by měla něco přispívat. Jinak souhlas s odpovědí výše - můžeš být za charitu a nic z toho(čti proděláš na tom boty), nebo budeš ten zlej, ale to není Tvoje vina.
vnuk

Taky jsem mel podobny problem, za zaplaceni vsech dluhu jsem trval na dedictvi veskereho majetku (tedy vcetne dluhu), ostatni pribuzni se museli pisemne dedictvi vzdat, protoze na oddluzeni se odmitli podilet, babka byla uz starsi a akci prezila jen o par let, ale ta tvoje neni jeste tak stara a muze zit klidne a spokojene i 20 let, takze se podle toho rozumne zarid. Nase babi mela svuj duchod vcetne vdovskeho skoro šetnact tisic, takze za zivota se musela na splaceni nakladu take podilet. Stejne si zila jako v bavlnce az do smrti a ted uz zdedeny byt slusne vydelava a umoruje mi postupne moje ztraty :)

pohanka*
hodnocení

0x

Babička byla vdaná za vašeho dědu. Po jeho smrti někdo zdědil jeho byt, /pokud ten byt byl v jeho vlastnictví před sňatkem/, tedy manželka - Vaše nevlastní babička a jeho děti? Nebo si byt pořídil s touto babičkou?

Tady se jedná o to, jestli jste někoho neošidil Vy svým jednáním, tady sestřenici. Projednal jste své jednání s právoplatnými dědici? Byla nějaká závěť, kde si děda přeje, aby byt přešel po smrti nevlastní babičky na vnoučata?

Možná byste měl ještě někdy v budoucnu vyplatit dědice.

Jinak si myslím, že jste to pěkně zamotal a jak píšete správně, z morálního hlediska je to strašně složité. Mě to z morálního hlediska nepřipadá dobré řešení, nechtěla bych po ní nic, když to je babička. Je vidět, že pro Vás znamenala mnoho, ač byla nevlastní. Pomáhala Vás vychovat, byl jste u ní na prázdninách apod.?

A jestli má paní 10ti tisícový důchod, tak jí po zaplacení Sipa mnoho nezbývá - léky, potraviny, doprava, drogerie, oblečení, obuv, nějaké dárky na vánoce, pohoštění pro návštěvy,

Jinak dobré pořekadlo - ,,Každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán,,.

hennessy
1. Byt byl odkoupen - dědici s tím nemají nic společného - nebyl důvod s nikým nic projednávat (problémy babičky nikoho jiného nezajímaly).
2. Tazatel se k nevlastní babičce zachoval mimořádně hezky.
3. S ohledem na novou situaci tazatele (vlastní rodina, další hypotéka) má plné právo (i morální) po babičce požadovat přiměřené nájemné. Vzhledem k tomu, že zvažuje nájemné navýšit o 500 - 1 000 Kč, pak se není o čem bavit. Je vidět, že to je slušný člověk, se silným sociálním cítěním.
zirzir

Jaký dědici? Babička měla stejně dluhů jako majetku, takže by nebylo co dědit.

Proč by babička neměla nic platit? Ten byt se tím, že ho používá, znehodnocuje a jednou bude nutná rekonstrukce. Proč by měla bydlet zadarmo? Já myslím, že nájem je v pořádku a 1000 Kč za nájem je fakt málo.

shelby*
hodnocení

Byt nabyl děda společně s babičkou. Závět zde nebyla, ale bylo domluveno, že po smrti byt připadne 1/2 mě a 1/2 sestřenici. Po smrti dědy se tedy moje maminka vzdala nároku na dědictví z důvodu výše uvedeného.

Se sestřenicí byla daná věc projednána, dokonce jsem ji nábidl, že můžeme každý splácet polovinu. Ta to odmítla, že mají svých starostí dost.

Vzhledem k tomu, že babička byla majitelkou bytu, tak se dědicové řešit nemuseli, ale projistotu jsem to s nimi projednal, už jen kvůli zbytečných rozkolům v budoucnu.

Jinak co se týče dárků k vánocům a narozeninám -> to od ni neznám, poaradoxně po pomoci vůbec :). Její důchod je cca. 12tisíc a náklady na bydlení pod 4tKč.

pt®

Pokud má babička důchod 12 tisíc a výdaje 4 tisíce, tak Vám klidně může dávat 3 tisíce a nebude jí žádné zle.

hodnocení

0x

A co s těmi zbylými penězi babička dělá, víte? Možná syslí, aby Vám po ní něco zbylo, nebo naopak, nepodporuje někoho jiného v rodině? Takový případ se stal mé kamarádce. Starali se o babičku, rok za ní jezdili 3x týdně, všechno zařizovali, kamarádka tchyni i koupala, pak skoro rok se její manžel střídal, po týdnu, u babičky s bráchou, každý s ní byl celý týden a manželky byly doma samy, pak jí kamarádka vyřídila pečovatelský příspěvek, ale ona jim nedávala nic, ani na ten benzín, ač ten příspěvek byl určen pro ty, kdo se o ni starali. Nakonec to dopadlo tak, že zjistili, že všechny své peníze cpala líné, dospělé vnučce, která za ní občas přijela, ale s ničím jí nepomohla doma, ani na zahradě, ani jen trávu nebyla ochotna vzít sekačkou. Nakonec jí odkázala všechno, a když muž mé kamarádky si tam jel pro svůj vercajk do dílny, tak ho ještě brácha, otec vnučky, seřval, že tam , bez jeho vědomí nebude rabovat! Celý život měli bráchové krásný vztah a na stará kolena se takhle rozkmotřili. Někteří staří lidé mají slabost jen pro někoho z rodiny. Zeptejte se babičky kolik ji zbývá měsíčně, jestli by Vám nemohla přispět na tu druhou hypotéku, že to už finančně nezvládáte a uvidíte, co z ní vypadne. Třeba jí to jen nedošlo, když jste všechno stále v pohodě plaqtil. Vždyť taková asi byla původní dohoda, ne? Tak je možné, že naqd tím už přestala přemýšlet, že si na to taky tak zvykla.

paspulka*
hodnocení

0x

Tady záleží na tom,jaký máte k sobě vztah.Jestli tě připravila o dědictví,asi nebude nejlepší-potom ti nemusí vadit,že budeš za hajzlíka.Poku máte vztah -hodná babička- tak jí vylož situaci s tím,že by mohla pomoct teď zase ona tobě...poukaž na situaci v tvé rodině,v podstatě požádej jakoby o pochopení...

un51ehul5k

Lidi jsou hrozný svině.Za svého života utrácí peníze a tím snižují hodnotu dědictví... Chudáci dědicové..

Např. já jsem si teď dal šunku se zeleným pepřem. Moc dobrá. Chudák můj budoucí syn či dcera. Utratil jsem jim vlastně už jejich peníze. *smich*

max*
Ale pokud vím tak tazatel si nestěžuje, že nebude mít po babičce dědictví. On babičku zachránil před exekucí tím, že za ni zaplatil dluhy. O byt by přišla a nedědil by nikdo. Tady je jasný problém v tom, že jeho babička bydlí v bytě zadarmo a není schopna zaplatit ani popelnice? Nechápu proč tady někdo řeší dědictví. A kdo řeší tak ať si znovu přečte co autor této diskuze napsal.
Jinak normálně zajdi za babičkou a řekni ji, že požaduješ nájemné. Nájem se platí všude a jestli jde o 100 Kč tak babička může být vysmátá. Jinde by platila mnohem víc a kdyby jsi ji nevyplatil tak kdo ví, kde by skončila. A nemusíš se vůbec hájit tím, že čekáte rodinu a platíte svoji hypotéku. Nebude to od babičky laskavost, že Ti pomůže a bude přispívat, ale její povinnost platit za sebe nájem. A pokud si babička nevzpomene na narozeniny ani Vánoce tak není co dodávat. Měla by se stydět.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]