Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Informat. list důchod. poj-nejasné doby poj

Od: adecko® odpovědí: 3 změna:

Dobrý večer.

Kolegyně dostala informativní osobní list důchodového pojištění kde má asi ve třech letech (myslím roky 1988,1989 a1990)

vždy dva zápisy. U dvou let je to vždy celý rok s různými částkami, u jednoho roku se jednou celý rok a jednou část roku.

Přitom nikdy neměla dvě zaměstnání. Je nějaká jiná šance na vysvětlení než dotaz na ČSSZ? Stačí telefonický dotaz? Myslím jestli jsou ochotni tohle řešit po telefonu nebo to chce písemný dotaz.

Díky za odpověď a přeji stálé zdraví.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Tady bych viděla jako jedinou možnost zajít na OSSZ místně příslušnou bydlišti tazatelky. Referentka (patrně nejspíš na kontrolním oddělení, aspoň u nás to tak je) se může podívat do systému na podklady, z nichž byl IOLDP vytvořen, a dokáže to vysvětlit. Je pravděpodobné, že tehdejší zaměstnavatel z nějakého důvodu zaslal (nesprávně) za tutéž dobu evidenční list duplicitně. Stává se to třeba při převodu zaměstnavatele z fyzické osoby na právnickou, kdy ELDZ vystaví jak původní FO, tak potom znovu právnická osoba za stejné období, protože při převodu práv a povinností jdou k novému zaměstnavateli i mzdové listy za předchozí období. To se pak řeší na OSSZ nebo u bývalého zaměstnavatele.

IOLDP je skutečně jen informativní. Slouží k tomu, aby si občan spíše dohledal a doložil chybějící doby pojištění. Uvedené duplicity se pak řešívají až při skutečném výpočtu důchodu, ale není na škodu dát si věci do pořádku dříve.

xy
hodnocení

0x

Před dvěma lety jsem si též zažádala o informativní list důch. pojištění a zjistila, že mi v něm úplně chybí doba studia na VŠ . Na OSSZ mi doporučovali , že toto se bude řešit až při výpočtu důchodu, ale raději jsem se tam vnutila i s podklady, protože se mi zdálo lepší vyřešit hned, než dokládat za dalších třeba 20 let.

Určitě bych pokládala za lepší cestu zajít na OSSZ , a tam zjistit, oč jde, a případně vyřešit už teď.

Doba studia na VŠ se dokládá diplomem až při žádosti o důchod, není nutné ani obvyklé se "vnutit".

Stejně tak se doba mateřské dokládá až při žádosti rodnými listy dětí, to ani předem doložit nejde, vojenská služba také - vojenskou knížkou nebo potvrzením vojenské správy. Včechny tyto doklady se pžedloží při žádosti v originálu, úřednice si ofotí, ověří pravost a k výpočtu důchodu pošle ověřené kopie, originály hned vrátí.

doplněno 24.03.16 22:36:

omluva za překlepy

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]