Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Platby z účtu a finančák

Od: borek333 odpovědí: 12 změna:

Dobrý den. Musím nějak finančáku zdůvodňovat kam posílám z účtu peníze? Mám účet kam mi chodí peníze (jsem podnikatel), chci ale posílat třeba 10 x za měsíc 300 kč na jiný účet. Budu muset na finančáku zdůvodňovat komu peníze posílám? Nebo je budou zajímat jen příjmy na účet které mám?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladymar*
hodnocení

2x

Dobrý den.

Pokud máte účet o kterém "účtujete", musíte počítat s tím, že se vás finančák může "ptát".

Spíše je ale budou zajímat příjmy, takže pokud vám tam chodí výplata manželky, či přijdou peníze za prodané auto,

byt, chatu, atd. počítejte, že budou chtít podklady a sdělení o co se jedná a za co to je. U výdajů zaúčtovaných jako osobní spotřeba (nedaňový výdaj) se ptát nebudou. Samozřejmě, že pokud vám přes účet budou "protékat" statisíce tam a ven, tak se zajímat budou, ale kdyby jste byl bílý kůň, tak se takhle nebudete ptát, že jo...;)

hezký večer

borek333
hodnocení

Díky za odpověď. No jde mi o to že když pošlu měcíčně třeba 3x 500 kč na jiný účet a zaúčtuji to jako osobní spotřebu tak by to teda mělo být ok jo?

uska*

Trošku méně najivity v podnikání. Finančák vidí, že účet není váš a vy píšete - osobní spotřeba. Hmmm... Není to nic proti ničemu, ale věřte, že vás uvrtají na jiném a bez flastru neodejdete.

Proč si nezřídíte druhý účet u FIO a jeden používejte soukromně, druhý pro podnikán, nestojí vás to ani kačku. Vy nepotřebujete vyloženě PODNIKATELSKÝ účet, ale nejlépe je mít účtu oddělené.

mp*

Já bych si to nekomplikoval. Co uvádíte jsou marginální částky, dá se to i účetně oddělit, ale v dnešní době bezpoplatkových účtů Vám doporučuji mít účty dva. Z podnikatelského si posílejte zisky na osobní. A tam můžete posílat peníze, komu chcete (pokud to teda není platba za drogy, nelegální léky nebo zbraně - to je zase jiný trestný čin)

hk
hodnocení

0x

Pokud máte podnikatelský účet a podnikáte, pak ten účet používejte na podnikání a nebo si z něho pošlete peníze na svůj privátní účet a zaúčtujte to jako osobní spotřebu. Pokud posíláte peníze "někam" a s podnikáním to nesouvisí, tak to zaúčtujte jako nezahrnový výdaj. Vaše platby nesouvisející s podnikám na tom účtu ale nemají co dělat.

borek333
hodnocení

No já nemám podnikatelský účet. Mám normální účet u Fio banky a tam si nechávám posílat peníze a normálně účet používám. Výběry z bankomatu, placení v Tescu atd...

hk

Proč by tedy finančák mělo zajímat, kam posíláte své soukromé peníze?

borek333
hodnocení

Myslím to takto. Mám osobní účet (nemám podnikatelský) a na ten osobní mi jako podnikateli přijde třeba 15.000 kč. A já z toho zaplatím soc. a zdravotní pojištění (platba z účtu) a pak platím různé věci a posílám peníze známému. Budu muset zdůvodňovat proč jsem kam peníze posílal?

hk

Ano. Dle mého názoru musíte vést daňovou evidenci a každou položku z toho účtu zaúčtovat. Dříve se strikně vyžadovalo oddělení podnikatelkského účtu od privátního a musím říci, že to plně podporuji.

borek333
hodnocení

A když k platbě na účet napíši "vrácení dluhu" a pošlu někomu 500 kč, musím to nějak ještě zaúčtovat nebo zdůvodnit?

hk

Ano - zaúčtovat jako nezahrnový výdaj. Měl byste mít někde v evidenci (nejlépe v účetním SW) všechny položky od ledna do prosince. FÚ se zeptá hlavě, proč nemáte oddělené podnik a soukromé účto, vytkne vám to. Zeptá se, co to je za položku (vrácení dluhu) a zda souvisí s podnikáním. Doporučuji si trochu v tom udělat pořádek. Vyplatí se to hlavně pro vás samotného.

hodnocení

0x

Dobrý den, krom toho, co už jiní napsali, tak napíši jen, že co je komu do toho, co dělám se svými legálními příjmy? Z toho důvodu mám jeden účet jen na příjmy z podnikání, tam se neobjevuje nic než příchozí platby a odchozí (samozřejmě že na účet vedený na mě - na tom druhém účtu už si s tím mohu hospodařit, jak chci). Je to určitě lepší, hlavně člověk finančák nedráždí, příjmy dokáže výpisem z toho účtu, kde se nic jiného neobjevuje. Oddělení podnikatelského účtu od osobního pravdaže není povinné, ale určitě je to lepší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]