Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je chráněné pracovní místo?

Od: slehacka* odpovědí: 1 změna:

Dobrý den. Mám tu čest býti zaměstnán na chr. pr. místě. Mnoho jsem se dočetl o tom, jaké výhody z toho může mít zaměstnavatel, ale nikde písemně ani zmínka (?), jakou "ochranu" mi takové místo nabízí. Je totiž aktuální takový stav, že na dílně vedle sebe pracujeme zdravý člověk a já s ČID. Oba máme stejně (ne)náročnou práci fyzicky i psychicky, makáme oba stejně. S tím rozdílem, že já mám mzdu A a ten zdravý 1,5A, možná víc. Je tady vytvořena jakási falešná solidarita, aby ti s ČID suma sumárum neměli víc než ti zdraví a všichni na dílně měli plus minus stejně? Třeba to trochu zjednodušuju, nepochopil jsem to a nevidím do toho. Každopádně náš podnik letos bohatě vytápěl, z kterých mezd to asi tak bral?

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Chráněné pracovní/... (zákon č. 235/2004 Sb., §§ 75 –77)

O žádnou "falešnou solidaritu"nejde, mzda je i v tomto případě smluvní, tj.,

že za práci pobíráte takovou mzdu, jakou si se zaměstnavatelem sjednáte.

I v případě chráněného pracovního místa platí, že zaměstnavatel musí vyplácet

zaručenou minimální mzdu pro tu kterou skupinu prací.

Zaručená mzda v r/... – Vás se týkají poslední dva sloupce

Pod tabulkou najdete i příklady prací a mezd v různých skupinách.

doplněno 21.03.16 22:55:

Poznámka: Minimální zaručená mzda se vztahuje na plný pracovní úvazek.

V případě kratšího úvazku se mzda vypočte podle sjednaného úvazku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]