Nejste přihlášen/a.
Stalo se mi to již po několikáté a jsem velice rozezlená, u nás v Lidlu zřejmě zapomínají odblokovávat kody na zboží a takové ty turnikety u vchodu pískají. Už potřetí za mnou vyběhla ochranka až ven jak za zlodějem! Všichni zírají, je to ponižující. Mamka jim dokonce ukazovala kabelku, ale já opravdu nechápu, proč by mě nějaké jejich pískání mělo vůbec zajímat? Jsem povinná jim ukazovat tašku? Na co vůbec mají právo? Copak jejich pískání dokazuje, že jsem něco ukradla?
Řekli mi, že mám čekat na příchod ochranky - proč bych to měla dělat? Oni mě zdržují, omezují. je to ze zákona povinnost jim dokazovat, že jsem něco neudělala? Nebaví mě to a ponižuje.
Také jsem pípala. Hned u pokladny jsem sundala baťůžek a hodila do mého prázdného vozíku za pokladnou. Baťůžek nepípal. Sundala jsem budndu a hodila na vozík - bunda nepípala. Zkusila jsem projít a opět pípání. Pokladní už chtěla abych platila a já chtěla vědět co to pípá. Přišla ochranka, já jen v triku a kalhotách a předvedla jsem při projití pípání. Ochranka chtěla abych zaplatila a nezdržovala. Vzali se mě bokem, já třepala trikem, na kalhotách kapsy nebyly. Nebylo mi to jasné, ani ochrance a poslali mě domů. Až doma jsem zjistila, že mám na podrážce bot přilepený nějaký kód. Musela jsem na něj šlápnout v obchodě. Byl to nepříjemný pocit čumějících zákazníků.
Píši to jen pro ostatní, že by se to jím mohlo stát taky. Nikoho z nás nenapadlo podívat se na podrážky.
Rozumím lidem čím dál méně, stále problémy, stále se rvaní o nějaká svá práva, chudáčci ublížení, ponížení... Nemám problém ukázat v obchodě tašku, nijak mě to neomezuje, nezdržuje, neuráží ani neponižuje. Já už budu doma pít kafe a vy budete ještě zadržovaná na prodejně vyčkávat příjezd PČR.
Pokud se však spotřebitel vydá s ochrankou do kanceláře, měl by si zajistit nějakého svědka např. z dalších zákazníků, radí Ivana Picková ze Sdružení obrany s/... a zdůrazňuje: V případech, kdy by ovšem přece jen došlo k násilnému vynucení prohlídky, doporučujeme konzultovat s právníkem možnosti soudní ochrany osobnosti. Pracovníci ostrahy nemají zákonem daná práva zastupovat policii. V praxi to znamená, že pracovník bezpečnostní agentury není oprávněn kohokoliv ani legitimovat, ani mu jakkoliv jinak zasahovat do soukromí. Má-li důvodné podezření na krádež, může však podezřelého zadržet do příchodu policie, která následně provede veškeré další nezbytné úkony. Vzhledem ke své pracovní náplni v prodejně může ostraha v odůvodněných případech vyzvat zákazníka, aby neopouštěl provozovnu.
Přesně tak, jak píše Liduš. To je tak nepodstatné, jestli mám v obchodě ukázat tašku. Když v obchodě občas pípnu, tak obyčejně vtipně prohodím " to je strašný, zase jsem něco ukrad" nebo něco podobného. Obyčejně se velice rychle zjistí, co pípá. Ochranka (obyčejně ještě ne moc dobře placená) jen dělá svojí práci. Jinak platí, že každý může zadržet každého, pokud má podezření, že dotyčný spáchal nějaký trestný čin. V praxi to ovšem znamená, že zadržitel musí být silnější, než zadržený. V opačném případě se zadržený může jen zasmát a jít si po svých.
Předložení nákupní tašky, kabelky atd. ochrance není vaší povinností a vy se můžete dobrovolně rozhodnout, zda mu je ukážete. Pípání bezpečnostího rámu není možné vykládat jako trestný čin a proto by člen ochranky neměl zákazníka prohledávat ani zadržet. V případě neoprávněného zadržení máte právo domáhat se omluvy. Právo prohledávat vás má jen příslušník policie.
w3d : Právo prohledávat vás má jen příslušník policie. A troufnu si tvrdit, že osobní prohlídku ženy může jen policistka. Docela by mne zajímalo, jestli to tak je.
Wikipedia: osobní prohlídka
.
K otázce: ochranka nemá právo prohledávat Vás ani vaše věci.. může Vás o to pouze požádat, stejně jako např. pokladní. Se zadržením je to složitější - pokud Vás přistihnou při nebo bezprostředně po krádeži, mohou Vás zadržet do příjezdu Policie. Pokud pouze pípnou rámy u pokladen nebo u východu a veškerá obvinění ochranky stojí pouze na domněnkách, nemají právo Vás ani zadržet - to může opět jen Policie. Ochranka Vás může požádat, abyste sečkala do příjezdu PČR. Pokud PČR přivolat nechce a přesto se domáhá nesmyslných práv na prohledávání nebo zadržení, zavolejte Policii sama. Při neoprávněném zásahu nebo omezení osobní svobody ochrankou obchodu můžete dokonce podat žalobu a požadovat omluvu či finanční odškodnění.
Pípání bezpečnostího rámu není možné vykládat jako trestný čin a proto by člen ochranky neměl zákazníka prohledávat ani zadržet.
To je nesmysl, ochranka Vas zadrzet muze.
Asi by to chtělo upřesnit...tak jak to píšete Vy to podle mne není...
Podle trestního řádu smí osobní svobodu osoby přistižené při trestném činu nebo bezprostředně po něm omezit kdokoli, pokud je to nutné ke zjištění totožnosti, zamezení útěku nebo zajištění důkazů. Je však povinen tuto osobu předat ihned policii. "Ochranka obchodu nemá speciální zákonnou úpravu, může tedy postupovat pouze v rovině výše uvedeného občanského zadržení. Při pouhém podezření z krádeže či jiného trestného činu tedy takovou pravomoc ochranka nemá, jedná-li se však o zadržení v době bezprostředně následující po spáchání trestného činu, pak je zadržení možné,"
k2: tak jsem si to našel a je to úžasné...
Tedy za sebe říkám, že pokud by se mi něco podobného stalo, tak to dopadne tím způsobem, že možná odejdu s černým šerifem zakousnutým do své nohy..., ale "zadržet"bych se (od nějakého pytlíka z ochranky) rozhodně nenechal..
Já bych vůbec teda neřešil co oni mohou a neřešil bych to už vůbec nezájmem. Kdo má trochu rozumu a čisté svědomí by měl vědět , že má v tašce 5 věcí , které si zrovna koupil a ty taky vyndá , ukáže lístek oni se podívají , odblokují to co odblokované není a všichni jsou spokojený a není třeba si nechávat prohrabávat brašny a nebo nadávat někomu , kdo dělá jen svou práci.
Ochranka (ale i kdokoliv jiný) má právo vás požádat o cokoliv a je na vás jestli jim to umožníte = ukážete nákup, tašku, kapsy, necháte se prošacovat atd. Ovšem nárok na to nemají. Mají ale právo zadržet vás do příjezdu policie a to i silou. (stejně jako každý jiný normální člověk).
Lidi kradou a ochranka je tam od toho aby hlídala. Je to jejich práce. Nemám problém ukázat tašku. To že zapípá ochranný rám znamená podezření že něco pronášíte = ochranka musí zkontrolovat jestli je to planý poplach nebo ne. Měli by ale jednat profesionálně a za planý poplach se minimálně omluvit.
Násilím vás šacovat nesmí. Pouze zadržet než přijede policajt (pak vás prošacuje on).
Si příště nechte ukázat jeho kapsy jestli něco nekrade on - máte na to stejný nárok jako on na vás
Na zloděje by nejvíc fungovalo, kdyby ochranka měla pravomoc chytit je a hned na místě zmydlit obuškem + náhrada škody stylem "buď zaplatí nebo vězení pro dlužníky s povinnou prací". Teď ho jen zadrží, předá policajtovi, ten to sepíše a pustí ho. Normální lidi to zdržuje, policajt s tim má praci a zloděj se jen směje...
Nemají právo vás zadržet a už vůbec ne silou. Toto "obyčejný" člověk (mezi které ochranka patří) může jen v případě přímého a důvodného podezření (=někdo vás viděl) z trestného činu (tj. vražda, loupežné přepadení atd.), ale ne z přestupku (což je i krádež v obchodě, předpokládáme-li, že ten člověk neodchází se svetrem vycpaným spoustou drahého zboží). V žádném případě nemají dovoleno zadržet někoho silou! To nemůže ani revizor, proto s revizory musí chodit PČR, pokud opravdu chtějí dělat víc, než jen vypisovat papírek bez odporu černého pasažéra. Pípání není důvodné podezření. Musíte být přímo viděn při krádeži, aby vás mohli zadržet - a i to jedině tak, že vám nenásilně znemožní odchod (např. zdržováním, zahrazováním cesty - bez doteků) do příchodu PČR.
Tak to trošku upřesním, rozhodně nesouhlasím s vaším tvrzením o zadržení černého pasažéra. Dle nejvyššího soudu lze takto černého pasažéra zadržet ve vozidle do ztotožnění policií. Nebo vyčkat na její příjezd na zastávce. V dopravním prostředku platí smluvní pokyny daného dopravního podniku. Pokud snima nesouhlasíte, můžete jít pěšky.
Co se týče toho kradení v obchodě, tak není možné rozhodovat o přestupku, nebo trestném činu. Takže dle mého názoru i při krádeži obyčejné plechovky red bullu lze dotyčného zadržet. A je to taky tím, že pachatel může mít takových krádeží více a po sečtení už to trestným činem je. Taky může být v podmínce, že jo. Taky nemůžeme vědět více.
S pípáním souhlasím.
Jenže zákon je víc než nějaké směrnice. Prostě zadržovat se nesmí. Zdržovat ano. Zadržovat ne. Rozhodně ne fyzicky (tj. držet a podobně). Jinak opravdu ne. Pokud ten člověk opravdu není přistižen, tak se nemůže zadržet - opět, zdržet ano. I tak by si ale z(a)držený mohl stěžovat a podat to k soudu jako omezování osobní svobody. Já netvrdím, že je to správně, ale je to tak.
Nejvyšší soud si myslí něco jiného než vy. Viz odkaz v odpovědi Martina Cakla výše. Kde se mimo jiné píše:
Pokud se týče tohoto zadržení, pak např. v rozsudku Nejvyššího soudu České republiky ze dne 29. ledna 2004, č.j. 30 Cdo 203/2003-176 se k otázce tzv. občanského zadržení ve smyslu ustanovení § 76 odst. 2 trestního řádu mimo jiné uvádí, že není na tom, kdo podle zmíněného ustanovení omezuje osobní svobodu fyzické osoby, aby kvalifikovaně a nezvratně posoudil, že skutečně byl takto spáchán (např.) trestný čin, neboť k tomu jsou povolány orgány činné v trestním řízení. Avšak takto zadrženou osobu je pak třeba ihned předat vyšetřovateli nebo policejnímu orgánu nebo alespoň některému z těchto orgánů toto omezení osobní svobody bez odkladu oznámit. Je pak na takovém orgánu uvážit, zda bylo především podezření rozptýleno, či nikoliv.
Jenže to je výsledek soudu, "názor" jednoho soudce. Není to zákon. Při další takové kauze by to mohlo dopadnout úplně jinak.
Ty jsi jak zaseklá deska.
Když už mluvíš pouze o tomto jednom rozsudku, tak kdyby to byl názor jednoho soudce, tak to neprojde. On totiž nejvyšší soud rozhoduje v senátě složeném ze 3 soudců. V soudní praxi se k rozhodnutí nejvyššího soudu přihlíží, je to tzv. judikát. I tento jediný prošel několika soudy, než se dostal k NS, takže mluvit o jednom soudci je hloupost. Dále zde existuje plno dalších rozsudků, které v podobné věci rozhodovali stejně.
Pípání se mi nestalo, ale jednou se mi stalo, že jsem padla "do oka" nějakému tomu jejich hlídači. Nevím co se mu nezdálo, ale když jsem zaplatila u kasy a chtěla odejít, šel ke mně a chtěl vidět nákup. Vůbec jsem nepochopila o co mu jde a jako blbec jsem začala vyndávat nákup, když mi to nějak secvaklo, protože lidi se po nás začali koukat divně. Tak jsem se ho zeptala o co mu jde. A on že prý chce kontrolovat co jsem zaplatila, nebo tak nějak to bylo. Už je to dávno. Vyklopila jsem tašku na ten pult a seřvala ho na tři doby. Byla jsem úplně rozklepaná vzteky, utekl a říkal, že se mu "zdálo", že si něco dávám nějak divně do tašky. Dodnes lituji, že jsem nenechala zavolat policii a nežádala odškodnění za způsobenou újmu na veřejnosti. Byli tam lidé kteří mne znali. Jenomže to člověka napadne až když jede domů a je po všem...
A tohle se stalo v Penny. To jsem zapomněla dodat.
Dceři se stalo totéž, jenže je jí 12 let, tehdy měla 10. Do práce mi volala ženská z ochranky, která tvrdila, že má dcera prý NĚCO ukradla a nechce se přiznat ... Tak jsem jela do obchodu a ona věc, co měla ukradnout, bylo její pouzdro na brýle, které si zrovna schovávala do tašky. Ochranka ale nevěřila, že to je její, ačkoliv takové zboží se v obchudu vůbec neprodávalo?! Milou paní jsem dotáhla k regálu a tehdy i ona uznala, že nic takového tam není, takže po pěkně dlouhé době nás milostivě propustila. Nicméně, dcera z toho byla úplně mimo a její spolužáci, kteří byli u toho jí začali nadávat do zlodějek. Také to bylo v Penny. Myslíte, že je to profesionální chování?
Já tedy nevím, ale taky se mi několikrát stalo, že jsem zapípala. Jednou jsem měla na čokoládě a žvýkačkách jakýsi ochranný kód a jednou na antiperspirantu kovové cosi, co se muselo sundat. Vždy jsem byla slušně požádána a protože jsem věděla, že jsem nic neukradla, bez potíží jsem poskytla věco z tašky - nikoli tašku! - k prohlídce. Brzy se dotyčný předmět našel a vše se vyřešilo s oboustranným úsměvem. A zírající blbci mi jsou zvysoka volní, normální člověk to pochopí.
Nepřipadám si asi extra zdržovaná, ani extra ponížená, prostě dělají svou práci, jako každý jiný. Jo, ale pokud by na mě šla ochranka arogantně a drze, tak vyčkám příjezdu PČR.
Ze článku níže vyplývá, že pokud zloděj skutečně něco ukradne, může odmítnout sekuriťáka, nic neukazovat, na nic nečekat a s nakradeným zbožím v pohodě odkráčet z obchodu, protože má na všechno právo. To mi přijde docela podivné...
A druhá strana mince? Takový sekuriťák zm*d by si zadržel a prohledával koho by se mu zachtělo, a jak dlouho by se mu zachtělo. Proč by měl mít právo na to kohokoliv zadržovat, když to má jen a pouze PČR, u které se eviduje jakýkoliv takový incident, takže tam je to mnohem líp ošetřené. Nevím, jak by se to dalo vyřešit u sekuriťáků (a hlavně proč)
No nejsem si jist, zda je dobre se ridit radami z clanku resiciho pravni problematiku, ktery napsal absolvent fakulty informatiky...
Tazatelka v clanku nenajde to, na co ma pravo, ale pouze nazor ci interpretaci zakona absolventem fakulty informatiky...
Ale vzdyt je to cele blabol nejakeho teoretika bez pravnickeho vzdelani, se spoustou odvaznych tvrzeni, ktera nejsou podlozena jakoukoliv citaci zakona ci alespon odkazem na konkretni paragrf ci zakon, ktery danou situaci upravuje. Uz vyse jsem daval cislo rozsudku NS, ktery "smetl ze stolu" trestni oznameni na ochranku a potvrdil, ze zadrzeni na nezbytne nutnou dobu mozne je (zjednodusene, nebudu tu pitvat cely obsah rozsudku). Dale cely konstrukt s nulovou pravomoci PCR mi prijde tez dost "na vode", ale nejsem pravnik a zakon o policiii a mnoho dalsich kvuli tomu studovat nehodlam...
Ochranka pípající rámy v obchodě řeší hlavně i kvůli prodavačkám, protože kolikrát se spletou i ony a vznikají škody prodejci. Pokud nejste přímo chycena za ruku, nebo není vám předložen důkaz o krádeži, nemusíte se s nikým bavit a nikdo vás zadržet nesmí a ani to nebude dělat. Často na oblečení zůstavají čipy, ale kolikrát pípají i ve vstupu do prodejny, pak stačí ty čipy odstranit. A vlastně to stačí udělat u každého zboží, kde dojde ke špatnému odčipování a vy máte strach že budete v dalších obchodech zvyšovat pozornost na sebe.
Dle ustálené judikatury může být osoba zadržena i při pouhém pípnutí, a to na nezbytně nutnou dobu do příjezdu PČR.
harley: Spíše než tvému názoru věřím platným rozsudkům a to včetně nejvyššího soudu, který žalobu zadrženého na "ochranku" při pouhém pípnutí, smetl ze stolu.
Dále nejen Trestní zákoník nám dává možnost zadržení osoby. Je tu i NOZ, který v § 14 řeší Svépomoc
(1) Každý si může přiměřeným způsobem pomoci k svému právu sám, je-li jeho právo ohroženo a je-li zřejmé, že by zásah veřejné moci přišel pozdě.
(2) Hrozí-li neoprávněný zásah do práva bezprostředně, může jej každý, kdo je takto ohrožen, odvrátit úsilím a prostředky, které se osobě v jeho postavení musí jevit vzhledem k okolnostem jako přiměřené. Směřuje-li však svépomoc jen k zajištění práva, které by bylo jinak zmařeno, musí se ten, kdo k ní přikročil, obrátit bez zbytečného odkladu na příslušný orgán veřejné moci.
Stalo se mi něco podobného, vždy za to mohla taška s notebookem (který jsem samozřejmě vlastnil a nechtěl ho nechávat v autě na parkovišti ). Neměl jsem sebemenší problém tašku pinkrtovnovi ukázat. Nicméně jsem jednou měl ještě batoh, kde jsem měl pár osobních věcí a to jsem mu sdělil, ať se nezlobí, ale do toho mu nedovolím nahlédnout právě z tohoto důvodu.
Když už sem pletete možnost osobu zadržet dle §76/2 Tr. řádu, tak vás musím upozornit, že toto se vztahuje na trestné činy, čili v tomto případě tr. čin Krádež - odcizí věc v hodnotě vyšší jak 5000 Kč. Takže otázka, jak ostraha zjistí/má podezření, že dotyčný odcizil za více jak 5k?
Danys - to v Izraeli na letišti projeli i každé nevyprané kalhotky z pytlíku se špinavým prádlem. A nemohli jsme nic. Prohlídli i podpatky a prosahali mi tehdy i módní účes Afro! To byl mazec.
Hodnota odcizene veci nehraje roli.
Na závěr nutno zdůraznit, že výše uvedené závěry se v žádném případě nevztahují jen na
vztah provozovatele drážní dopravy a černého pasažéra. Naopak, vyplývají z předpokladu
možnosti každé jednotlivé fyzické či právnické osoby chránit si v sociálních interakcích svá práva.
Každý se může obdobným způsobem chránit například proti zloději, jakkoliv hodnota
odcizených věcí nenaplní trestní odpovědnost pachatele, nebo proti hostovi v restauraci, který
zkonzumoval objednané jídlo, a poté odmítl zaplatit, nebo proti osobě, která poškodila jeho věc
atd.
Tot moudro nikoliv z me hlavy, ale citace rozsudku NSS 1 As 34/2010-73.
Koukám, že tady se nikdo ostudy nebojí, všichni jsou sebevědomí a sebejistí, ale co ty lidi, kteří sebevědomí nemají a stydí se, že je ostatní viděli v zahanbující situaci, kterou ani neviděli do konce? Zrovna nedávno mi volala moje třiaosmdesátiletá matka, s angínou pectoris, celá vynervovaná, vzalo ji z toho i srdce! Pípala. Ochranka ji vzala stranou, ke stolku, kde na ně sice všichni viděli, musela všechno vyndat, nic se nenašlo, pak musela znova projít pokladnou, zase pípala, tak znovu ke stolku, objevili postranní kapsičku, kde ale taky nic nebylo, tak znova projít kasou, zase pípala... Už z toho, chudák, byla na mrtvici a lidi, co to viděli postupně odcházeli, aniž by slyšeli, co pokladní od vedlejší kasy nakonec zavolala. Prý, "tak to asi zase blbne, včera to blblo 3x"! No to je prostě na zabití! Nikdo matce nevysvětlí, že na malém městě, kde jsou rodiče celkem noví, ale lidi je znaj jen podle vidění, si o nich teď nebudou myslet, že kradou. Já jsem o generaci mladší a když se mi to, po revoluci stalo, tak jsem z toho byla taky vedle. Ovšem já byla v té době "neposkvrněná věděním" a trvalo dost dlouho, než jsme přišli na to, že si nosím kód přímo v peněžence, protože se mi to líbilo a nevěděla jsem, co to je! Ukázat u pokladny při namátkové kontrole v marketu tašku, mi už nějaký čas nic nedělá, ale stejně se mi to zdá ponižující. Jakým právem, bez jakéhokoliv podezření, po mně někdo něco takového může žádat? Když je v marketu frmol, tak je to běžná praxe a to se mi fakt nelíbí.
Jak nastavit pravidla, která budou vyhovovat všem? Nemožné. Každý má jiný práh a každého ponižuje něco jiného, to je těžké. Vždycky se někdo bude cítit ukřivděný a ponížený. Moje máti se mnou taky byla, když jsem pípala. Oči zapíchnuté do země a ještě hodinu opakovala, jaký to byl trapas a jak jsme byly za zlodějky. Ovšem já nic neukradla, takže smýšlení lidí kolem je mi šumák. Když jsou tak hloupí, že si hned udělají obrázek, aniž by se zamysleli, to už není moje chyba.
Právě to pípání je podezření, které ochranka má. Žádá právem ochranky. Žádá, nenařizuje - pokud nařizuje, má smolíka. Ochranka má právo požádat, nikoli nařídit. Takže vlastně všichni mají tak akorát práva ... a kam to vede, vidíme.
Taky jsem byla několikrát jak oběť, tak svědek, a žádné nedůstojné šacování se nekonalo. Asi jsem holt primitiv.
Coco, já bych žádné šacování nepřipustila To už je přes čáru a chápu, že pak to může být ponižující...
Parktat jsem to zazila jako divak a musim konstatovat, ze je to verejne nepripustne ztrapňovani - šacovani zpravidla nevinnych zakazniku, melo by se to provadet pouze diskretne v oddelenem prostoru + sankce odškodneni neopravnene zadrzeneho zakaznika ! Lidska dustojnost ma svou hodnotu, kazdy neni splachovaci povaha nebo primitiv s hroši kuzi, nektere citlivejsi povahy to muze i psychicky poznamenat. Proto by mel platit patričny sankčni zákon!
Martino, pokud se nekonalo zadne potupne šacovani, tak jste mela jednoduse štesti na slušny pristup
coco - Souhlas s odškodněním za neoprávněné obtěžování. Pokud ale by ochranka odvedla člověka do ústrní, může to být ještě horší, protože tam už ani ostatní lidé nevidí, zda "rádcové našli, nebo nenašli..."
Pokud vás přímo nevidí, jak si cpete něco do tašky bez placení, tak vás zadržet nemůžou. I tak vás můžou jen požádat, protože zadržet občan občana může jen při podezření na trestný čin, nikoli na přestupek. Také vás nemůžou zadržet, když si např. dáváte nákup mezi regály do kabelky, protože vaší povinností není dávat nákup do košíku, ale zaplatit ho při odchodu z prodejny. Pokud budou mít důvodné podezření, mohou vás požádat o čekání, dokud nepřijede PČR, protože oni sami vás nemohou prohledat - ani nákup a už vůbec ne, abyste se pomalu vyslíkali a procházeli rámem. Už vůbec na vás nemohou šahat nebo dokonce odvádět do nějakých kamrlíků. Ano, je to podivné, poněvadž vlastně nemají jiná práva než jakýkoli jiný člověk v té prodejně - od pokladní po jiné nakupující, tak k čemu tam jsou, že ano? No, jsou tam kvůli tomu, aby spíše vyvolali strach, aby se ani nikdo krást ani neodvážil + hlídání pokladen atd.
Za mě - pípala jsem několikrát, prostě jsem odešla, nikdo se za mnou nehnal. Jednou to bylo v nějakém obchodě s oblečením, ale tam jsem řekla, že mi to dělá kabelka, a bylo to ok.
prosim vas, ja nechci nikoho perzekuovat za to, ze dela svoji praci! Kdyz se to stalo poprve, resila jsem to normalne v klidu domluvou, podruhe se skripenim zubu taky, ale ted uz je to pravidlem v tom samem Lidlu! To je JEJICH chyba, ze neodkodovavaji zbozi, ne moje, a navic tam chodi nakupovat furt ti sami, co me znaji od videni jako zlodejku. To si mam jako nechat davat takove nalepky kvuli jejich piskani?
Nejčastěji chodím nakupovat do Lidlu. A píská to tam často, asi tak jednou za měsíc při nákupu něčí pískání sama slyším. Ale zároveň hned po pískání slýchám prodavačku, jak volá: "To nic, běžte dál, to byl ten salám (nebo něco jiného)." Někdy si ochranka nechá nákup předložit, ale zatím jsme my, zvědaví spolunakupující, ještě nikdy neviděli opravdového zloděje. A jednou jsem při odchodu z Lidlu pískala také. Věděla jsem, že problém nemám, přijala jsem to malé zdržení klidně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.