Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
obracím se na vás s dotazem týkajícím se povinnosti placení SP a ZP u OSVČ. Minulý rok jsem od ledna do června studoval, měl jsem zároveň pracovní poměr a zároveň i podnikal. Podnikání jsem měl tedy jako vedlejší činnost. K 30. červnu mi skončila pracovní smlouva a zároveň jsem v červnu ukončil studium. V červenci a v srpnu jsem tedy pouze podnikal. Od září mám opět pracovní poměr a tudíž mám podnikání opět jako vedlejší činnost.
A teď k mému problému. Kamarád, který byl v podobné situaci jako já, mi tvrdil, že prý když dokončím školu v červnu, mám ještě celý následující měsíc (tedy v červenci) status studenta a tudíž platím SP a ZP pouze za srpen. Na sociálce mi řekli to samé, ale na zdravotní pojišťovně musím platit pojištění za červenec i za srpen. Přijde mi tedy zvláštní, že z pohledu sociálky jsem v červenci veden jako podnikatel na vedlejší činnost a platí mi tam status studenta a z pohledu zdravotní pojišťovny je u mě podnikání vedené již jako hlavní pracovní činnost.
Chtěl bych se tedy zeptat, jak je to s tím jedním měsícem (červencem) zda mi platí ještě status studenta a tudíž pojištění platit nemusím, či zda musím platit pojištění za oba dva měsíce, popř. zda je správná ta varianta, že na sociálce je to jinak než na zdravotní pojišťovně, ale tato varianta mi přijde zvláštní...
Předem moc děkuji za odpověďi.
Podle mne záleží na tom, o jakou školu šlo a jak/jakým způsobem jste studium ukončil.
Po úspěšném ukončení VŠ hradí stát zdravotní pojištění ještě měsíc po ukončení studia.
V případě úspěšného ukončení SŠ (po složení maturity) ještě dva měsíce.
Jinak jen do data ukončení studia.
Na OSSS a zdravotní pojišťovně to opravdu může být různé.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.