Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Exekuce bytu

Od: bezejmenna odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, mám dotaz ohledně exekuce v manželství.Jsem vdaná od roku 2012. Máme s manželem hypotéku. Zjistila jsem, že má manžel veliké finanční problémy a hrozí exekuce. Bude do exekuce zapojen i můj majetek, jedná se o zahradu a podíl na RD, které jsem zdědila po svém otci v roce 2014. Mohu exekuci na byt, který máme spolu a na který je hypotéka, odvrátit tím, že dán byt přepsat pouze na sebe-darovací smlouva. O rozvod budu žádat v tomto týdnu. Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

0x

Tak začneme bytem. Je-li na něm exekuce, nelze s ním již volně nakládat. I kdyby se Vám povedlo ho převést pouze na sebe, tak by exekutor převod anuloval. Ono by Vám ani tak nepomohlo, protože nejspíš za dluhy svého manžela budete odpovídat i Vy. Dluhy vznikly za manželství, což je docela problém. Věřitel bude požadovat úhradů svých pohledávek po Vás. Nepomůže Vám bohužel ani rozvod, ani to, že si v rámci manželství rozdělíte majetek. Exekutor může exekuovat i Váš majetek, který jste zdědila. K otázce rozvodu. Docela Vás chápu, ale i tento krok zvažte z ekonomického hlediska. Proč? Kdyby jste svoji situaci chtěli řešit oddlužením, zaplatíte jako rozvedení mnohem více. Ted je důležité to, aby Vám manžel řekl pravdu, co se týká výše všech dluhů atd. Problém je u Vás i hypoteka, Je stále splácena? Kolik se tam případně dluží? Můžete mi tyto informace napsat i zde do vnitřní pošty (nutno se zaregistrovat)

iz*
hodnocení

0x

Na dědictví po otci by

podle mne exekutor "dosáhnout" neměl,

je to jenom Váš majetek.

Neco jiného je ale příjem z dědictví, např. příjmy z pronájmu, ten spadá do SJM.

sebod*

ivzez. Je to majetek tazatelky. Ona bude mít díky manželovi na sebe exekuci. Exukutor bude exekuovat její majetek. Jeho nezajímá to, že je to pouze její majetek, nikoliv manžela.

iz*

Něco se změnilo? (Pokud vím, lze exekucí postihnout jen SJM.)

Něco jiného by bylo, kdyby měla dluhy tazatelka...

sebod*

Ivzez. Ano, změnilo s novým OZ. Vy to stále berete tak, že je to dluh POUZE manžela. Ale to není pravda. Bude vydán exekuční příkaz i na manželku. Takže jeden příkaz bude na manžela, druhý na manželku. A to je právě ten problém. Ona bude mít svoji vlastní exekuci, na svůj vlastní majetek.Tedy na majetek získaný dědictvím a nevloženým do SJM. Ono je to celé trošku složitější, záleží na datu, ke kterému byla vyhlášena exekuce atd...Jestli to bylo do konce roku 2013, tak pisatelka nějaké šance má.

iz*

Děkuju za odpověď.

V poslední době se toho mění tolik, že člověk nestíhá všechno sledovat.

mp*

To jako zdravý selský rozum mě říká (i když v našem státě se mě zdá, že tak nějak v současné době často nefunguje), že majetek nabytý dědictvím jedním z manželů i v manželství se netýká společného majetku manželů. Ale když se zase podíváte na to zatýkání exekutorů, tak to asi nedělají někdy správně, i když Vám to po vtržení do Vašeho domu v přítomnosti policistů určitě budou tvrdit. Of topic příspěvek: nejlepší je fakt nikomu nic nedlužit a obklopovat se pouze takovými lidmi, kteří smýšlejí taktéž. Ale sám uznávám, jsou to takové knížecí rady.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]