Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu v případě exekuce v rámci dědictví. Jeden můj známý má problém a ptal se mě zda mu nemohu poradit jak postupovat v takovémto případě, Poradil jsem mu ať zajde za právníkem a nechá si odborně poradit. Problém je následující: Jsou dva bratři a nedávno jim zemřel otec. Jejich matka ještě žije. Teď nastane zřejmě dědické řízení. Jeden z bratrů, to je starší bratr toho mého známého v domě s matkou již dávno nežije, bydlí někde jinde a má hodně moc dluhů a také exekucí, snad až dvacet. Dům je psán na mého známého přímo a to jako věcné břemeno užívání (bezproblémové dožití matky v domě). Jedná se teď hlavně o peníze na účtu zemřelého otce. Jedná se údajně o dost velkou částku a můj známý by nerad přišel o peníze, které by v podílu náleželi jeho bratrovi s exekucemi. Otázka nyní zní: pokud se bratr zřekne dědictví zda může exekutor zablokovat a zabavit peníze na účtu zemřelého otce po kterém by dědili můj známý a jeho matka. Když se bratr s exekucemi dobrovolně zřekne dědictví, tak je přeci mimo hru a exekutor by tudíž vůbec neměl nárok a právo na tom účtě blokovat peníze (ani podíl bratra). Je to tak nebo se mýlím?
pro gismo - zasloužený bod po Vás !
Vaše odpověd je velmi dobrá, protože radíte, aby dědictví přijmul, zaplatil dluhy a měl už klid bez exekutorů. Pokud je to chytrý člověk, chopí se příležitosti, udělá to, pokud ne, bude se celý život plácat v dluzích a prosit rodinu, která zdědí jeho nepřevzaté dědictví o každou korunu. Líbila se mi moc Vaše odpověd, mám ráda chytré lidi.
Rozumím tomu tak, že se bratři domluvili, aby vyšachovali ze hry lidi či banky, kteří bratrovi důvěřovali a půjčili mu své peníze. Takže peníze by zůstaly v rodině, bratr by o ně nepřišel a věřitelé by utřeli usta..
Myslím, že totéž co mně, napadne i notáře a jiné lidi a chci doufat, že zákon na to pamatuje, pokud je někdo takto zadlužený a o dědictví se ví, nemá právo dědictví odmítnout.
Moje rada: at jedná slušně, čestně, at se mu jednou nestane, že někdo takto "vyběhne" i s ním. Například i ten vlastní bratr.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.