Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se bránit mobbingu v zaměstnání

Od: lekar odpovědí: 12 změna:

Jsem starší lékař, pracuji ve 12ti hodinových směnách. Střídat se máme v 7.00 hod. ráno. Mladý lékař mne začal střídat až v 7,30 hod., poté až v 8.00 hod. Když jsem na to upozornil ředitele a žádal, aby mi tyto přesčasy proplatil, sdělil mi, že si to mám vyřídit s tím mladším lékařem. Tento mladší lékař je pověřem rozepisováním směn pro všechny ostatní, po mé stížnosti mi začal psát podstně méně služeb, hlavně o sobotách a nedělích (příplatky), a tyto služby si začal připisovat sobě. Moje měsíční ztráta na výplatě tak činí 5 - 10.000,-Kč. Upozornil jsem na to ředitele, ten to však neřešil s tím, že rozepisování služeb je plně v kompetenci mladého lékaře a on že mu do toho zasahovat nebude. Poraďte prosím, jak se mohu bránit, jak mám postupovat. Děkuji. Mirek

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

coco
hodnocení

1x

Co to mate za reditele, kdyz nereši takovou nespravedlnost mezi podrizenymi, mozna proti vam neco ma a šikanu vam preje, nebo zkratka je linej a nechce se mu kompetentne zasahovat - to je duvod nahlasit to nekomu nadrizenejsimu. Predtim jim to oznamte, tomu mlademu kolegovi i rediteli, ze si to nenechate libit, nebudete-li vyslyšen, konejte, braňte se !

hodnocení

1x

Nepíšete kdo je Váš přímý nadřízený, ale neměl tento problém spíš řešit primář oddělení? Třeba má ředitel jiné starosti, než řešit dohady mezi zaměstnanci, od toho by měl mít vedoucí různých pracovišť, např. primáře, kteří by si měli hlídat pořádek na svém "písečku". Ale třeba to u vás funguje jinak.

majsterjoe*

Souhlasím, že v první řadě by tohle měl řešit přímý nadřízený. ředitel má dost svých problémů.

wasube*

Nefunguje to jinak, ale nejspíše to bylo tak, že lékař vyčerpal všechny možnosti než došel až k řediteli, protože ředitel sice nechtěl nic řešit, ale zároven ho neodkázal na šéfa oddělení, což se mi jeví, že i tam to bylo řešené - neřešené...Lékař bývá inteligentní člověk, nemyslím tedy že přeskočil svého prvního nadřízeného. A je docela možné že i ten nadřízený je v komplotu. A pak Vám opravdu nezbývá než se obrátit na kováře.

host*
hodnocení

0x

Nezáleží na věku, kdo je starší a kdo mladší, ale na pravomoci, kompetenci toho, kdo služby rozepisuje. Takováto vzájemná šikana je všude, nejen u vás na pracovišti. Ve velkoskladech, obchodních centrech, v malých firmách, ve velkých firmách, na stavbách, v lese, v průmyslu, vědě, medicíně, prostě všude, kde jeden má nějakou moc, pravomoc a uplatňuje ji podle svého rozhodnutí.

Podobně jako vás některé staniční nebo vrchní sestra buzerují sestřičky nebo pomocný personál zbytečně, jindy zase musí nějak zajistit služby a ty mírné a neodporující odsloužejí všechno možné a některé zvýhodněné mají očividně lepší služby i platy.

Takže některý řidič jezdí u stejné firmy v novoučkém autě (autobuse, kamionu) a jiný v historickém sypáku, někdo slouží pěkné celistvé směny a někdo vyžírá šejdry. Některý učitel učí své hodiny pěkně v celku jednu za druhou a pak si jde domů, někdo to má samé okénko a je tak se stejným počtem odučených hodin ve škole furt. Někdo má okna na jih, jiný v suterénu do dvora. Takže jsem vám neporadil. Chápu, že se vám svírá žaludek lítostí nad nespravedlností, ale na některých pracovištích fakt jde o nelítostný, neviditelný boj i těch, kdo bojovat nechtějí, ale nějaký živel je dusí podobně jako plevel dusí kulturní a užitečné rostlinky.

hodnocení

0x

Dobrý den. Tady nezmůžete asi nic. Jedině si s mladším kolegou otevřeně promluvit o tom, co se Vám nelíbí. Kompromis se dá najít vždy, když mají zájem obě strany...

hodnocení

0x

Proč se vás chtějí zbavit? Kdyby si vás ponechali, vážili by si vás, nikdo by vás pozdě nestřídal a kdyby už, tak by to ředitel briskně vyřešil. Někde děláte velkou chybu. Zamyslete se nad sebou!

doplněno 20.03.16 16:36:

bgc. . ., hlavně neznám nikoho, kdo by si s takovou záležitostí šel stěžovat řediteli a žádal ho řešení. A lékaře? To si vůbec nedovedu představit! Vůbec!

nadeje

pro babkavoz

Ano, neznáte, protože se v těch kruzích nepohybujete, nebo jste snad pracovala jako lékařka v nemocnici? Já si to představit dovedu, tu bezmoc, že k čemu je mi nejvyšší šéf, když nechce nic řešit. A proč by si lékař nemohl stěžovat, že se k němu kolega nechová jako kolega? Žijí v jiném světě než my a proto nechápeme víc věcí. Například etiku, proč se vůbec ten kolega tak hnusně chová a neřekne přímo, co proti němu má. Někdy je to i proto, že jde o pražskou nemocnici s dobrým renomé a je třeba pro něj místo, protože venku lékaři chybí, v Praze moc ne, každý po promoci chce zůstat v Praze.

majsterjoe*
20.03.16 18:08

Doktore?!

kroupa

Proč si to vůbec nedovedete představit u lékaře? A proč by to vůbec měla být chyba pána a měl by se nad sebou zamyslet? Neexistují copak přímí nadřízení, kteří když dostanou moc, tak ji řádně využijí? A ředitelé, kteří naopak vůbec nic nechtějí řešit?

bkgnc
Proč by se ho nutně měli chtít zbavit? Ne ze by to nebyla moznost, ale to neznáte žádné ředitele, kteří prostě problémy nechtějí řešit, neřeší a ignorují? Hlavne kdyz se netykaji primo nich? Já takových teda poznala vícero.

nadeje
hodnocení

0x

Myslím, že Vám tu těžko někdo poradí. Pletou si tu lidé pojem ve špitále - mladší a starší lékař, což není záležitost věku.

Pokud Vám není moc let, máte trochu praxe a nějakou specializaci, našla bych si místo jinde, třeba až v cizině, pokud nemáte rodinu. Protože jakmile po Vás někdo začne jít a není sám, sympatizuje s ním více kolegů, je to ztracené, skupina lidí docílí že Vás nakonec z nemocnice donutí odejít. Nemá to jiné řešení. Často na to stačí jediná pomluva, o které nevíte.

Jít sám proti všem není možné v této společnosti. Je to společnost bohužel založená na tom, že opravdu uspěšní lidé jsou podvodníci, které národ obdivuje, jak v tom umí chodit. My ještě nezměnili myšlení jako národ, bohužel a velkorysost a slušnost je něco, co má hanlivý přízvuk. Řeknu to jinak - jak chcete docílit práva u člověka, který se má chovat nestranně a z titulu své ředitelské funkce má řešit problémy a neřeší je. Zdraví i nervy máte jen jedny, to Vy víte.

Já bych odešla asi tam, kde hledají lékaře a stát hodně těm lékařům pomáhá i když asi není Vaším snem vrchol kariéry strávit jako praktický lékař mimo Prahu,tak všude žijí nemocní a je lépe pracovat jako lékař tam, kde si mě lidé váží, než neustále bojovat s hloupostí a přízemností. Přeji Vám uspěch v dobrém rozhodování.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]