Nejste přihlášen/a.
Mezi sourozenci jsou takové šarvátky normální. Rodiče by ale měli mladší sestře vysvětlit, že by Tě měla respektovat a nedovolovat si na Tebe. Na druhou stranu – Tobě je 11 let tak by sis měla s mladší sestrou umět poradit i sama a nenechat se od ní mlátit. Zkus jí to vysvětlit a ukázat jí, že si k Tobě nesmí vše dovolit. Ona se časem srovná.
Udělej to naopak - rovnou křič "mamí, ona mne bije" - a podle toho, jak se zachová matka, můžeme pak radit ... Nikdy ale na mladší sestru nebuď agresivní - nestrkej do ní, nebij ji...
Jenže pokud rodiče netuší, jak je malá vypočítavá (a často tomu tak může být), pak je agresivita staršího na škodu. Rodiče musí vědět, že mladší dítě bije starší, aby pak mohli zakročit. V případě oplácení může také dojít k poranění. Děti si často neuvědomí možnosti následků pouhého odstrčení - např. pokud stojí u schodů.
První věc - rodiče musí vědět, že starší si nezačíná a musí vychovávat i mladší dítě. Druhá věc - pokud starší bude na agresivitu odpovídat agresivitou, pak budou obě za pár let nezvladatelné a mlátit všechny okolo. (což už se mnohde bohužel děje)
To, že se sestra srovná není jisté. Měla jsem také takovou mladší sestru. Vše měla za podpory rodičů. Byla vždy preferovaná. Ta byla tak drzá, že chtěla všechno jen pro sebe. Proto, abych to neměla já. Pro Vaši sestru nemám pochopení. Znám jen jednu obranu. Kdyby mě napadla, škrábala bych jí obličej. Ať to ve škole vypráví, jak je blbá. Normální člověk si tohle nedovolí, otravovat sestru. Že jsou to normální šarvátky nemyslím. Když holčinu nesrovnají rodiče, je starší sestra v pasti.
S první radou nesouhlasím. Starší dítě v případě stížností často uslyší "ty jsi starší, máš mít rozum, nemáš se nechat", případně "nechovej se taky jako malá". Mám mladšího bráchu a ten si na mě nikdy nedovolil, ale pokud by to udělal, tak byhc mu dala rázně najevo, že tohle zkoušet nebude. Kam to povede, když osmiletý špunt mlátí jiného? Když se napřáhne, pevně chytit za ruku a říct DOST. Když to nepomůže, tak se omlouvám všem útlocitným dušičkám, ale prostě by milá sestřička jednu dostala. Pokud nemáš zastání u rodičů, musíš si pomoci sama.
Jmlc - on je rozdíl sourozence zklidnit a varovně ho plácnout (určitě nemyslím facku plnou silou, to je opravdu nebezpečné), a strkat do něj na schodech apod. Starší musí vědět, že mladšímu nikdy nesmí úmyslně ublížit. To je pravda.
Rodičům by to tazatelka určitě říct měla, je však otázka, jestli to nebude takové to "přeháníš, to by neudělala, je ještě malá...", jak jsem kolikrát slyšela i já.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.