Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu už nevím co dělat strašně mě bolí záda byla jsem stím už u doktora a tenmi řekl že mám jít někam na rehabilitaci aby se mi na ně podíval a já mám strach abych nemusela potom nosit nějaký ten korzet nebo něco na páteř.Mám takový pocit že to je možná z tašky do školy která váží cca 7kg
Prosím o rady
Moc moc vám všem děkuji za rady moc si jich vážím
Mockrát děkuji za rady
Počkejte na vyjádření doktora. Zkuste pravidelně cvičit cviky, které na rehabilitaci dostanete na návodu.
Pokud bolest neustoupí, bude nutné provést kontrolu tomografií - "cétéčko". Tam zjistí aktuální stav míchy, obratlů atd. Z 99% doporučí jen cvičení a zdravý pohyb. Nesedět u PC-TV celý den.
No, víc než z tašky do školy to bude ze způsobu života, přece jen dnes je více spíš sedavý - ve škole, na židlích který nejsou moc ok 7hodin pak v buse, tramvaji, trolejbusu, autě pak ještě doma - stačilo by chodit sportovat, sedět "zdravě" a ani při chůzi se nehrbit, pokud se to ani potom nezlepší objednat se na rehabilitace. Aby taška vážila 7kg se mi nezdá - ikdyž těžko posoudit, ber jen to nejnutnější co ten den potřebuješ, ve škole jsou snad skříňky tam se vleze zbytek.
Jenom se divím,že ti lékař rovnou nenapsal doporučení na rehabilitaci.Protože bolest v tvém případě je zřejmě svalová a léčba patří do rukou rehabilitačního pracovníka.Obnáší pravidelné provozování speciálních cviků a odborné masáže.Tahat sedmikilovou zátěž, vzhledem k tvému věku, je opravdu přetěžování, takže se vůbec nedivím,že tě záda bolí .V prvé řadě bych zregulovala nejen obsah tašky, ale koupila, co možná nejlehčí tašku,aby váhy trochu ubylo. . Občas si ulevuj ležením a protahováním na lůžku a proti bolesti si přilož na bolestivé místo teplý suchý např.ručník.Taky ti doporučuji chodit plavat. Ale v každém případě si praktickým lékařem tu rehabilitaci nech předepsat. A z korzetu mít strach nemusíš, ten se aplikuje při jiných diagnózách páteře.
No ale to ti taky měl napsat poukaz. I když dnes je to katastrofa, jáí mám poukaz na rhb. kolena, od včera jsem v Praze obvolala 11pracovišt a všude objednávají na květen a déle, to je na h...
Jižní Morava a čekací lhůty - zubař 5-8 měsíců, dětské odd. oční - 4-8 měsíců, alergologice 2-3 měsíce, kožní oddělení 3-5 měsíců.
Když někdo zruší dvě nemocnice v kraji a ta třetí má zajistit vše potřebné ... než přijdete na kožní, ekzém je pryč a zub vypadne sám.
Pokud jste byla u lékaře, nenapsala jste, na jaká vyšetření Vás poslal. To je důležité, aby se nepřehlédla závažná choroba.
Jinak podle popisu myslím, že by se mohlo jednat o skoliozu a proto je důkladné vyšetření na místě.
"Taška" by nevadila, pokud je to vlastně batoh a nosíte ho na zádech, pokud je to taška přes rameno a Vy ji vláčíte 7 kg dlouhé hodiny každý den na rameni, bolela by mě páteř také. Zmente tašku za batoh.
Moje rada - at Vaši rodiče trvají na řádném vyšetření, mohou Vás bolet ledviny, bolest se pak promítá jako bolesti páteře. Ve Vašem věku se nesmí nic zanedbat.
Ve Vašem věku můžete k lékaři se zákonným zástupcem, pokud u toho maminka byla, co Vám pak řekla? Že je spokojena s tím že Vás řádně nevyšetřili? Maminka nezná diagnozu?
Prosím tě, uvědomuješ si, jak sedíš, když jíš? Když pracuješ, učíš se u stolu? S počítačem? U televize? Sedíš na zadku nebo na kostrči? Napůl ležíš? Jak stojíš, třeba u kuchyňské linky? Na jedné noze? Měla bys stát mírně rozkročená, podsunutý zadek, rovná ramena. Hýbáš se alespoň trošku? Je možné, že zádové svalstvo je ochablé a páteř správně nedrží. Je také možné, že nespolupracuje břišní svalstvo a ty všechno "táhneš" zády. U pohybu musí spolupracovat celé tělo.
Chtěla jsem ti dát nějaký odkaz na rady, ale těch je plný net. Jen si vybrat. Poklikej a najdi si. A hýbej se!
Hledej cviky na posílení zádového svalstva.
taconevi: Buď v klidu. Je ti třináct, v tomhle věku není nic ztraceno, tělo má schopnost se přizpůsobit. Chce to jen tu odbornou péči a poslouchat rady lékařů a řídit se jimi. Standardní postup je - obvodní (dětský) lékař - ortoped - rehabilitace. Rehabilitace může být nepříjemná, ale pomáhá. Co je důležité, je tělo nepřetěžovat a zatěžovat souměrně.
K souměrné zátěži již bylo psáno - tašku na záda, nesouhlasím s tím, že by měla být co nejlehčí - je třeba hledat nějakou, co sedí a je tvarovaná podle zad. To je důležitější, než vlastní hmotnost. 7 kg na třináctiletou dívku je dost - tady mám tip od spolužáka, který nemohl nosit vůbec žádnou zátěž: Ve škole rodiče na základě doporučení lékaře zažádali o vydání druhé sady učebnic. Jednu měl doma a druhou ve škole, nosil jen ten zbytek.
Co se týká té rehabilitace: Naučí tě tam cviky na protažení a posílení problematických svalů, ty je potom nutno provádět doma. Je dobré požádat rodiče, aby i oni dávali bedlivý pozor při učení cviků a doma pak cvičit aspoň zpočátku pod dohledem (každý zapomíná a víc hlav víc ví), kolikrát je totiž špatně provedený cvik neúčinný nebo horší než necvičit. I kdyby došlo na ten korzet, je lepší si to odbýt teď, než mít celý život problémy.
A ještě ke škole. U nás měli spolužáci, kteří trpěli podobnými problémy, oddělenou tělesnou výchovu, kde se dbalo právě na zásady správného držení těla, rehabilitační cviky a nepřetěžování. Zkus zjistit (nebo rodiče) zda u vás není něco podobného.
Já když vidím ty chudáky děti jaké tahají každý den těžké aktovky tak se neustále podivuji nad tím,že učitelstvo je tak líné a pohodlné zařídit to tak,aby děti měli knížky na učení jedny ve škole a druhé doma,aby to nemuseli chudáci tahat sem a tam.Ve školách je dost místa třeba na chodbách a jsou to jen výmluvy učitelů,že to nejde.Ono když se nechce tak se vždy najde najaká vymluva. Alespon u 1. a druhé třídy.A nač si komplikovat život,moje dítě to není.Statistiky,jak pokračuje vysoký nárůst onemocnění páteře u dětí jsou varující.A rodiče by rádi za knížky i zaplatili.Je to velká neřest našeho školství a pohodlnosti,neschopnosti učitelů a ředitelů škol.
pro ss
Nechápu, když líní učitelé nejsou schopni zajistit náhradní učebnice, proč si je nezajistí inteligentní rodiče sami. Děti snad mají své skřínky, tam si je můžou ve škole dávat a je klid. Proč to nedělají? Proč nežádají dotisk učebnic? No protože to stojí peníze - a jsme u jádra pudla. Levnější je nadávat učitelům. Nemám takové rodiče ráda, protože pak se setkáváme s žáky, co nemají uctu k učiteli, když ji nemají ani rodiče.
Učitelstvo není ani pohodlné, ani líné! Co to vedete za stupidní řeči?! Co vám brání, za své děti zabojovat a váš návrh na škole prosadit?! Ne u chudáka třídní, ale u ředitele a nadřízených orgánů! Se divím, že něco takového můžete pustit z pusy. Prý líné a pohodlné učitelstvo! No, to mě podržte!
Navíc, nevím do které až třídy, fungují učebnice formátu A5, jako pracovní listy. Bez pohledu na to, co a jak děti ve škole pracovaly, vůbec nemohou zpracovat domácí úkol a rodiče absolutně nepochopí, jakým způsobem je učitelka cokoliv učí. Jakou cestu, metodiku zvolila. Protože dnes je možnost mnoha způsobů, mnoha cest. Jestli s dětmi úkoly děláte a o učivo se zajímáte, toto musíte vědět. Měla jsem včera na noc vnoučka z 1.třídy i s aktovkou. Dala jsem ji na váhu. 3,75 kg s prázdnou láhví na pití. Dost hodně! Ale neměl tam nic zbytečného. Také se mně to nelíbí, ale jiné řešení není. Naštěstí, nemá školu daleko.
Já zase naopak v tom, že děti nosí těžší batohy na zádech vidím ten přínos, že budou mít rovnou páteř a budou chodit správně zpříma. Děti totiž dlouho sedí u počítačů i několik hodin ve škole, že pak mají pokřivenou páteř a nemají správný postoj páteře. Takže si nemyslím, že by jim uškodilo nošení batohů. Ale špatné je, že hodně mladých nosí těžké tašky přes jedno rameno a tak mají páteř křivou, bolestivou a korunu tomu dají sezením u počítačů. Kdyby se dnes dělaly vojenské odvody, domnívám se ,že kvůli páteři by neodvedli už skoro nikoho, leda ještě tak sportovce. V budoucnosti budou dnešní mladí často marodit, protože nezvládnou práci jako takovou. Nevydrží sedět, chodit, tak možná ještě ležet, je to dost alarmující, že rodiče si toho nevšímají.
V tramvaji, v metru, vidím často mladé lidi, co nosí těžké tašky přes jedno rameno a to dokonce dvě tašky. V jedné mají notebook a ve druhé ostatní. Ve 30 mají oddělanou páteř a končí u doktora a s častou neschopenkou, protože když vás vezme páteř, tak nevydržíte sedět ani v té kanceláři. Přitom výrobci už dávno dali na trh batohy pro notebooky. Řešení je tedy, ale mladým lidem to přijde modnéjší nebo co. Proč se zamýšlet nad zdravím pokud ho máme že?
A další nešvar, co se týče páteře, je v dnešní době velká až nadměrná pohodlnost, která přísluší staříkům nad hrobem, ale ne mladým a zdravým lidem. Neustále se vozí, šetří své nohy jak můžou, svezou se i jednu zastávku, přestože naprosto všichni víme že nejpřirozenější je člověku chůze a také nejlepší. Je tedy pak směšné a nelogické, že se celý den vyhybám chůzi, všude se vozím, ale večer začnu hloupnout a jdu si v rámci zdraví zaběhat. Zkrátka si v rámci zdraví to zdraví zničit ještě více. Protože netrénované nohy a páteř zvyklou na pohodlí v autě najednou nutím k vysokým nezvyklým výkonům, většinou se pak divíme, proč nás bolí páteř, když přece běháme každý večer.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.