Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč stanovovat hodnotu majetku notářem dědic

Od: vali* odpovědí: 4 změna:

Kladu si otázku, proč je potřeba v dědickém řízení stanovovat hodnotu majetku zůstavitele notářem, když je pouze jediný dědic? Jediné proč ano mě napadá, aby si mohl notář vypočítat svou odměnu.

Nejsem jediná, koho to napadlo.

e-petice.cz/...

Víte někdo nějaké argumenty proč ano či ne?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

No a ještě , aby něco vydělal stát, někteří dědici musí platit daň.

hodnocení

0x

Ano, máš pravdu, mělo by tam jít hlavně asi o tu odměnu notáři, ta se počítá/la z celkové hodnoty majetku, který byl takto oceněn, a z toho si pak notář řekl určité procento. Nevím, zda je to tak dnes, četl jsem rozhodnutí o dědictví staré asi 10 let, ale takhle to tam bylo. Nevzpomínám si už, zda tam byla i nějaká pevná částka + samozřejmě u některých dědiců daň, pokud se nemýlím.

A další důvod, který mě napadá, je ten, že pokud jde třeba o nemovitost, tak budeš alespoň orientačně vědět, jakou má hodnotu, což může být zase praktické pro lidi, kteří se o tyto věci jinak moc nezajímají a získáš představu o tom, jakou cenu by sis mohla říci při prodeji, například.

vali*
hodnocení

Ano, to mate pravdu, na tu dedickou dan statu jsem zapomnela. V nasem pripade jde o primou linii, takze dedicka dan se neplati. Ale odmena notari ano, z hodnoty majetku, a nelze to nijak zvratit. Je to proste zakonem dane, a ani neni na vyber udelat to jinak. Nebranim se odmene notare, ale za odvedenou praci, ne z hodnoty majetku.

lidus*
hodnocení

0x

Můžete nesouhlasit, také jsme měli odhad a nesouhlasili, notář ho snížil na rozumnou míru. Nyní v dědictví po tchýní se odhad jevil zase nízký, dva dědicové se nedohodli a tak se dělal odhad nový, vše stálo peníze ale nový odhad byl lepší pro stranu co nesouhlasila.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]