Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nechtějí mi dát dovolenou

Od: pinkbunny* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

pracuji 5 let pro jednu firmu, jejich jednání nikdy nebylo férové, ale ani nijak špatné. Každý rok mi dávali dovolenou buď v květnu nebo v září, protože jsem bezdětná. Letos mě rodiče pozvali na dovolenou do zahraničí, kde koupili před lety chatu, oba mají dovolenou schválenou na červenec. Šla jsem v práci požádat, zda bych nemohla dostat také v červenci - bylo mi ale řečeno, že je nutný doklad, kterým prokážu svou účast. Jak mám ale prokázat něco, co nejde přes cestovku, jelikož rodiče vlastní v Chorvatsku tu chatu? A mohu se nějak bránit? Přece nejde dokládat dovolenou papírem. Je to jako když si někdo řekne ,,pojedeme pod stan´´ a otec rodiny dostane dovolenou v červnu ale matce ji odmítnou dát. Jak se toto řeší?

Díky všem

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

1x

Pokud chtějí doklad - rodiče napíšou prohlášení kde potvrdí kdy a kam s nimi máte jet.

Je to o dohodě - buď se dohodnete nebo ne, pokud vám na tom opravdu záleží tak můžete dát výpověď a být pánem svého času.

hodnocení

0x

Musíte si vybrat mezi prací a dovolenou.

figurek*
hodnocení

0x

jj, vaší šéfíci si ulehčují situaci. Vidíte že na výběr moc nemáte, protože jste slabší strana. Můžete sice přitvrdit, ale to je bumerang, který se vám vrátí.

Moje rada :

Jděte a zahrejte šéfům na city, že už pět let jste neměla dovolenou o sezóně, tak by vám ji mohli dát snad aspoň letos.

paw*
hodnocení

0x

Zel bodu (nebo bohudik) cerpani dovolene urcuje zamestnavatel. Ale mate moznost dat treba vypoved (v dubnu) a v cervvenci budete mit prazdniny.

iz*
hodnocení

0x

Čerpání dovolené určuje zaměstnavatel.

Buď se s ním dohodnete,

nebo budete dovolenou čerpat v době, kterou určí on.

A pozor, zaměstnavatel není povinen přihlížet k tomu, že si zaměstnanec zakoupil dovolenou na dobu, kterou neměl předem písemně schválenu. Tzn., že by Vám nepomohlo ani potvrzení od cestovky.

_________

Poznámka:

Podle mne si v první větě odporujete. Pokud zaměstnavatel nejedná férově,

nejedná podle mne dobře (neférové jednání vnímám jako špatné).

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
bohužel kromě domluvy to řešení nemá. Dle v současné době platícího zakoníku práce určuje CELOU dovolenou (tj. termín(y), kdy si dovolenou vyberete) zaměstnavatel.
V minulosti to bylo trochu jinak - ZP v tomto prošel v průběhu let několika změnami - současný stav (kdy určuje celou dovolenou zaměstanavatel) neplatí zase tak dlouho (max. 10let, ale spíš méně - přesně si to nepamatuju a hledat se mi to nechce), předtím platilo, že polovinu určuje zaměstnavatel a polovinu si určuje zaměstananec. Od kdy to tak bylo nevím, ale v roce 1980 už to tak bylo.
Jinak dříve (tj. za posledních cc 35let) to bylo s délkou dovolené takhle
Do roku 1983 platilo (1/2 určoval zaměstanavatel, 1/2 si určoval zaměstnanec)
- do odpracovaných 5let (pro většinu lidí tedy do cca 23let věku) nárok na 10 pracovních dnů dovolené
- do odpracovaných 15let nárok na 15 pracovních dnů dovolené
- od odpracovaných 15 výše nárok na 20 pracovních dnů dovolené
Od roku 1983 do roku (tuším) 1994 (možná 1995)
- nejnižší délka dovolené se zrušila a
- do odpracovaných 15 let nárok na 15 pracovních dnů dovolené
- od odpracovaných 15 let výše nárok na 20 pracovních dnů dovolené
Od roku cca 1994 (1995) opět zrušena nejnižší délka dovolené a zavedena minimální jednotná délka dovolené v délce 20 pracovních dnů (zaměstanavatel ale mohl dle svého uvážení dát delší dovolenou).

atreus*

Nikdy neplatilo, že polovinu určuje zaměstnavatel a polovinu si určuje zaměstnanec.

nutt*
hodnocení

0x
Zdravim,
pokud nemáte pozici která je významná pro chod firmy a nikdo Vás nemůže zastoupit tak dejme tomu že zaměstnavatel chce hlásit dovolenou hodně dopředu ale v opačném případě bych dal zaměstnavateli sbohem ukázka toho jak si Vás váží že Vás během 5ti let nepustí na dovolenou v létě. A moc nerozumím ani tomu že jste dostávala dovolenou jen jaro / podzim z důvodu že nemáte děti? To jako u Vás ve firmě mladí, bezdětní nemají nárok jet v létě k moři?
.
Hezký den NutT

jmhad*
hodnocení

0x

Co rádce to jiný názor. Já vím jen jedno - zaměstnavatel má při určení nástupu dovolené přihlédnout k oprávněným zájmům zaměstnance a jedna dovolená v roce musí být v deléce 14 dnů v kuse.

Ze ZP

Zákoník práce říká, že termín dovolené určuje zaměstnavatel. Udělat to musí písemně minimálně čtrnáct dní předem. Ideální ale samozřejmě je, když se na termínu rozumně dohodnete.

Zaměstnavatel každopádně musí při určování termínu přihlédnout k vašim "oprávněným zájmům"– ty sice zákoník práce blíže nespecifikuje, může mezi ně však patřit například váš zájem vybrat si alespoň část dovolené v době letních prázdnin, pokud máte děti ve školním věku.

Na druhé straně zákon pamatuje i na naléhavé provozní důvody zaměstnavatele – když na ně dojde, nemusí vám dokonce šéf umožnit v daném roce dovolenou čerpat vůbec. Zákon už ovšem neříká, co lze za takové naléhavé důvody považovat. Pokud se vám zdá, že zaměstnavatel tohoto ustanovení zneužívá, můžete si stěžovat na inspektorátu práce.

Když se se zaměstnavatelem nedohodnete jinak, platí, že máte právo čerpat alespoň dva týdny dovolené v kuse.

Zdroj: penize.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]