Nejste přihlášen/a.
A co takhle NOZ §14 Svépomoc:
(1) Každý si může přiměřeným způsobem pomoci k svému právu sám, je-li jeho právo ohroženo a je-li zřejmé, že by zásah veřejné moci přišel pozdě.
(2) Hrozí-li neoprávněný zásah do práva bezprostředně, může jej každý, kdo je takto ohrožen, odvrátit úsilím a prostředky, které se osobě v jeho postavení musí jevit vzhledem k okolnostem jako přiměřené. Směřuje-li však svépomoc jen k zajištění práva, které by bylo jinak zmařeno, musí se ten, kdo k ní přikročil, obrátit bez zbytečného odkladu na příslušný orgán veřejné moci.
Je zřejmé, že by zásah moci (soudní vystěhování) přišel pozdě? Podle mě ne, proto to nelze tak snadno použít.
souhlasím s pletiplotem, tazatelka si zákon vykládá po svém.
Jelikož máme právníka, který řeší spory s neplatiči, zastupuje nás u soudu, naprosto přesně vím, že to takto nefunguje.
Nemluvila jsem o zákonu, protože na mou velmi blízkou příbuznou se zákon vykašlal, kroutila nad tím hlavou pak i policie, která zasahovala. Majitel domu byl drzý i na ně, až mu jeden řekl, že jestli na něj ještě jednou šáhne, že mu dá náramky. Takže ona stála před bytem, vrátila se z práce, tedy ze služební cesty, v nájmu a neměla tam už nic..a Vy vážně myslíte,že bych se na základě téhle zkušenosti řídila zákonem? To opravdu ne, to mi musíte věřit.
At už si myslíte cokoliv co funguje či nefunguje u Vás, tak pravda je u nás jedna, že se Vás nikdo nezastane proti takovému člověku, co Vám tohle udělá, jen policie se jí zastala, nedám na ně dopustit, proto na mě prosím nechodte se zákonem, co říká zákon. Bylo by mi to jedno. Holka platila poctivě a soud dal za pravdu majiteli, že je to jeho byt a měl na to právo, PŘESTOŽE S NÍM MĚLA NÁJEMNÍ MLOUVU.
. Tomu říkáte soudní rozhodnutí? Škoda slov o naší justici. Nemám k tomu už více co dodat, protože patrně jste tohle nezažil, tak nemůžete pochopit jak se ta holka pak cítila. A jaké pocity mám dodnes já.
milancukrar- Můj právník, nám to samozřejmě taky nedoporučuje. Je ale opravdu zajímavé zjistit, jak na tyto situace ve skutečnosti soudy reagují. Zda posuzují i morální aspekty stran, nebo se jen přidržují paragrafů. Soudy mají možnost přidržovat se morálního jednání stran, tedy bezúhonný majitel, který něco svými prostředky vybudoval, koupil, versus bezohledný neplatič zneužívající zákon ve svůj prospěch a ke škodě majitele. Pořád doufám, že se majitele zastanou, i přes špatný zákon.
blesik, četl jsem několik rozhodnutí soudu, kdy je žalovaný uznán vinný, musí uhradit škodu, úroky, přesně je soud vypočítá, + náhradu nákladů za soud. Žalovaný pak začně splácet po pár stokorunách, nebo jindy nesplácá nic, exekuce mu nemá co vzít.
Většina nájemníků platí včas, vždy se najde někdo, kdo momentálně nemá na nájem, tak se počká pár dnů, týdnů. Je i takový nájemník, který se v problematice vyzná, zaplatí klidně jistotu, pak i nájem, najednou neplatí a dostat ho z bytu není tak jednoduché.
milancukrar - Já to samozřejmě vím, vysoudila jsem na mnoha případech dohromady 70 000 Kč a o 260 000 Kč jsem odhadem přišla. Možná to dělá i víc. Teď je to tak 1 - 2 případy za rok, ale několik let jsem měla bilanci 50:50 a pořád jsem nevěděla čím to je. Nakonec jsem zvedla nájemné a "světe div se", přestali se mi hlásit v takovém množství problémoví lidé.
Než jsem se otrkala, tak jsem čekala trpělivě na nájem i několik měsíců a poslouchala ty jejich výmluvy a romány, vděčnost až za hrob, i kecy o tom, že jsem jejich druhá máma. Pak zdrhli i s dluhy, ani si neuklidili, samou vděčností. Pak jsem začala zjišťovat realitu vymahatelnosti na své kůži. Dneska, jak poznám, že je to zmetek, pryč s ním, ještě za tepla. Není dobré koukat na všechny nájemníky stejně, protože to tak není. A kdybych tušila, co mi to chce vlézt do baráku, tak na něj pošlu psa, ale člověk to nemůže poznat, když se slušně oblečou a zahrají divadýlko, tak nepozná nikdo nic. Jen bych potřebovala zjistit, jak se dostat na ten seznam dlužníků. Buď najdu placený, nebo firemní, ale ne pro obyč. lidi.
Pane Milane, když si v půjčovně půjčím=pronajmu auto, které do smluvené doby nevrátím a budu ho nadále používat, tak to půjčovna ohlásí jako krádež a tak to také bude kvalifikováno. S bytem to je přece stejné, zákon obecně nerozlišuje pronajímané předměty, míchačku na beton, chatu, nářadí, loď, lyže apod.
Pokud si to tak myslíte, je to Vaše právo.
on ukradl byt, nebo ho užívá dle nájemní smlouvy, jen neplatí část, nebo celý nájem i se službami?
Taky jsem si to myslel, nežli mne právník vyvedl z omylu a ukázal několik rozhodnutí od soudu o opaku.
Každý případ se určitě vyvíjí jinak, když si nájemník nechá líbit násilné vystěhování, proč ne.
Pro danys:
Trestní zákoník 40/2009 Sb. § 208
Neoprávněný zásah do práva k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru
(1) Kdo protiprávně obsadí nebo užívá dům, byt nebo nebytový prostor jiného, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým trestem.
(2) Stejně bude potrestán, kdo oprávněné osobě v užívání domu, bytu nebo nebytového prostoru neoprávněně brání.
Takže neoprávněné užívání cizí bytu je trrstným činem, proč bych se neměl proti tomu patřičně bránit (bez ohrožení na zdraví neoprávněnného nájemce, resp. "nájemce")
Dobrý den, nemáte pravdu. I neplatící nájemce je v bytě oprávněně, pokud je tam se svolením pronajímatele a na základě platné náj. smlouvy (bez ohledu, zda plní podmínky smlouvy a platí či neplatí nájem) - nejde o trestný čin. Neoprávněně je tam ten, kdo se tzv. do bytu nabourá bez vědomí a souhlasu majitele (a bez nájemní smlouvy). Odstavec (2) se vztahuje na pronajímatele (majitele), který se chová silácky a omezuje neplatiče. Takže, můžeme si zde povídat o spravedlnosti, ale zákonem je to dáno takto. Neplacení nájemného není trestný čin a není to neoprávněné užívání bytu. Výměna zámku, vystěhování věcí či např. uzavření vody majitelem u bytu neplatiče jsou trestné. Zdravím!
doplněno 18.03.16 23:58:Viz odkaz je zajímavý případ a zřejmě rozdíl mezi právem a spravedlností: usti.idnes.cz/...
doplněno 19.03.16 08:19:dota - na devastaci bytu se autoři dotazu Maeda a Kosir ani neptají, ale můj názor je, že by to byl trestný čin v případě jednorázového poškození bytu typu zapálení bytu. To by bylo i trestných činů možná více - ohrožení života a zdraví či poškozování cizí věci. Je-li devastace průběžná a při zákonném užívání bytu, tak lze požadovat (dle NOZ) při převzetí bytu vrácení jeho stavu do původního a náhradu škod (musí se zohlednit obvyklé opotřebení, které není považováno za škodu). Případný rozdíl (škody) ve stavu bytu na začátku náj. vztahu a na jeho konci se zapíše do předávacího protokolu - a potom se může vymáhat (třeba až soudně). Je-li z bytu nájemcem něco odcizeno (majetek pronajímatele), tak je to krádež a to je trestný čin. Jinak, abych nebyl označován za snílka - já ty zákony nepíši a měl bych i jinou představu o jejich tvrdosti. Např. je-li neplacení výživného na děti trestné, tak by mohlo být trestné i to neplacení nájemného. Jenže, takou "revoluci"v oblasti pronájmů nelze očekávat. Zatím se musíme spokojit s NOZ.
Jen se chci zeptat jak je to tehdy, když nájemník byt devastuje, až je to zralé na totální rekonstrukci. Je to trestní čin?
Nemáte pravdu. V § 208 je: "...nebo užívá...". Užívání bytu po vypršení = neplatnosti smlouvy je neoprávněné.
pletiplot- Aha, a po roce pronájmu zdarma, nám vrátí ušlý zisk soud? Není to pozdě? Díky ale za vysvětlení věty.
Soud samozřejmě nařídí uhradit tu škodu tomu vypovězenému z nájmu, ale z něj samozřejmě nic nedostanete. Mě nenadávejte, já jsem to nevymyslel.
V poho, nezlobím se, napsal jsem to jen pro jistotu.
Jestliže mi někdo neplatí, vyměním mu zámek, když vlastním výpis z katastru, že byt je můj a nebavím se s nikým, at si mě dá k soudu. Když nemá na nájem ,nemá ani na advokáta. Věci mu dám do veřejného skladu a konec. Na vykuky nejsem žádná charita. Ani po 27 letech nemáme lepší zákony.
Dobrý den, opravdu umíte vyměnit uzamčený zámek (bez poškození dveří)? Jak to bude pokračovat, když to samé udělá následně zase nájemce? Kam to celé povede? Proč zde píšete něco siláckého a o trestném činu? Už jste někdy pronajímala byt nebo jste o tom pouze slyšela? Jinak, bez ohledu na to, co si o zákonech myslíme, tak platí. Ovšem, kam svým nedotazem směřuje tazatel/ka těžko soudit, když nemá otázku, resp. není jasné co vlastně řeší (možná navazuje na nějakou otázku, kterou již založil/a dříve a tam nepokračuje a dělá zmatek). Zdravím!
doplněno 17.03.16 16:42:wasube - děkuji Vám za odpověď. Na Vás je "úžasné", jak jste razantní, neoblomná ve svém přesvědčení i pravdě a jak máte "zmáknutou" teorii. Děláte to dobře - kašlete dál na zákony, nenechte se rozhodit a buďte tvrdá. Klidně to vše obraťte a zamíchejte. Vám nemá význam něco vymlouvat a i když zde i ostatní píší, že jste mimo realitu, tak klidně pokračujte a nabádejte i ostatní. Doufám, že Vaše rady v oblasti pronájmu nikdo nebude brát vážně a raději se podívá do NOZ nebo se poradí s advokátem (a tím se vyhne možným problémům a trestným činům).
Ten zámek, bych bene neměnila já, ale odborný zámečník, k tomu připravené dva svědky a firmu, která věci zabalí a následně odveze do toho skladu. Ztráta času cca 5-6 hodin + nějaké náklady, ale prázdný byt mohu hned pronajmout. Mohu znovu používat sůj majetek. Náklady budu vymáhat po tom neplatiči, kdyby platil, nedělala bych to. Kdyby to náhodou dal k soudu.
Nájemce to udělat nemůže když byt nevlastní, na dveře mu nalepím upozornění že byt je zevnitř sledovaný kamerou, věci má v uschově tam a tam, uschova je na jeho jméno, na OP mu věci vydají až zaplatí uschovu. A pobyt mu odhlásím, protože smlouva skončila. I když trvalý pobyt dnes nehraje roli. Je nejlépe ty smlouvy dělat na 3 měsíce, lidé jsou takoví, že si myslí že každého můžou využít ve svůj prospěch, ale ani za komunistů se nebydlelo zadarmo.Ani oni nebyli charita.
Ano, dotaz je nejasný, nadpis je jasný a na ten jsem odpovídala.
Byt nepronajímám, ale máme opačné zkušenosti, kdy majitel domu mé blízké příbuzné, která řádně platila nájem, během její služební cesty vyměnil zámek u jejího bytu a nastěhoval tam jiné nájemníky, takže se se svými věcmi už neshledala a protože zasahovala policie, která to dala k soudu jako násilné vniknutí do bytu, tak soud usoudil, že se o tohle nejednalo, dům byl přece majitele a majitel domu se provinil jen tím, že jí to předem neoznámil a nevaroval, že byt chce obsadit jinými nájemníky, francouzy.
Byl majitel domu, takže zámečník na základě výpisu z katastru byt bez problému otevřel.
Nájemník, tedy má příbuzná by ho přes zámečníka otevřít nesměla, měla jen nájemní smlouvu a bydlela tam 15 let.
Dneska vítězí drzost, když je neplatič drzý, že chce všechno zadarmo, já mu dokážu, že to možné není. Vás bene by někdo nechal bydlet zadarmo? A to příbuzná zadarmo nebydlela, stálo ji to dost peněz. Tak šla bydlet ke mně a na hypotéku si koupila byt, aby už nemusela používat cizí vlastnická práva ale svoje.
To, že to tu takhle vypadá je tím, že se těm lidem ustupuje, oni peníze mají, nebojte se, ale chtějí všechno zadarmo, o tom to je.
A když někomu půjčíte auto a on Vám nic nedá za půjčení, třeba na dovolenou, tak mu ho po druhé půjčíte také? A to auto přitom není byt. Prostě se musíte lidi probudit. A jednat tak, jak jednají neplatiči vůči Vám.
I když Vám to může přijít nepravděpodobné, že by se to nestalo, tak se to bene opravdu stalo a to v Praze.
Docela bych schvalovala web, kde by se neplatiči veřejně uváděli a měli by smůulu, bud by se naučili platit za bydlení a energie, nebo šli pod most, to je na nich, kdo se ptá nás, jestli máme peníze abychom to za něj platili?
V každé smlouvě, danysi, máte určité právo - vy poskytujete, on Vám za poskytování má platit, když tak nečiní, není co řešit, smlouva se stává neplatnou. Uváděla bych to i v té smlouvě.
I v práci když Vám nezaplatí výplatu, máte právo odejít.A já neznám český zákon, který by říkal, že musím podporovat finančně neplatiče. Možná ani nevíte, že když neplatič neplatí, máte právo na penále.
Jak vymáhat pohledávky
businessinfo.cz/...
scmbd.cz/...
Samozřejmě mu předtím pošlete výstrahu, ale kdyby chtěl platit, bude platit i bez výstrahy. Víte v Praze se pohybuje tolik podvodníků a zkouší to všelijak na Vás, že by museli být pražané blázni, aby si to nějak nezačali řešit sami. Čekat na soudy, které u nás probíhají několik let je nereálné. Mezitím on bydlí vesele zadarmo dál? Jste tak bohatý? Nebo si vezmete druhou práci, abyste mu přispíval na bydlení?
A pokud je u Vás trestný čin i to, že nechcete platit do fondu oprav a energie, což není málo platit za neplatiče, tak Vás nikdo nenutí k tomu, abyste to dělal. Je to přece na Vás.
Na vlastní oči jsme s příbuznou poznaly, že soudy byly nakloněné majiteli, přestože ona řádně platila a on byl ve finále jen pokárán soudem, že jí nic předem neřekl. Soud neřešil ani ztracené věci, dokonce ani doklady.Prý občansko-právní, tam nejevili už vůbec zájem, protože soud majitele neodsoudil. Takže když Vy jste se s tím nesetkal, neznamená to, že se to neděje.
danys - Máte pravdu, Ale tady volá tazatel o pomoc a je si vědom, že právní cestou v dohledné době ničeho nedosáhne. Je dobré zde najít osobní zkušenosti, i rady z jiného úhlu pohledu. Tazatel je plnoletý a svéprávný, tak se sám rozhodne, do čeho jít a za jakou cenu, co bude, nebo nebude riskovat. To přeci víme všichni, že zákon je na nic a nemáme se rychle jak bránit. Jsou nás stovky, ne-li tisíce a ten zákon, který máme dodržovat, je ještě chrání! Hotový Kocourkov. Já bych to nechala na majitelích. Myslím, že víc gaunerů by skončilo ihned, než slušných lidí bylo vyhozeno. Každý si může najít jiné bydlení, a kolik pronajimatelů má zájem si slušného člověka vyhodit? Dnes si ho vážíte víc než zlata.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.