Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Chtěl jsem se zeptat na jednu věc.
S manželkou jsme se rozvedli a máme soudem potvrzenou střídavou péči a to přesně na půl - sudý a lichý týdny.
Manželka se odstěhovala za jiným můžem do jiné obce a děti i nadále dochází do Mš a Zš v obci mého bydliště - tedy původní bydliště.
Nyní jsem byl na MÚ zaplatit poplatek za svoz odpadu a zjistil jsem, že se manželka i s dětmi z mé obce odhlásila neznámo kam. Nejde mi o paní, ale o děti. Jelikož má paní veškeré doklady - rodné listy a pod... udělala to a mě se vůbec neptala, resp.mi to ani neoznámila, zjistil jsem to až nyní.
Bojím se, co se může stát, protože v minulosti jsem řešil s ředitelkami ZŠ a MŠ, že paní chtěla děti přehlašovat z dosavadní obce do nové obce jejich nové bydliště, s tímto já jsem nesouhlasil, protože to nebylo v zájmu dětí, ale v zájmu paní, aby si vše ulehčila. Dokonce toto řešil i soud a sociální odbor, kteří ani paní k tomuto souhlas nedali a stáli za mnou.
Moje otázka zní, zda-li bez mého vědomí - vědomi otce a bez jakéhokoliv oznámení může děti odhlásit z trvalého bydliště a přehlásit jinam?
Děkuji.
Dobrý den. Pokud děti chodí stále do stejné ZŠ a MŠ, pak to berte tak jak to je. Trvalý pobyt je jen evidenční údaj, máte střídavou péči a pokud změnila trvalý pobyt matka, změnily ho i děti. Váš souhlas k tomu nepotřebovala, jste rozvedeni. Informovat Vás o tomto ale měla. Záleží hodně na tom, jak spolu vycházíte a dokážete komunikovat. Do Vašich práv a povinností matka dětí podle mne ale nijak nezasáhla tím, že se odstěhovala a změnila tím pádem místo trvalého pobytu a s ní i dětí. Chyba je, že Vás o tom neinformovala, ale to už nezměníte. Měli byste si spolu promluvit a vysvětlit si to, abyste jeden druhému za zády takovéto kroky nepodnikali, aniž byste se vzájemně neinformovali. Pro děti je důležité mít oba rodiče a je v zájmu vás všech, abyste spolu vycházeli co nejlépe. Jen tak bude i střídavá péče fungovat v zájmu dětí.
Ano, může. Jen vám sdělí kde a kdy si budete předávat děti a nebo vám děti bude vozit do vašeho bydliště. Vy byste také chtěl souhlas od ex zda si můžete vyměnit byt o tři paneláky dál? Ani byste se jí neptal a ne potom čekat na její souhlas.
Teoreticky ano. Uděláte si kopie rodných listů dětí a můžete s ex přepisovat děti třeba po týdnu. Je to ale řešení? Hoďte své EGO za hlavu a snažte se s ex dohodnout. Vlastně na čem se dohodnout? Pokud střídavá péče bude fungovat, tak o co jde? Čím víc se s ex budete dohadovat, tím víc budou trpět vaše děti. To chcete?
Jde o to, že odhlásila děti, které máme ve střídavé péči, někam jinam a já ani nevím kam. A vůbec mě o tom ani neinformovala. To je správné?
To tedy nyní můžu jít a zase děti přehlásit zpátky ke mě? A takto pořád dokola?
Podobnou, vlastně úplně identickou otázku jsme řešily u soudu. Posledním bydlištěm dítěte (myšlen i trvalý pobyt) je bydliště založené dohodou rodičů. Ano rodiče se v zásadě mají i na takových věcech, které se mohou zdát někomu nepodstatné (trvalé bydliště) dohodnout. V případě, že se nemohou dohodnout, rozhodne na návrh jednoho z nich soud.
Práva obou rodičů jsou dnes v zásadě stejná. Jinou otázkou je to, že ne všechny soudy (zejména pak okresní) zatím nestačily obměnit svoje obsazení natolik, aby tato práva obou rodičů a zejména pak právo dítěte na oba rodiče byla respektována. Pokud tedy Vaše manželka chtěla změnit trvalé bydliště nezl. bylo její povinností vyžádat si váš souhlas a v případě Vašeho nesouhlasu se mohla obrátit na soud.
Nicméně jak vidíte Vaše paní tak učinila bez Vašeho souhlasu. V daném případě bych se obrátil na soud, a navrhnul vydání předběžného opatření, kterým se určí, bydliště nezletilých. Argumentoval bych tím, že je v zájmu nezletilých neměnit v průběhu školního roku bydliště, potažmo školu/školku atd.
Pokud bude Vaše Ex na změně bydliště nezl. trvat nic jí nebrání v tom, aby svůj návrh na změnu bydliště nezl. podala u soudu a tam řádnými argumenty obhájila.
Ano pochopitelně dohoda je nejlepší. Dotaz směřoval k nalézání práva. Právo zní tak, že takovéto kroky se podnikají ve shodě obou rodičů. Právo nezní tak, že otec utře nos. A je zde i právo nezletilých, právo být v prostědí které znají, právo na postupný, případně rozumný přechod z jedné školy do druhé. Dítě má dva rodiče a Ti se mají domluvit, pokud nejsou schopni je tu soud, soud, který hledá nejlepší zájem dítěte.
Já osobně nemám problém přistoupit na rozumné argumenty protistrany, nicméně nejsem zastáncem toho, že se udělá něco bez vědomí druhého a pak se řeší následky.
Samozřejmě že jde zase o jeden z naschválu a boje mezi rozvedenými,nezlobte se,ale to co jste ji udělal,že musela pro dědi chvátat z jedné obce do druhé ,jenom protože to vyhovovalo jenom vám a samozřejmě ředitelkám,které by přišli o prachy za děti ,je nabíledni,tak je jasný,že bývalka se podle toho zařídí,jak to bude vyhovovat ted jí,nebojujte s ní a raději se rozumně domluvte,protože ve finále vždycky utře chlap
Při jákékoliv formě svěření dítěte do péče (výhradní, střídavá, společná) je VŽDY zachována rodičovská odpovědnost obou rodičů. Pokud v rozsudku není, že se jeden z rodičů odpovědnosti zbavuje, nebo omezuje-§ 865(1) ObčZ. Podle § 877 patří bydliště dítěte k významným záležitostem (společně s např. volbou školy, a jiné) o kterých rozhodují oba rodiče, ne ten kdo má dítě v péči, ale oba rodiče. Jedná se o faktické bydliště, ne trvalé. To je jen evidenční údaj.
Trvalé bydliště si můžete přehlašovat, tak často jak je libo. Ale změna faktického bydliště dítěte to je to důležité. Jestliže s tím budete nesouhlasit a eřeknete to na odpovídajících místech, má se za to, že se změnou souhlasíte.
Je třeba si uvědomit, že podle nového občanského zákoníku jsou děti samy nositeli práv, ve starém zákoně (zákon o rodině) to tak nebylo. A nejsou kusem nábytku aby se s jedním z rodičů automaticky stěhovaly. Práva dětí jsou prvotním hlediskem pro posuzování a jedno z nejdůlěžitějších práv je právo dítěte na péči obou rodičů a zpohledu zákona jsou oba rodiče rovnoprávní.
Co je větší problém, jsou stereotypy ve společnosti, ve kterých žijou i mnohé soudkyně, mávaly rudýma knížkama na komunistické papaláše aby mohly jít studovat práva a podle tehdejších zvyklostí soudí dodnes a nikdo na ně nemůže, protože by byla ohrožena nezávislost soudů. ale postupně ubývají.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.