Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Ukončení pracovního poměru dohodou znamená, že se na tomto obě strany dohodnou. Tudíž nelze zaměstnavatele přinutit, aby na dohodu přistoupil. Takže já doporučuji snažit se dohodnout po dobrém. Můžete se zmínit o tom, že máte zdravotní problémy a že se může stát, že Vás lékař uzná práce neschopným. Myslím, že pro zaměstnavatele bude lepší variantou též dohoda. Pokud se to nepovede, pak Vám nezbyde nic jiného, než podat výpověď a dodržet dvouměsíční výpovědní lhůtu. Je už na Vás, zda během ní půjdete marodit, nebo se zachováte vůči zaměstnavateli jinak..
Zrovna řeším stejný problém. nejdříve majitel prohlašoval, že nikoho nebude držet a když jsem mu předložil dohodu, tak vůbec nereaguje. Když nebude souhlasit, asi budu muset hodit nějaké A. Naprosto otevřeně provádí Bossing, vyhrožuje za neodpracování několik asobot v měsíci snižování mzdy a další perly. Mám sice důkazy proti němu že vede dvojí docházku ale nechci být tak radikální. Uvídéme.
Já bych nedoporučovala přestat chodit do práce a "házet za A". Neomluvenou absenci by mohl zaměstnavatel vyhodnotit jako hrubé porušení pracovní kázně a mohl by po Vás žádat náhradu škody, jestli-že byste mu nějakou svým chováním způsobil. Tak na to je třeba dát si pozor!
To já vím ale je to takový kretén, že jsem na něj alergický. Např.: kdo chce jít na WC, musí se dovolit vedoucího provozu. Jestliže je majitel náhodou v kanceláři ved. provozu, dotyčný musí čekat na dovolení nebo se pomočit - viz autentická slova majitele. Okno v jídelně smí v létě otevřít jen správce budovy nebo vedoucí provozu. Jít na přesčas je povinnost každého pracovníka, vedení se nebude prosit o provedení přesčasu - sobota je za " odměnu"... Opravdu myšleno vážně. Jsou to 2 soboty v měsíci bez ohledu na soukromý život. Konec pracovní doby je tehdy, až vedoucí provozu řekne. Jestli např. lékař ordinuje do 14 hod. nutí vás si najít jiného lékaře, který ordinuje do 17. hod. nebo k lékaři nejít. Na výplatní pásce jsou vždy jen hodiny dle fondu pracovní doby. Nikdy tam není ani hodina přesčasu. Vede dvojí docházku pro případné kontroly. Tím pádem nikdo neví, kolik má vlastně přesčasů, protože plachty s docházkou se spočtou a založí. Zavedl fon 150 hod. z přesčasů. Jelikož ale nikde nejsou přesčasy uvedeny, nikdo netuší, kolikrát si strhl do 150 hod. fondu. Kolega tam měl 1000 hodin za několik let a protože majitele požádal o půjčku 10000 Kč, tyto hodiny mu vymazal a půjčku mu strhával ze mzdy.
V současnosti nevykonávám nějakou výrobní práci ale jen údržbu např. broušení vrtáků, výrobu jeho věcí do domu atd. Čekat do 1. června nedám. Možná se tím baví, jak jsem vzteklý a dělá mu to dobře. Je pravda, že jsem jediný, kdo mu důrazně odporuje ale jeho způso jednání s nevolníky je k rozzuření.
Němce třeba nezajímá, z jakého důvodu jste odešel..
jenda2 -
Jsou to 2 soboty v měsíci bez ohledu na soukromý život. Konec pracovní doby je tehdy, až vedoucí provozu řekne. Jestli např. lékař ordinuje do 14 hod. nutí vás si najít jiného lékaře, který ordinuje do 17. hod. nebo k lékaři nejít. Na výplatní pásce jsou vždy jen hodiny dle fondu pracovní doby. Nikdy tam není ani hodina přesčasu.
-----------------------------------------------
Asi bych zvážila jestli mám takový plat, abych stále pracovala 2 soboty zadarmo. Majitel firmy si spletl století ne?
Jste patrně emotivní. Takže mu chladně ale rozhodně odmítněte přesčasy a s oddůvodněním že si nemůžete dovolit pracovat zadarmo, že na víkendy si najdete placenou brigádu raději. To Vám nemůže zakázat, abyste ve svém volném čase nepracoval někde jinde. Je Vaše věc kde. Třeba u bráchy za symbolický oběd a na kino. Zaměstnavatel Váš brácha není, nemáte důvod dělat mu charitu.
doplněno 17.03.16 00:12:
Já bych se ho asi zeptala, pokud nechce platit za práci, že potřebuju také zadarmo lidi na práci, jestli by Vám nepřišel v sobotu vymalovat - zadarmo. Až se s ním budete loučit.
Je hrozné, že pracovní soboty byly za komunistů, ale oni je platili lidem.
Foťte všechno co vidíte a pošlete tam kontrolu z úřadu práce. Tohle jsou vysloveně protizákonné věci.
To mi říkala známá, že jeden idiot něco takového říkal jejímu muži v práci.Že se ho musí dovolit. Nebyla to ale mateřská školka, jak by to vypadalo podle chování blba, ale normální větší autodílna. Ale on měl něco s prostatou a na ten záchod prostě jít musel. Tak když potřeboval, tak šel. A tomu ignorantovi řekl - tak zavolejte policii, že jsem se musel jít vykc..t. A pak chodil když potřeboval a on už ani necekl.
On je takový svérázný, ale měl pravdu. Nejdříve mu říkal, Vy nemusíte na záchod? Vy nejste člověk? Ale to nepomohlo. Tak s ním přestal diskutovat a udělal to, k čemu ho donutila příroda.
tak dej výpověd a jdi marodit.Pak přestan lítat jak šéfka buzeruje a dělej v klidu.Jen to přežívej.Když se jim to nebude líbit tak at si trhnou nohou.Co ti můžou udělat?Maximálně vyhodit.Do zápočtaku se to píše jen při zvlást hrubém porušení pracovní kázně a kdoví jedtli.
a když se dělá normálně tak to v žádném případě není hrubé porušení pracovní kázně.Dělej normálně v klidu a když se jí to nebude líbit tak nemá na výběr než tam dát jinýho.To oni potřebují,hrabat peníze,karieru a řvát na lidi,aby se každý vllezdozadek zavděčil nahoře.Čím menší IQ,tím více řve na lidi.
Wasube, opravdu by Vám neškodilo se trochu "krotit" a své názory něčím podložit.
"Nemám čas, protože pracuju jinde" » To myslíte vážně?
Není Vám snad jasné, že by si tazatel, pokud by se řídil Vaší "radou" přivodil problémy?
_____
Odkud víte, že zaměstnavatel za práci přesčas neplatí?
Nevíte o možnosti sjednat mzdu s přihlédnutím k případné práci přesčas,
kdy zaměstnavatel může ročně nařídit až 150 hodin práce přesčas?
Znáte pracovní smlouvu tazatele?
____
I v případě, že by zaměstnavatel za přesčas neplatil, nelze nařízenou práci přesčas odmítnout.
Dlužnou mzdu a příplatky je nutné vymahát soudní cestou.
_____
V případě dlužné mzdy za přesčas a/nebo dlužných příplatků je možné pracovní poměr okamžitě zrušit (§ 55, odst. 1 písm. b), ale nelze situaci řešit "odmítnutím práce"...
_____
Přemýšlím, jestli Vám jde o pomoc tazateli,
nebo jestli jen chcete prezentovat nepodložené názory...
Wasube, Vy si klidně za svými názory stůjte,
klidně se jimi řiďte i ve svém zaměstnání, ale neraďte lidem tak,
aby se v případě použití Vašich rad dostali do problémů...
Je v pořádku se brát za to, nač má člověk právo,
ale nelze tak činit bez ohledu na platnou legislativu.
Vás zlobí ty přesčasy, prostě je odmítněte a on přijde s výpovědí sám. Není to porušení kázně, on sám také zadarmo nepracuje, takhle to pak vysvětlete i na UP, že s prací zadarmo, tedy otrokářstvím, se skončilo už někdy ve středověku. A ledy se pohnou.
Wasube, nějak jste v poslední době "přitvrdila".
Myslet si můžete, co chcete, to Vám nikdo nebere, ale neměla byste tazatelům škodit odpověďmi,
nemajícími patřičnou oporu v zákonech apod..
Radíte-li někomu obcházet nebo porušovat zákon, porušujete navíc i zdejší pravidla.
Už jste někdy viděla zákoník práce?
Pracovní dobu i rozvrh pracovních určuje zaměstnavatel, který je oprávněn v odůvodněných
případech nařídit i práci přesčas, během víkendu nebo ve svátek.
Zaměstnanec je povinen odpracovat všechny naplánované pracovní směny.
Práci přesčas může odmítnout pouze z vážných důvodů – z důvodů, pro které je zaměstnavatel
povinen nepřítomnost zaměstnance omluvit (tzv. vážné překážky v práci).
Žádný zaměstnanec nemůže odmítnout práci přesčas bez vážného důvodu.
Dnes jsme s majitelem měli opět hlasitější debatu na téma dohody a trvá na 2 měsíční lhůtě. Když budu makat jako šroub, možná mě pustí o měsíc dříve... Docela legrační podmínka. Marodění může v některých případech posouvat termín ukončení pracovního poměru. Na pracomat o tom píší ale to nic moc neřeší.
Kontrolu by šlo poslat na výkaz pracovní doby, bylo by to ale peklo. To až po skončení, když budu požadovat proplacení přesčasů za 3 roky, které jsou na docházkové listině ale na pásce nic. Není mi jasné, jak přemýšlí... Fixlovat hodiny a nebát se, že na to dřív nebo později někdo poukáže a zároveň se dovolávat zákonů. V našem středověku to asi začíná být naprosto běžné. Asi chce jen dokázat, že on rozhoduje o životě zaměstnanců.
Dáš-li výpověd tak za dva měsíce končíš a nemoc,prac.neschopnost na to nemá žádný vliv.Výpověd běží i když jsi marod,pořád stejně dál
Díky za info, našel jsem tento text:
"prodloužení výpovědní lhůty je možné pouze při výpovědi ze strany zaměstnavatele, nikoliv když ji podá zaměstnanec sám."
On mi totiž šéf vyhrožoval, jestliže půjdu na nechopenku, že proti mě zakročí a že se mi prodlouží výpovědní lhůta. Že bych byl pro něj nepostradatelný se mi nezdá...
a můžeš říci,kde,v kterém okrese jsou takový kreteni,co takhle buzerují lidi?Nechce se mi věřit,že nšco takového je dneska možné a každý drží hubu.To musí být opravdu nějaký zapadákov
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.