Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ukončení dávek z uřadu práce

Od: libor89 odpovědí: 4 změna:

Dobrý den. Jsem na nemocenské která bude delší. Mám přiznaný invalidní duchod 1.stupně v častce 4700kč. V práci mi dali ukončení pracovního poměru v době určité. Po skončení nemocenské pujdu na uřad práce vybrat zbytek 7 měsícu podpory a hledat práci. V bytě žiji s přítelkyní která pracuje. V dubnu mi bude 61let.Chci se zeptat pokud nenajdu práci a vyberu podporu 7měsícu mám ještě nárok na nějaký příspěvek od státu? A nebo si musím zažádat o 3měsíce dříve než mi skončí podpora v nezaměstnanosti o předčasný duchod? Děkuji.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pt®
hodnocení

0x

Pokud jste od poslední evidence, do té příští, odpracoval šest měsíců, máte nárok na podporu opět v trvání 11 měsíců...

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
to, jak vám to vyjde s podporou, případně s následným nárokem na další podporu v nezaměstnanosti, si nechte přepočítat přímo na ÚP.
Pokud by vám skončila podpůrčí doba, posbíráte si doma veškeré doklady - veškeré příjmy (tj. i s vámi bydlící přítelkyně), dále pak veškeré náklady na bydlení - nájemní smlouva (pokud byt není váš), rozpisy záloh na elektřinu případně plyn, vodu, služby (pokud tohle všechno nemáte v nájemní smlouvě a platíte to samostatně na svoje jméno) a s tím vším půjdete na ÚP oddělení nepojistných sociálních dávek požádat o příspěvek na bydlení. Tam vyplníte nějaké jejich formuláře, oni vám to spočítají a buď vám něco dají nebo nedají - podle výsledku výpočtu.
Dokladujete vždy náklady v posledním čtvrletí před čtvrletím, na které budete žádat. Příspěvek dostanete (pokud ho tedy dostanete) vypočítaný na to další čtvrtletí, vyplácené to je měsíčně. O výsledku vaší žádosti dostanete domů papír.
Na vašem místě bych žádost o předčasný důchod nechal až jako úplně poslední možnost (tj. pokud nedostanete příspěvek na bydlení a nebudete schopní financovat svoje životní náklady), protože při žádosti o předčasný důchod se vám pak ten přiznaný důchod krátí (tuším, že to je asi o 800,-Kč za každý rok odchodu dříve, ale přesně to nevím - info vám dá OSSZ, případně se to určitě dá najít někde na internetu).

uska*
hodnocení

0x

Přítelkyně pracuje, vy pobíráte 4 700,- Kč + nemocenskou. Po ukončení nemoci vyberete zbytek podpory a víc nic nedostanete. U invalidity 1. stupně se předpkládá, že budete pracovat.

O předčasný důchod si zažádat mužete a nemusíte, je to vaše volba.

iz*
hodnocení

0x

V práci "Vám nedali ukončení pracovního poměru v době určité",

ale Vaše zaměstnání skončilo uplynutím doby, již jste si se zaměstnavatelem

dobrovolně sjednal. V tom případě zaměstnání končí bez ohledu na nemoc.

_____

Nebylo by lepší o předčasný důchod požádat před ukončením nemoci, abyste se na ÚP už evidovat nemusel? Zaevidujete-li se na ÚP po skončení nemoci, stanoví se podpora v nezaměstnanosti z průměrné mzdy v národním hospodářství za I. až III. čtvrtletí 2015 (nevypočte se z průměrného výdělku z posledního zaměstnání). Takto stanovená podpora se pohybuje kolem 3.000 Kč měsíčně...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]