Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám jít s dítětem dopschologické poradny, mám

Od: beata* odpovědí: 5 změna:

Mám jít s malým školákem do psychologické poradny, mám nárok na propustku od zaměstnavatele? V práci mi ji odmítli dát, že si musím vzít dovolenou. B

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

nárok na volno máte, ale na volno neplacené. tedy jenom vám zaměstnavatel omluví dobu, kdy jste nebyla v práci, ale nezaplatí vám ji, budete o to mít menší mzdu. ani tam není uvedená podmínka, že prvotně si to má zaměstnanec zařizovat mimo pracovní dobu (jako je uvedené třeba u doprovodu do zdravotnického zařízení).

je to nařízení vlády 590/2006 Sb., bod 8, písm. c:

c) Pracovní volno k doprovodu dítěte do školského poradenského zařízení ke zjištění speciálních vzdělávacích potřeb dítěte se poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků na nezbytně nutnou dobu bez náhrady mzdy nebo platu.
business.center.cz/...

radkapod*
hodnocení

0x

Byla jsem nedávno v ped.psych. poradně a hned dvě matky si tam nechávaly potvrdit propustku...takže to určitě jde, já to také nevěděla a vzala jsem si dovolenou :)

wasube*

pracovnipravo.iure.org/...

pravnilinka.cz/...

Myslím, že propustku je třeba si nechat potvrdit, aby to byla omluva a zaměstnanec neměl absenci. Ale že nárok není. Ostatně v té poradně to zaručeně vědí, takže stačí se jich zeptat.

hodnocení

0x

Určitě by to mělo jít, jedná se o překážky v práci na straně zaměstnance z důvodu stará se o dítě nebo nezletilou osobu nebo něco podobného.

wasube*

Tam je problém, že ty poradny pracují i pozdě odpoledne. A tak asi bude platit, že když si lze návštěvu lékaře vyřídit po pracovní době, tak se to musí udělat. Tak nějak to bylo v tom zákoně. Protože navíc tam myslím hraje roli i věk - asi do10 let dítěte. Nevím to přesně, proto jsem dala odkazy a dala radu, zeptat se přímo tam. Konec konců to vědí i učetní.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]