Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ještě k lázním

Od: babajaga® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

já se z těch lázní dočista zblázním. Po operaci kolene jsem dostala návrh na 28 denní lázeňskou péči k doléčení. Nikdy jsem v lázních nebyla, celý život jsem přidávala do zdravotní pokladny a byla přitom zdravá jako řípa. Teď se to otočilo, ale už začínají těžkosti. Protože nedávám, ale naopak něco požaduji.

Už dvoje lázně mě odmítly z důvodu plné vytíženosti. Nemají prostě pro mě místo. Třetí lázně by měly - nástup koncem dubna, což by bylo fajn. Mohly by mi ale nabídnout pouze nadstandartní bydlení /standart není k mání/ a to s doplatkem 14.000 Kč za pobyt. Asi se zbláznili, měsíční důchod mám o dost nižší. Prostě se každý snaží vydělat. Když už to mám zadarmo, tak aspoň ať jim tečou peníze za nadstandart. Ten ovšem sama nevyžaduji.

Co jsem tedy chtěla, to zaručeně nebude. A pokud snad ano - tak plať, ševče a to pořádně. Nevím, co mám dělat. Občas běsním a tvrdím, ať si ten poukaz VZP strčí za klobouk, jindy zase říkám - vždyť právě mrzáci, jako jsem já, mají na doléčení právo. Za celý život jsem pojištovně nastrkala tolik peněz, že bych se klidně teď mohla doléčovat na Maledivách. A české lázně mě nechtějí.

Přesto právě ty lázně, které mě odmítly, mají na netu neustále reklamy: nabídka wellness, pobyty pro páry, novomanžele, těhotné ženy, pobyty na ozdravení, na zhubnutí, na potlačení bolestí zad, velikonoční pobyty...atd. Jen na mrzáky "na pokladnu" nějak zapomněli. Ti ostatní jim nesou daleko víc peněz.

Ale na co se vlastně ptám: včera jsem našla velký rozpor mezi tvrzeními. Zajímalo by mě, jak to opravdu je, abych nepropásla termín.

1/ Můj OL a úřednice VZP mi shodně tvrdili, že do lázní mohu nastoupit nejpozdějí 3 měsíce od vystavení žádosti o lázeňskou léčbu. Ta byla vystavena 7. 3., tedy bych podle toho mohla nastoupit nejpozději 7. 6.

2/ Paní, která má na starosti příjem pacientů v jedněch z mnou požadovaných lázní mi tvrdila, že musím nastoupit nejpozději do 3 měsíců od operace. Ta proběhla 8. 2., tedy mohu nastoupit do 8. 5.

Odborníci - a každý tvrdí něco jiného. Víte, prosím, jak to doopravdy je? Nerada bych o poukaz přišla nějakým otálením a nesprávnou informací. Ale jsou to 2 různá tvrzení a já nevím, kdo má pravdu.

Předem Vám děkuji za odpověd, pokud víte, do kdy má být nástup pacienta. Nerada bych něco propásla. Zdraví Vás Jaga.

Pro Hejkálka: Máš pravdu, to kolínko kolem pometla pořád nedokážu ohnout. Snad mi lázně pomohou. Ale které? Nikde mě nechtějí.*plac*

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Marcelko, proč se tak bráníš, požádat svou pojišťovnu, ať ti lázně najde? Proč to neuděláš? ;) Musíš tehabilitovat! Jinak koleno nerozhýbáš a budeš chodit jako Žofre! Navíc, to kulhání si mozek zapamatuje a budeš pajdat, ikdyž už koleno bude vpořádku! Vím to s naprostou jistotou. Říkaly to dvě moje mladé (fyzioterapeutka a rehabilitační) a stalo se mi to. Tedy odzkoušené vlastním tělem. Z toho kulhání a patologického držení těla a chůze, tě bude bolet v zádech! Taky potvrzeno vlastní zkušeností. Pak příjde další, těžké období, náprava chůze a náprava držení těla. *hej* Masíruješ několikrát denně, jak jsem ti popsala? Jizvu namazat, položit bříško prstu a v kroužcích masírovat tak, aby se pohybovala kůže. Aby nepřitostla a "netáhla" při pohybu. Prst o kousek posunout a kroužit znovu tak, aź se prokrví, procvičí a uvolní celá jizva. I na druhém, zdravém koleně se kůže volně pohybuje. Musíš docílit toho, že se kůže na jizvě bude chovat stejně. ;) Tohle všechno vím po své náhradě kýčle. Nekecám! I lázně mi našla pojišťovna. Mohla jsem si vybrat mezi Rehabilitačním ústavem v Karviné nebo Lázněmi Klimkovice. A taky měli, prý, všude plno. Ale pojišťovna zajistila. Bez známostí. Jen dělala svou práci.

host*
hodnocení

3x

I lázeňské domy jsou byznys a snaha o nabídnutí co nejlepších služeb. Mnohým lidem by stačilo prosté ubytování ve dvojlůžáku se společnými záchody a sprchami na společné chodbě, nebo dokonce ubytování v soukromí a k jídlu jen to nejnutněnší. Ale lázeňské domy vám chtějí nabídnout to nejlepší, aby mohly stále zlepšovat své služby a nabídku lázeňským hostům. Například v Bohdanči nabízejí nejlepší ubytování v léčebném domě Veselý (pojmenovaný po zakladateli lázní), včetně vlastní koupelny, vlastního záchodu, televizoru na pokoji a ledničce na pokoji, i když ji třeba vůbec nepoužijete, stejně jako telefonní linku na pokoji s možností přístupu do státní sítě. Samozřejmě za patřičné příplatky a doplatky a jakousi osobní povinnost si k tomu pořídit i vhodné oblečení a společenské šaty. Pak zjistíte, že tytéž lázně mají i jiné domy, například Bílý až na konci chodby také s doplatky, ale menšími doplatky, opět podle vybavení budovy a pokojů. Nebo měly (a po rekonstrukci stále mají) i architektonicky krásný a zajímavý pavilon Gočár (pojmenovaný po autorovi, věhlasném architektovi), před několika lety ještě opravdu se skromným vybavením, které bylo v době uvedení pavilonu do provozu tehdejším luxusem, ještě před rekonstrukcí byl úplně bez doplatku.

Totéž v Teplicích, kde vám nabídnou kvalitní ubytování s příplatky za další vymoženosti, které třeba ani pacient nechce. Asi jako když se člověk chce najíst, aby zahnal hlad, a restauratér mu přinese hovězí s rajskou omáčkou a se čtyřmi knedlíky za cenu jednodenního rozpočtu důchodce s tvrzním, že není závodní jídelna, kde je totéž jídlo za poloviční cenu, možná i za méně. Člověk se nají stejně, ale platí si za luxus, který je mu nabízení a pokud nechcete, jděte si do hospody Na Růžku a nelezte do restaurace Růžek.

K věci: jsou lázně, kde je bohatý kulturní program, hudba, tanec, zájezdy, luxusní ubytování, lesk a elegance, chodí se ve společenských šatech a jsou lázně, kde jsou tytéž lázeňské procedury, ale místo v chromovaných křesílkách v čekárně sedíte na plastových židličkách, na pokoji máte dvacet let starý nábytek, společnou sprchu a záchod na patře, ale člověk je za celý den tolikrát vymáchaný a vysprchovaný, že ji skoro ani nepotřebuje, nebo jen jednou denně a lidé se i v té společné vystřídají.. Masér vás masíruje patnáct minut tam i tady a kvalita je daná masérem a ne luxusem prostředí.

Elektroléčba i další procedury jsou všude prakticky stejné, největší rozdíly jsou v ubytování a stravování. Někde se jí dobře a lidé mají dojem, že toho je hodně a jídlo je krásně upravené a jinde se také lidé najedí dobře, ale říkají, že to není jako doma, že jim chybí petrželka na ozdobu karbenátku, nebo že rajská je málo červená a maso je malé nebo tvrdé nebo moc nebo zase moc málo propečené.

Babajaga: záleží trochu na tom, jestli, když už jedete do lázní, chcete lázně, kde je i nějaká kultura nebo by vám nevadilo, že tam je kultury minimum a jaké ubytování chcete. I v malých lázničkách je možné si dopřát za příplatek trochu lepší ubytování, například s vlastním wc a koupelnou, nebo si připlatit za jednolůžák než riskovat jaká bude spolubydlící, jestli si sednete, nebo bude chrápat a furt přepínat televizi na své oblíbené programy, atd.

Zkuste se podívat do seznamu lázní a zkuste si dělat plusy a mínusy, zjišťujte na webu, nebo se tam můžete zkusit jet podívat osobně. Třeba i ty Velichovky, Toušeň, Mšené, Bechyně, Třeboň, Libverda (to byly také maličké a ve své době proslulé lázničky, kde je nyní nová ohromná budova, která vůbec do rázu krajiny nezapadá, někdo je spokojený a někomu se to nelíbí), atd.

doplněno 12.03.16 09:21:

Zkuste se podívat třeba i na Lázně Mšené, lazne.net/... které také chtějí nabídnou něco, na čem se dá vydělat, různé speciality, ale hlavní je základní léčebný program.

doplněno 12.03.16 09:34:

Stává se, že pacient přijede do lázní, pěkně ho ubytují a vyberou příplatky a doplatky a teprve když se rozkouká, zjistí, že mají i levnější ubytování s nižšími doplatky nebo vůbec bez doplatků, ale to pacient neví a platí to, co dostane, protože mu je nabízeno to nejlepší, aby se cítil dobře.

Nebo lázně skutečně ubytování bez příplatků nemohou nabídnout, protože už všechny starší lázeňské domy a ubytovny zrekonstruovaly a berou jako samozřejmost, že za to chtějí vybírat, i když to je jen dotažení na současný standard s vlastním záchodem s sprchou na pokoji.

Malý doplatek 15 Kč za televizi lze tolerovat, ale vyrazit z pacienta poplatek za ledničku na pokoji, když mu stačí dát jogurt od snídaně za okno nebo do společné ledničky na patře, už je hrabivost, nebo spíš moderní ekonomický prvek tvorby zisku.

Je to podobné, jako když v některých zemích bourají kdysi moderní sídliště a panelové domy (Larsen-Nielsen) a tak zvané sociální bydlení, aby lidi motovovali k tomu, aby pracovali více a usilovněji a vydělávali více, aby si mohli pořídit větší, dražší a modernější bydlení, i když by jim stačilo pohodlné bydlení v normálním dobře vybaveném a udržovaném panelovém domě.

Jsem moc dlouhý, omlouvám se případným čternářům, kteří dočetli až sem...

doplněno 12.03.16 10:56:

Ještě pro zajímavost se můžete podívat na příplatky v Lázních Bohdaneč v pavilonu Jubilejní - po TEP llb.cz/... kde je Jubilejní 110 Kč (vlastní wc, sprcha, tv, lednice), Veselý 240, Gočár 0 - nic, a pooperační pokoje 261 a 262 Jubilejní za 90,- Kč za den. Pro ty, kdo si mohou vybrat. Pro pacienty po TEP mají vyhrazený pavilon, kde je veškerá specializovaná péče a není možné si vybírat jiné ubytování jinde.

Ale jestliže mají plno, tak je asi lepší zkusit dotázat jiné lázně. Pojišťovna by vám samozřejmě nějaké vhodné zajistila, ale lázně pak si nadiktují povinné doplatky, které mají pro zajištění kvalitního ubytování a bez kterých to nejde a je povinnost je zaplatit.

wasube*
hodnocení

2x

Jak dlouho je platný návrh na lázeňskou péči? Musí lázně pacienta přijmout?
vzp.cz/...

hodnocení

0x

Dobrý den paní babajaga, protože byste ráda do Bohdanče není mi jasné, proč byste se do těchto lázní nedostala.Když lékař vypíše žádost a uvede na něj i konkrétně lázně Bohdaneč na jejich oficiálních stránkách je doslova napsáno toto:

Návrh je zaslán Vaší zdravotní pojišťovně, jejíž revizní lékař podaný návrh schválí či zamítne.

Schválený návrh je doručen na rezervační oddělení našich lázní, odkud Vám pak zašleme informace k pobytu formou dopisu.

Platnost schváleného lékařského návrhu na "Komplexní lázeňskou péči" je 3 měsíce od data jeho vystavení nebo u pooperačních nebo poúrazových stavů je to 3 až 12 měsíců po operaci nebo úrazu.

Tak jsem z toho blázen. Vy jste se na ten pobyt v Bohdanči informovala sama, nebo vám od nich přišel dopis. Zajímá mě to proto, že do těchto lázní pravidelně dojíždím plavat z nedalekých Pardubic a přijde mi,že lázně nyní nejsou zcela zaplněné.Jejich hlavní sezóna začíná v květnu, kdy mívají plně obsazeno,proto mi přijde absurdní, že vám nabízeli volný pobyt až právě od této doby..Třeba si akorát špatně vysvětlujeme platnost žádosti. Připadá mi totiž více logické,když v platném termínu 3 měsíců je do konkrétních lázní poslaná žádost, pak už je na lázních, kdy určí termín nástupu.Doporučila bych vám informovat se na toto přímo u vaši zdravotní pojišťovny. Vy potřebujete lázně na pohybový aparát a ne lázně,kde sice mají volno, ale jsou zaměřeny na léčbu zcela jiných problémů,takže musí přece existovat možnost řešení této situace.

hodnocení

Dobrý den, Aleno, ano je to tak. Měla jsem prvotní zájem o Bohdaneč, bydlím jen 15 km daleko. A jsou tam prý machři, kteří se specializují právě na TEP kolen a kyčlí. Co víc si přát?

Na radu mého OL jsem se tam informovala, /dne 7. 3./ abych věděla včas, jaké jsou možnosti. Paní, která zajišťuje příjem pacientů a pobyty byla příjemná. Bylo mi to houby platné. Sdělila mi, že až do konce května jsou lázně naprosto obsazeny. Na mou žádost mě napsala jako náhradníka, kdyby náhodou někdo odřekl. Jenže pak jsem se dozvěděla 2 nemilé věci:

1/ v seznamu náhradníků figuruji až na 10. místě. Přede mnou je dalších 9 lidí a je mi jasné, že tolik lidí zajištěný pobyt neodřekne. Takže to, že jsem 10. náhradník, nemá žádnou cenu.

2/ kdybych se tam i dostala jako náhradník, praktikuje se to prý tak, že zavolají a nástup je během dalšího 1 - 2 dnů. Takže by nastal problém, co v tak krátké době s tou naší babčou. Tohle je potřeba řešit s předstihem.

Tyhle 2 body mě tedy odradily. Přesto to ještě na VZP po neděli zkusím, zda by nebyla nějaká možnost.

Jsem z toho už poněkud rozladěná, myslela jsem si, že lázně jsou rády za každou novou dušičku, byť i "na pokladnu". Bohužel, není to pravda. Jaga.

hodnocení

Díky všem za rady. Ano, stačily by mi lázně obyčejné, třeba i se společným WC a koupelnou na chodbě, nejsem rozmazlená. Ale péče ať je dobrá, ať mě dobře rozhýbou do života. Máte Hoste, pravdu, že některé lázně dělá jen jméno.

Nehodlám tančit, ani nevím, jak bych to s těmi "fofrklacky" realizovala, nemusí se mi nikdo starat o zábavu. Nechci nějaké flirtování, ale léčbu, u které by třeba nevadilo jen tričko a elasťáky. Večerní róby nemám a ani si je chystat nehodlám.

Stačí mi jen čisté, třeba i prosté, prostředí, pokud by byl terén kolem takový, že bych si mohla s sebou vzít kolo, byla bych úplně spokojená. Zábavu s lázeňskými šviháky odmítám, je to jen zbytečně promarněný čas.

Zatím- bohužel. Po neděli zkusím ještě tu VZP, co by mi doporučila. Když, tak dám vědět, co vymyslely "hlavy pomazané", které jsou za to placené. Ale zatím jsem získala zkušenost, že kdo není samoplátce na nemá plnou kešeň, o toho není zájem. Je to tak! Jaga.

host*

babajaga: pokud chcete jezdit po rovince na kole, tak je pěkně rovná cyklostezka kolem Labe u Káraného, přes pěknou cyklistickou lávku do Toušeně, Čelákovic, Brandýsa nad Labem, Staré Boleslavi a tam v tom okolí. Dobře udržovaná cyklostezka kolem Labe nebo Jizery, rovina, polabí. V lázních v Toušeni mají "garáž"pro vlastní kola pacientů i personálu. Lázničky malé, poklidné s účinnou slatinou, ale tu asi TEP nemají, tam jde asi hlavně o cvičení, cvičení v bazénu (dojíždí se vlastním mikrobusem přímo ze dvora až k bazénu do Brandýsa nebo do Čelákovic), klid a procházky.

Výlet například ke sv. Václavovi vylety-zabava.cz/... nebo do Čelákovic do cukrárny na zmrzlinu, do Brandýsa, Staré Boleslavi, Přerov nad Labem (skanzen) atd., jak to kdo na kole ušlape a má sílu i na cestu zpátky.

beatrys
hodnocení

0x
Ja bych to take videla na te pojistovne.Rovnez myslim,ze je to tech 12 mesicu.Ovsem rehabilitace je treba co nejdriv.Znam i pripady,kdy pacienti byli prevezeni do lazni hned z nemocnice.V soucasne dobe jedna kolegyne po teto operaci hned zustala v nemocnici na rehabilitacnim oddeleni.Ale jinak bych myslela,at to resi pojistovna,pokud nejsou lazne schopny mne umistit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]