Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výučňák vs Vejška

Od: xxxx* odpovědí: 15 změna:

možná to bude blbej dotaz ale skusím to :D je mi 19 a chodím do práce normálka ale mám kamarády kteří jdou na vyšku a tak prostě študenti a já si mezi nima připadám jako nula která ničeho nedosáhla jen vyučního listu ale přitom mě tahle práce kterou dělám baví.Taky Měl ste to někdo podobný?Furt nad tím přemejšlím a vrtá mi to hlavou.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Mezi kamarády jde proboha snad o něco jiného,než porovnávání vzdělání. Proč byste si měl připadat mezi nimi jako 0?:-DNení nad šikovného řemeslníka, v dnešní době vás začíná být jako šafránu a bude to čím dál horší, takže si vás začne každý považovat čím dál víc.A že jste "jenom" vyučený? ještě neznamená, že nejste chytrý zrovna tak, jako ti vaší kamarádi.Vyšší stupeň vzdělání nemá přece souvislost s přirozenou inteligencí.

iz*
hodnocení

2x

Já bych to na Vašem místě vůbec neřešila.

Máte-li práci, která Vás baví,

máte víc, než řada lidí s jedním či více tituly...

figurek*
hodnocení

2x

Nepropadej do beznadějí, protože k nim není důvod.

Po průmce si u nás pár kluků dodělávalo učňák a výšku až potom. Já ne, já jsem chtěl rovnou na výšku. Později jsem proklínal svoji hloupost, protože jeden z těch mých známých dodatečně vyučených kluků se stal předákem montážní party v letecké firmě. Na takové místo se bez výučního listu prostě nedostaneš.

uska*
hodnocení

1x

Vemte to z druhé stránky. Polovina z vejšky vypadne a budou shánět práci. Pokud byste se s vypadlíkem ucházeli o jedno místo, tak vy máte přednost neboť již máte praxi. Takže jste vlastně ve výhodě. Nic nesrovnávejte, užijte si.

Já to měla naopak, já chodila ještě do školy a starší kamarádi již pracovali. Já jim tak záviděla, že mají vlastní korunky:-D

hodnocení

0x
Neres. Ono stejne 3/4 to nedokonci a budou jak ty.
Ktomu sikovny chlop co neco umi je stokrat lepsi nez miliony lidi co maji vystudovane managery a literaturu a ruzne kraviny , kdy pak sedi na pokladne v kaufu za 13k kc a jsou radi , ze maji robotu.
uber

Už z Vašeho projevu je zřejmé, že Vy patrně žádným rozsáhlejším vzděláním oplývat nebudete, tudíž je hodnota Vaší informace zcela marginální. Srovnejte si prosím statistiky o mírách nezaměstnanosti a mzdovém průměru dle vzdělání a zjistíte, že se hluboce mýlíte.

hk
hodnocení

0x

Pokud se na to podím nestranně, pak oproti těm vysokoškolákům nula jste. Je třeba ale být šťastnou a spokojenou nulou. Student/pracující VŠ, který je každé 3 měsíce u psychologa nebo psychiatra vám tu pohodu může jen závidět.

zelenydabel*
hodnocení

0x

Vše je to o hlavě. Pokud si tohle namlouváš, tak prostě se tak i začneš cítit. Není k tomu ale důvod. řemeslo mělo, má a bude mít zlaté dno. A pokud tě to baví tak co řešíš. Dělej v životě to co tě baví. Někteří dělají vysokou ale ve skutečnosti se ani nechtějí věnovat oboru který studují a druhá věc. Ti tvoji kamaráda, mají technické vysoké školy? Protože pokud mají humanitní vědy, tak to jim je tak k h***nu.

A pokud ti tví kamarádi dávají najevo že jsi nula, tak to má být pro tebe alarm, že tohle nejsou kamarádi. Nedívej se na okolí. Dívej se na sebe.

mp*

To je fakt. Řemeslo má zlaté dno. Můj příklad. Nové schody, velký regál. 36000 kč. Truhlář (můj kamarád) to dělal tak cca 30 hodin. Má nářadí tak za cca 250 tisíc. Má to v ruce. Kolik dělal materiál nevím. Jsem ale spokojen. Může se to zdát drahé, mě ne, drahé se mě zdála přeinstalace notebuku za 900 kč, ale sám to nemohu posoudit, co tam vlastně dělali.

hodnocení

0x

Buď šťastná/ý, ze máš práci, která Tě baví. Tohle může říci opravdu málo lidí. Většina chodí do práce, aby přežili a v neděli večer už maj depku,že je zase čeká další týden v pakárně za nízkou mzdu. Nevím v jakém oboru děláš, v jakém oboru jsi vyučený, ale třeba takový truhlář, kovář, atd. když umí něco pěkného udělat, tak to je radost se na hotové dílo podívat. A je to lepší než vystudovat humanitní směr, které pak stejně nenajde uplatnění.

Studovat můžete i bez vysoké. Můžete studovat jazyk, jít do nějakého kursu, co Vás bude bavit, číst co Vás zajímá. Ve finále můžete mít lepší všeobecný přehled než absolvent VŠ.

doplněno 11.03.16 13:02:

Jěště bych doplnila, možná by bylo dobré pouvažovat nad tím, dodělat si maturitu, dokud jste mladý, myslí Vám to a není povinná maturita z matematiky. Nikdy nevíte co se v životě stane a s maturou můžete do státního sektoru (policie, hasiči, celní správa, atd.) Moje kamarádka si dodělává maturitu po 25 letech od vyučení a jde to ztuha. Říká, jak byla blbá, že si to neudělala za mlada.

frt
hodnocení

0x

jestli chceš podnikat což je lepší než dřít v práci na sebe a ještě vydělávat na kancelářské většinou povaleče tak buď rád,že máš výučák a něco umíš.Jako VŠ by jsi se málo uplatnil jako podnikající,protože by jsi toho moc neuměl hlavně by ti pak nedali živnostenský list.Oni budou muset chodit většinou celý život do práce kdežto Ty jestli něco umíš tak se můžeš zařídit,vypracovat líp.Samozřejmě vš také podnikají ale nemají takovou schopnost se prosadit protože celkem umí velký Ho...

uska*

frt - to jsou rady. *zed* Ani se nebudu ptát čím jste se prosadil na trhu vy. Spousta dělnických profesí by bez VŠ zdechla hlady. Myslíte si, že podniky, firmy, banky řídí člověk s výučním listem? Každá práce má na trhu své místo. Že vy nemáte na VŠ je váš problém. ( Tak a teď mě můžete smáznout.)

doplněno 11.03.16 23:13:

Chodím k lékaři - soukromník, potřebuji právníka - soukromník atd, takže nejen lidé s dobrým řemeslem si na sebe vydělají, ale s vámi je to marný, je to marný, je to marný.

frt

uska-a myslíte si,že by se jako podnikající,živnostník dokázal prosadit,sám na sebe vydělat bez ten vš,který umí jen řídit,organizovat podniky a hlavně řídit nemakačenko banky?Kdyby takové lidi vyhodili na dlažbu tak jako podnikatelé pojdou v drtivé většině hlady,protože jsou jinak k ničemu.Umí jen maximálně řídit.Ale ne si sám na sebe vydělat.A velice pochybuji,že by takový bílý límeček dokázal sám jediný zorganizovat lidi pro založení nejaké své firmy,protože umí jen dřepět za stolem a chytračit a neví o výrobě,kde se skutečně vyrábí nějaké hodnoty většinou nic.Tito lidé potřebují velký aparát pod sebou,aby je tento aparát živil.Ale sami bez velkého aparátu budou nuly.S výjimkou konstrukterů a strojních inženýrů,kteří jediní něco pořádného dovedou,aby se to dalo prodat...

uber

Podmínky živnostenského oprávnění se (s drobnými vyjímkami stran živnosti vázané (Příloha 2 živnostenského zákona). nebo živnosti řemeslné (Příloha 1 živnostenského zákona)) řídí pouze všeobecnými podmínkami, které jsou: 1) bezúhonnost a 2) svéprávnost.

Odborná způsobilost pro řemeslné živnosti se prokazuje jako:

1) odborné vzdělání v příslušném oboru (není potřeba praxe v oboru) - viz § 21 odst. 1 Živnostenského zákona

nebo

2) odborné vzdělání v příbuzném oboru + 1 rok praxe v oboru

nebo

3) určitý počet let jako OSVČ nebo zaměstnanec ve vedoucí pozici + doklady o rekvalifikaci - viz § 21 odst. 2 Živnostenského zákona

nebo

4) alespoň 6 let praxe v oboru - viz § 22 f) Živnostenského zákona

pt®
hodnocení

0x

Je Vám 19 a kamarádům také 19. Jak dlouho jsou na VŠ? Jeden semestr? Počkejte až budou mít v ruce diplom, do té doby jsou na tom, jako Vy. Možná VŠ nedodělají, pokud ano, Vy budete mít praxi a víte co je lidí, kteří si dodělali vzdělání až při praxi a mohu Vám říci, že pak už vědí o čem se učí, o čem je řeč, protože právě mají tu praxi. Tak hlavu vzhůru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]